Actualitate Cultură

Clădire pentru depozite de carte şi săli multifuncţionale în curtea Bibliotecii Judeţene

În curtea Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc” de pe str. Al. Odobescu nr. 11 se va ridica o clădire în care la subsol şi parter vor fi amenajate depozite pentru carte, iar la etaj şi mansardă săli multifuncţionale pentru manifestări culturale şi sală de lectură. Valoarea investiţiei se ridică la un milion de lei.

”În urma repartizării spaţiilor existente s-a constatat că depozitele pentru sala de lectură sunt insuficiente, iar în cele existente umiditatea este foarte mare şi este greu de menţinut în parametrii optimi pentru cărţi. De asemenea, nu se poate amenaja o sală de lectură cum prevăd normele privind funcţionarea acesteia. Astfel, s-a concluzionat că este necesar ca în curtea instituţiei să fie construită o clădire în care la subsol şi parter să fie amenajate depozite pentru carte, iar la etaj şi mansardă săli multifuncţionale pentru conferinţe, manifestări culturale, expoziţii şi sală de lectură”, se arată în proiect.

Prin construirea acestei clădiri se urmăreşte asigurarea spaţiilor pentru depozitarea cărţilor de la sala de lectură, aproximativ 90.000 de volume care în prezent sunt stocate în cutii de carton iar utilizatorii nu au acces la ele, amenajarea de săli multifuncţionale în care să se desfăşoare manifestările culturale organizate de instituţie (colocvii, simpozioane, prezentări de carte) şi amenajarea unei săli de lectură în care utilizatorii să poată consulta publicaţii şi periodice, cu internet şi mediatecă.

Valoarea totală a investiţiei este un pic peste un milion de lei, aproximativ 234.000 de euro.

Studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv a fost aprobat în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

3 comentarii

  • Da doamne romanului mintea de pe urma. Problema Bibliotecii Judetene din Bistrita a fost tratata cu superficialitate si in termeni de provizorat continuu. In urma unor analize, s-a spus ca spatiu necesar pentru functionarea bibliotecii judetene din Bistrita la nivelul cerintelor actuale era estimat la cca 2500m.p. iar cladirea de pe Odobescu nu depaseste 650 m.p., ceea ce inseamna ca ar putea gazdui doar o parte din functiunile bibliotecii. Singura solutie viabila ramanea construirea unui sediu nou adaptat cerintelor actuale de functionare ale acestei institutii de cultura. De altfel a existat un proiect pentru sediu Bibliotecii judetene, in locatia de pe str. Alba Iulia, in locul unei centrale termice dezafectate. Bisrtita merita sa aiba o biblioteca judeteana moderna, si cu toate astea nu s-a mai tinut cont de acest lucru, biblioteca fiind mutata in mod fortat.
    Istoriceste, clădirea de pe strada Alexandru Odobescu, 11, a fost ridicată în 1884, dupa proiectul arhitectului Carl Schobll, si a fost pe rând, reşedinţa medicului Cristof Reinl al Garnizoanei, apoi reşedinţă a prinţului Carol al II-lea, viitorul rege al României, sediul Băncii Maghiare, devenind din 1947, sediul filialei Băncii Naţionale a României. Dupa 1989 cladirea a ramas o perioada neutilizata fiind in paragina.
    Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe strada Alexandru Odobescu unde urma să fie amenajat muzeul. Muzeul urma sa aiba un caracter ecumenic, ceea ce ar fi atras un numar mare de turisti de diferite confesiuni. Operatiunile de restaurare a cladirii cu destinatia de muzeu au fost facute cu fonduri europene prin programul REGIO in perioada 2009-2012, prilej cu care au fost adaugate pe fatada estica a cladirii doua galerii de sticla, la parter si etaj, marind astfel spatiul expozitional al viitorului muzeu. Dupa alegerile locale din 2012, a fost schimbata si destinatia cladirii gata restaurate, fiind atribuita Bibliotecii Judetene, desi s-a spus ca spatiul este insuficient pentru a gazdui toate functiunile unei biblioteci publice. In plus au fost facute modificari interioare de recompartimentare si mutare de usi, compromitand operatiunea de restaurare. Cu toate astea, biblioteca nu dispune de o aula sau de sali de informatica. Asa zisa sala de conferinte a fost improvizata in coridorul de sticla de la parter, care trebuia sa devina spatiu expozitional. Cel putin daca se facea si o amenajare a podului ca mansarda mai puteu fi obtinut spatiu pentru unele functiuni ale bibliotecii. Iata ca acum s-a ajuns la o noua improvizatie de a se inghesui inca un corp de cladire in parculetul din spatele bibliotecii, fara a putea realiza o legatura functionala a intregului ansamblu. Intre timp s-a eliberat sediul fostului tribunal din Piata Centrala, care putea dispune de spatii mult mai generoase si care dupa o restaurare adecvata de la inceput putea mult mai bine indeplini rolul de biblioteca publica. Dar iata ca dupa binecunoscutul proverb romanesc „doi incarca, doi descarca”, orasul Bistrita a ramas si fara un muzeu de arta unic in zona si fara o biblioteca publica de nivelul secolului XXI.

  • Daca tot s-a constatat ceea ce se stia dinainte ca spatiul in care s-a mutat biblioteca este insuficient si inadecvat, fiind necesara construirea unei noui cladiri, macar acum ar putea fi luat in considerare proiectul facut cu cativa ani in urma pentru Biblioteca Judeteana ce urma sa fie materializat pe strada Alba Iulia, in locul unei centrale termice dezafectate. Ce rost are sa sacrifici parculetul din spatele bibliotecii inghesuind acolo o cladire noua cand cu aceasta ocazie ar putea fi sistematizata si zona de pe Alba Iulia, din vecinatatea raului Bistrita care se afla si Palatul de justitie. Ba mai mult o Biblioteca Judeteana moderna ar fi cu atat mai necesara cu cat Bistrita are o veche traditie culturala, iar in ultimul timp nici o investitie serioasa nu a fost facuta in acest domeniu. Mai bine mai tarziu decat nicodata.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.