Actualitate

CJ cere 100 de milioane de euro din PNRR pentru investiții majore la SJU Bistrița

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat într-o ședință extraordinară proiectul ”Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi”, în vederea finanțării prin Planul Național de Redresare şi Reziliență (PNRR), cu o valoare totală de 485.108.936,57 lei (circa 100 de milioane de euro).

Proiectul vizează:

– Extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi, formată dintr-un corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă, precum și realizarea unor lucrări de intervenție care duc la creșterea eficienței energetice a clădirilor existente (pavilionului) cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor de sănătate existente.

– Dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală pentru infrastructura sanitară nouă și cea renovată.

– Digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Investiția este structurată pe patru componente:

1. CONSTRUIREA UNUI NOU PAVILION DE SPITAL, format dintr-un corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă. Clădirea nou construită (pavilionul) va avea următoarele destinații:

Subsol – se vor amenaja magaziile spitalului și un adăpost ALA – adăpost de protecție civilă, în concordanță cu cerințele normative în vigoare;

Parter – va funcționa Centrul Județean de Hemodializă și o parcare semiautomată pentru personalul spitalului;

Etajul I – se va realiza un sector pregătit pentru spitalizările de zi, Secția ORL și un compartiment de Chirurgie Plastică;

Etajul II – va funcționa Secția de Oftalmologie și Secția de Cardiologie cu un compartiment de Cardiologie Intervențională;

Etajul III – va funcționa o extindere a Blocului Operator, cu patru noi săli de operație și un compartiment de Neurochirurgie. De asemenea, tot la etajul III, se va amenaja o Secție de Recuperare Neurochirurgicală;

Etajul IV – va funcționa Secția de Neurologie și un compartiment de Gastroenterologie și Gastroenterologie Intervențională.

2. CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE LA SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BISTRIȚA – SEDIUL CENTRAL BD. G-RAL GRIGORE BĂLAN, NR. 43 (clădiri existente).

Principalele lucrări prevăzute în cadrul acestei componente au în vedere: realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistență și durabilitate în timp, siguranță la incendiu, protecția zgomotului și a mediului; introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei, pentru reglarea cantității de lumină, dar și pentru protecție sporită împotriva razelor UV și diminuarea efectului de supraîncălzire a spațiilor interioare; realizarea și remodelarea tuturor zonelor de acces; realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, dar și pentru un aspect estetic mai modern și mai durabil în timp, care să reziste mai bine factorilor climatici și de altă natură (raze UV, ploi, agenți chimici, presiunilor vântului etc.); sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii în conformitate cu standardele în vigoare; lucrări de intervenție la infrastructura electrică, termică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale; recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon; extindere scară exterioară pentru evacuare în caz de incendiu, de la P+2 la P+5; construire lift exterior pentru evacuare în caz de incendiu; amplasarea unor stații de încărcare pentru autoturisme plug-in hybrid sau electrice.

3. DIGITALIZAREA SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BISTRIȚA

Componenta vizează transformarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița prin realizarea unei infrastructuri digitale coerente și integrate la nivelul unității spitalicești, care să ofere posibilitatea accesării serviciilor digitale de înaltă calitate angajaților, pacienților și partenerilor contractuali colaboratori. Noua infrastructură medicală va prelua informații în timp real de la toate echipamentele medicale din jurul pacientului și le va centraliza pe fișa digitală a acestuia. Componenta de digitalizare va permite interacțiunea la distanță între medic și pacient cu privire la diagnosticarea, monitorizarea și chiar tratarea pacienților.

Componenta vizează: dezvoltare infrastructură fizică a rețelei și conectivitate digitală; infrastructură de acces la rețea; soluție securitate cibernetică; soluție videoconferință multifuncțională; soluție de monitorizare a pacientului critic; sistem informatic inteligent pentru managementul echipamentelor; soluție de localizare a pacienților in cazul unor evenimente extreme (dezastre) și al pacienților critici cu probleme de memorie sau minori; calculatoare și periferice pentru operare si acces aplicații medicale; portal aparținători pentru comunicarea aparținătorilor cu pacienții internați în cazul unor situații de izolare din punct de vedere medical (ex. pandemii, etc.); licențe sisteme de operare, baze de date etc.

4. DOTAREA CU ECHIPAMENTE ȘI CU APARATURĂ MEDICALĂ

Aparatura medicală care se dorește a fi achiziționată vizează atât construcția nouă, cât și cea existentă. Aparatura medicală vizează în principal: monitoare funcții vitale, centrale de monitorizare, stații de monitorizare, defibrilatoare, ecografe, mese de operații, targă de transport, sistem de angiografie, aparat imagistică, computer tomograf, sistem automat de diagnostic molecular, sistem de arhivare lame, baie histologică, centrifugă citostatică, procesor pentru țesuturi citostatice etc.

Etichete

1 comentariu

  • Am fost de curand internata la spitalul din Bistrita si am gasit aceleasi obiceiuri de acum 30 de ani in comportamentul medicilor si asistentelor,cu usi trantite de perete la ora 6 fix sa intre femeia sa stearga pe jos,cu mancare putina si de proasta calitate.Este un chin sa fii bolnav si sa suporti si spitalizarea incomparabila cu spitale din Cluj.

    11
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.