Actualitate

CJ transmite către ANL terenul unde se va construi un bloc pentru tinerii medici

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud transmite în folosință Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), cu titlu gratuit, terenul de 3.300 mp de pe str. Prundului din Bistrița, pe durata realizării investiţiei ”Construirea de locuinţe destinate închirierii pentru tinerii specialişti din sănătate”. La finalizarea blocului, terenul și construcțiile vor fi predate Consiliului Județean.

În interiorul perimetrului destinat construcţiei de locuinţe, realizarea reţelelor de utilităţi şi a dotărilor tehnico-edilitare necesare asigurării condiţiilor de locuit (drumuri, apă, canalizare, energie termică şi electrică, gaze, telefonie, căi de acces, alei pietonale, spaţii verzi) revine în sarcina CJ cu finanțare din bugetul propriu.

CJ a aprobat în precedenta ședință dezafectarea unor construcții de pe str. Prundului nr. 16D (foto) și a dat aviz pentru scoaterea din domeniul public al județului a suprafeței respective de teren, pe care se va construi un bloc de locuințe dedicat specialiștilor din sistemul medical.

”Am fost incluși într-un proiect pilot al ANL de construcție de locuințe pentru specialiștii din sistemul de sănătate. Trebuie să facem câteva proceduri pentru a elibera de sarcini terenul de pe Prundului, pentru a putea fi transmis apoi ANL, care din fondurile proprii va construi aceste locuințe”, a spus președintele CJ Radu Moldovan.

La sfârșitul anului trecut, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a comunicat Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) intenția de susține implementarea a două proiecte privind construcția de locuințe cu destinație exclusivă pentru tinerii specialiști din sănătate și învățământ, precum și locuințe de serviciu pentru angajații din instituțiile publice.

Pentru dezvoltarea unui astfel de proiect de edificare a locuințelor pentru tinerii specialiști din sănătate, Spitalul Județean de Urgență Bistrița a propus CJ disponibilizarea unui teren de 3.300 mp pe strada Prundului, unde se află o gospodărie anexă fostă fermă zootehnică, imobil nefuncțional și aflat într-o avansată stare de degradare. Construcțiile respective sunt neutilizate din anul 2007 de către SJU ca și gospodărie proprie.

Astfel, construcțiile respective vor fi dezafectate și trecute din domeniul public în domeniul privat al județului pentru casare, iar terenul aferent va fi atribuit pentru construirea de locuințe ANL pentru tinerii specialiști din sănătate.

În ultimul an, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa s-au angajat peste 40 de medici noi. Până acum au fost create ”mici garsoniere” în spaţiile pe care spitalul le are la dispoziţie. Timp de şase luni, în ele pot locui medicii noi care vin să lucreze în spital până reuşesc să îşi găsească propria locuinţă.

”Un medic peste vârsta de 30 de ani care vine să ocupe un post la Bistriţa nu are locuinţă. Poate are soţie şi copil. Trebuie să stea în gazdă, iar salariile sunt destul de mici. Şi eu, când mi-am început cariera, am stat la părinţii mei într-o cameră ani de zile, deşi pe vremea aceea se ofereau apartamente. Autorităţile locale au decis să construim un bloc pentru medici, spitalul a oferit un teren, iar prin fonduri ANL, pentru că este cel mai facil, să putem să oferim şi locuinţe, măcar un minim de confort până când oamenii aceştia se pun pe picioare şi pot avea după aceea propriile lor locuinţe. Noi am avut o gospodărie anexă chiar pe malul drept al râului Bistriţa, în partea de jos a oraşului în zona magazinului Kaufland şi pe care o punem acum la dispoziţie pentru această construcţie. E o zonă foarte frumoasă. Vor fi în jur de 30 de apartamente, nu ştiu exact. Vom rezolva însă o problemă foarte importantă”, a declarat nu de mult pentru Timp Online prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.