Actualitate Recomandări

Primarul Crețu despre amenajarea Pădurii Codrișor. În ce zone se poate construi

ACTUALIZARE Primarul Ovidiu Crețu a spus că s-au identificat anumite zone care pot fi amenajate în Pădurea-parc Codrișor și că va cere prin studiul geotehnic să primească soluții la anumite aspecte.

”L-am invitat pe domnul Chereji să purtăm o discuție să vedem la ce s-a gândit când a făcut propunerea de amenajare a Pădurii Codrișor și cum își modifică gândirea, obiectivele, având în vedere rigoarea legii, adică ce ne permite să construim. N-am reușit să ne întâlnim pentru că s-a discutat de cu totul altceva. În Pădurea Codrișor sunt trei poienițe în care se pot realiza construcții fără a defrișa. La întâlnire voiam să discutăm și despre căile de acces. Am structurat niște posibile trasee, am cerut ca în studiul geotehnic să ne dea soluții din punctul de vedere al stabilității dealului pentru varianta de amenajare în zona celor trei poienițe. Sigur, am cerut să se extindă studiul și pe celelalte suprafețe, bineînțeles fără foraje din zece în zece metri, doar unde intenționăm să amenajăm ceva”, a spus Ovidiu Crețu.

ȘTIREA INIȚIALĂ La rectificarea bugetară din 21 octombrie, municipalitatea a alocat o sumă de bani pentru întocmirea unui studiu geotehnic în vederea amenajării Pădurii Codrișor ca zonă de agrement pădure-parc. În acest sens vor fi repartizați 10.000 de lei.

În 17 septembrie, Consiliul Local Bistrița a aprobat proiectul privind amenajarea Pădurii-parc Codrișor inițiat de Bistrița Civică, însă cu amendamentul că se va realiza mai întâi un studiu geotehnic pe o suprafață totală de 50,66 ha, nu pe 37,4 ha cât era suprafața cuprinsă în proiectul inițiatorului, la prima rectificare bugetară urmând să fie prinși bani în acest sens.

Primarul Ovidiu Crețu i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui asociației, Adrian Florin Chereji, în care l-a invitat la o discuție ”pentru armonizarea ideilor”, precizînd că ”potrivit amenajamentului silvic realizat în 2013, Pădurea Codrișor este declarată deja pădure-parc”. Chereji i-a răspuns primarului, solicitându-i, printre altele, ca la întâlnirea care să fie publică să participe specialiștii implicați în realizarea documentației care a stat la baza elaborării PUZ Codrișor I și II. ”Dacă se dorește, așa cum am primit scrisoarea respectivă, o reluare a întregii activități pe baze să spunem politice, nu am timp de așa ceva”, a declarat primarul. Întâlnirea nu a mai avut loc. ”Să mă întâlnesc cu primarul ca să-mi spună că va contracta studiul geotehnic până la 31 decembrie, n-are rost. Ca să fie o întâlnire corectă, cred că trebuia să ne pună la dispoziție minimum de documente ca să vedem pașii următorii, să vedem ce scrie în amenajamentul silvic. Asta am cerut, să putem studia documentele care au stat la baza a ceea ce s-a făcut până acum, dacă nu în format electronic măcar să le citim cu o oră înainte de întâlnire, acolo la Primărie. N-am primit niciun răspuns. A fost praf în ochii lumii cu această întâlnire, care nu cred că va mai avea loc. Noi am câștigat câteva lucruri: au aprobat o suprafață mai mare decât am propus noi și am aflat că din punct de vedere silvic este deja pădure-parc. Și-au bătut singuri cuie în talpă, primarul Crețu se înșeală dacă mai crede că va face centura pe acolo, chiar crede că poate defrișa 4 ha dintr-o pădure-parc pentru șoseaua respectivă? E clar că șoseaua nu se va face pe acolo. Bun, facem studiu geotehnic, poate a fost făcut de mântuială cel din 2010 și trebuie altul, dar să accepte și faptul că trebuie actualizat Planul Urbanistic Zonal. Vreau să văd studiu de fezabilitate, că se trece cât mai repede la amenajarea pădurii”, a declarat Chereji.

