”E un alt moment important pentru judeţul nostru. Câştigătorul licitaţiei este SC Sobis Solutions SRL Sibiu, care va realiza sistemul informatic. Contractul de achiziţie privind realizarea sistemului informatic are o valoare de 5.154.327,05 lei fără TVA. Contractul are o durată de 11 luni şi va trebui finalizat până în 16 august 2015. E un proiect extrem de important, ţinând cont de baza de date cu care acest sistem va putea fi interconectat, pentru a oferi soluţii cetăţenilor la ei acasă. Dacă avem nevoie de o informaţie de la OCPI, ea va putea fi obţinută la Milaş, Beclean sau oricare alt terminal care va fi instalat la aceste UAT-uri. Celălalt proiect e încă în contestaţii şi nu e semnat. Sper să se finalizeze în scurt timp şi celălalt proiect, valoarea celor două este de 3 milioane de euro. Vom avea grijă ca aceste proiecte să fie funcţionale. Au mai fost implementate astfel de proiecte care în momentul de faţă nu funcţionează la parametri. O să mă ocup în mod personal, vom avea grijă ca la nivelul primăriilor să poată fi oameni pregătiţi. De exemplu, cineva care doreşte să cumpere un teren în Milaş, nu mai trebuie să vină la OCPI în Bistriţa, ia informaţiile direct de la Milaş: ce e cu terenul, în ce stadiu e, ce sarcini are. Sunt informaţii foarte utile pentru cetăţeni”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, care a împlinit în 17 septembrie vârsta de 46 de ani.
Anul acesta, CJ a lansat două proiecte similare ”Gestiunea în sistem informatic a Registrului Agricol şi a altor servicii publice destinate cetăţenilor în cadrul unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare de 6,7 milioane lei fiecare. Proiectele sunt cofinanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională, şi se derulează timp de 18 luni.
Proiectul nr. 1 se adresează primăriilor Sîngeorz-Băi, Beclean, Năsăud, Teaca, Lechinţa, Bistriţa Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile, Budacu de Jos, Cetate, Leşu, Şieu, Monor şi Milaş, iar în proiectul nr. 2 beneficiare sunt primăriile Bistriţa, Ciceu Giurgeşti, Galaţii Bistriţei, Căianu Mic, Dumitra, Şintereag, Şieu Odorhei, Budeşti, Tiha Bârgăului, Şieuţ, Poiana Ilvei, Romuli, Miceştii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Silivaşu de Câmpie şi Urmeniş.
Obiectivul proiectelor este ”creşterea eficienţei serviciilor publice adresate cetăţenilor şi mediului de afaceri cu privire la informaţiile din domeniul agricol şi implementarea de tehnologii informaţionale care să contribuie la o gestiune mai bună a problemelor legate de posesia şi folosinţa terenurilor agricole”.
Sunt prevăzute: crearea unui sistem electronic de tip e-administraţie la nivelul CJ şi al primăriilor partenere, implementarea Registrului Agricol integrat cu structură interactivă de sistem informatic geografic, realizarea inventarului digital în mediu GIS al terenurilor, implementarea unei platforme comunicaţionale. Se vor achiziţiona echipamentele şi dotările necesare, aplicaţii informatice şi licenţe specifice, servicii de conectare la infrastructura broadband.
Sistemul informatic va conţine componenta de interfaţare cu sisteme informatice cu funcţii complementare (Sistemul informatic al APIA, sisteme deja existente în cadrul instituţiilor beneficiare, cu Registrul de rol nominal unic, cu Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului), componenta de interfaţare cu Sistemul Informatic al ANCPI, componenta de stocare, gestionare şi diseminare a planului parcelar în format geospaţial, componenta de reprezentare geospaţială a informaţiilor din sistem (registrul agricol şi planul parcelar) dedicată mediilor mobile (smartphone), componenta de gestionare a fluxurilor electronice de date şi management al documentelor, portal web (cu secţiune publică şi privată), legat de www.portalbn.ro, componentă de analiză şi raportare a datelor.
Registrul Agricol este primul sistem prin care sunt impuse standarde de interoperabilitate între sistemele instituţiilor care au un rol în acest domeniu, respectiv primării, Consiliul Judeţean, MAI, ANCPI, APIA, Ministerul Finanţelor, ONRC, iar conţinutul informaţional va avea date despre gospodării, suprafeţe, tipuri de culturi, maşini, instalaţii, unelte.
Poate astfel o sa primeasca toti locuitorii acestui judet titlurile de proprietate pe „TERENURILE CARE LE APARTIN” si doar cele care le apartin. Dupa 25 de ani este cazul sa si-l poata intabula. Poate sunt si cei care nu au avut teren si acum au, aparut din senin, nu?