Municipalitatea a cuprins sume de bani la rectificare și pentru diverse dotări la licee: Colegiul Tehnic Infoel – 30 de calculatoare (90.000 lei), Colegiul Tehnic ”Grigore Moisil” – un calculator și un videoproiector pentru simulatorul de sudură (15.000 lei), 7 calculatoare (35.000 lei), 11 laptopuri (55.000 lei), 1 multifuncțională (21.000 lei), Liceul de Arte ”Corneliu Baba” – platformă informatică – 30.000 lei, Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” – 10 stații de lucru (45.000 lei), 4 videoproiectoare și 4 table interactive (24.000 lei), Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” – 7 stații de lucru (35.000 lei), 4 laptopuri (20.000 lei), 1 multifuncțională (15.000 lei).

1 comentariu

  • Dupa ce a blocat ani de zile proiectele de amenajare a Padurii Codrisor ca zona de agrement extinsa a Parcului Municipal, primarul Cretu incearca din nou sa aplice „tehnica tergiversarii”, in care a devenit specialist. In realitate, lucrurile stau mult mai simplu . Este vorba de actualizarea proiectelor din cadrul PUZ Codrișor I și II, dupa care sa se treaca la obtinerea finantarii si demararea lucrarilor.
    Conform Planului Urbanistic Zonal, Padurea Codrisor ar fi trebuit sa intre intr-un proces amplu de amenajare, prin care aceasta zona sa devina un spatiu optim pentru o serie de activitati sportive dar si de agrement, dupa cum urmeaza:

    1. realizarea unor trasee amenajate pentru folosinta pietonilor si a biciclistilor. Aceste trasee vor fi realizate din pamant stabilizat si pietris si vor avea pe parcursul lor platforme de odihna de unde va putea fi admirat orasul. Traseele vor fi iluminate pe parcursul noptii si mobilate cu banci, panouri de informare-directionare si cosuri de gunoi.

    2. realizarea unui traseu competitional pentru probe ciclistice de « downhill » care va fi marcat special pentru evenimente sportive. Acest traseu se va amenaja in asa fel incat sa nu intersecteze circulatiile pietonale si ciclistice pentru amatori, urmand a fi utilizat numai cu ocazia organizarii de competitii.

    3. realizarea a patru partii pentru saniute, una de dimensiuni mai mari, dotata cu instalatie de nocturna si trei mai mici. Partiile sunt amplasate pe versantul cu orientare nordica pentru a beneficia cat mai mult timp de zapada.

    4. realizarea pe zona de coama a cinci terase-belvedere in consola, pentru admirarea
    panoramei orasului si a unui turn-belvedere care sa permita o panorama larga-inclusiv in lungul vaii raului Bistrita, neobturata de vegetatie.

    5. amenajarea unor platforme pentru picnic si a unor zone pentru joaca in zona terenurilor de administrare silivica pe platoul de sub coama dealului

    6. amplasarea a doua panouri pentru escalada pe versantul cu orientare sud a dealului

    7. amplasarea unei dotari publice-restaurant/belvedere intr-o zona apropiata varfului dealului

    8. realizarea unei parcari amenajate peisager, in trepte, la extremitatea sudica a parcelei
    forestiere, care sa serveasca vizitatorilor. Aceasta zona va putea gazdui maxim o suta de autoturisme si va fi realizata din pamant stabilizat si pietris. in zona parcarii va fi amplasata o constructie care va gazdui grupuri sanitare si cismele de apa, necesare activitatilor de agrement.

    9. realizarea unui drum forestier care sa bordeze limita sudica a parcelei forestiere si care sa impiedice proprietarii vecini sa acapareze zone din padure prin mutarea gardurilor in adancime.

    10.realizarea de plantatii care sa marcheze si sa intareasca identitatea traseelor pietonale propuse.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.