Vechiul corp al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, care a trecut printr-un amplu proces de modernizare, va fi inaugurat oficial sâmbătă 12 aprilie.
De la ora 10.00 va avea loc ceremonia oficială de redeschidere a clădirii. Evenimentul va cuprinde oficierea serviciului religios, prezentarea unui film documentar, discursuri și moment artistic susținut de Corul ”Laudate Dominum” al Bisericii Evanghelice.
De la ora 11.00, sunteți invitați să descoperiți istoria și prezentul acestui simbol al educației bistrițene în cadrul turului ghidat al colegiului.
Începând cu ora 18.00, în curtea liceului va concerta trupa Hara, solist Flavius Buzilă, care a compus imnul Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”. Intrarea este liberă.
”Liceenii de la ”Liviu” se întorc acasă! Dragi bistrițeni, mă bucur să vă anunț că sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 10:00, vom marca un moment mult așteptat: inaugurarea Corpului A (Corp Liceu) al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” – un simbol al excelenței și tradiției educaționale din Bistrița! După o perioadă de lucrări ample, liceenii de la ”Liviu Rebreanu” revin acasă, într-un spațiu modernizat, pregătit să le ofere cele mai bune condiții pentru învățare și dezvoltare. Programul va începe la ora 10:00 cu ceremonia oficială de redeschidere a liceului, cu momente surpriză, iar pentru un final de zi pe măsura emoției și bucuriei revederii începând cu ora 18:00 în curtea liceului am pregătit concert Hara ”La noi la Liviu”! Ne vedem la ”Liviu”!”, a transmis primarul Gabriel Lazany.
”Clădirea centrală a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița va primi din nou elevii de liceu în sălile ei. Consolidată și modernizată din fonduri guvernamentale, prin CNI, și locale, din bugetul municipalității, va fi inaugurat oficial sâmbătă 12 aprilie 2025. Dimineață, de la ora 10, va avea loc ceremonia oficială de redeschidere a clădirii. Evenimentul va cuprinde oficierea serviciului religios, prezentarea unei scurte secvențe dintr-un film documentar, alocuțiuni și un moment artistic susținut de Corul ”Laudate Dominum” al Bisericii Evanghelice, alcătuit din elevii de la secția germană a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”. Da, vor fi și surprize. Începând cu ora 18, în curtea liceului va concerta trupa Hara, solist Flavius Buzilă, care a compus imnul ”Liviului”. Pentru noi, 12 aprilie este o zi de sărbătoare. Și în zilele de sărbătoare îi vrei pe cei dragi alături de tine, așadar vă așteptăm și pe voi: elevi actuali ai „Liviului”, de ieri sau de mâine, profesori de ieri, de azi sau de mâine, părinți ai elevilor de ieri, de azi sau de mâine. Nu ați fost elevi, profesori sau părinți ”de Liviu”? Nu contează. Măcar o dată ați trecut prin fața clădirii impresionante de pe „Republicii”, deci aveți o legătură cu ”Liviul”. Sunteți bineveniți! Accesul se va face pe porțile de pe strada Ursului și Zimbrului. Evenimentul va avea loc în curtea clădirii centrale”, a precizat CNLR.
”Așteptarea a luat sfârșit! Una din bucuriile sufletului și a activității mele s-a împlinit și abia aștept ca elevii și profesorii să reintre în ”Liviu”!”, a menționat vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, care a demarat proiectul în calitate de ministru al Dezvoltării.
”Vă așteptăm să sărbătorim împreună acest moment și să umplem curtea Colegiului, la Concertul HaraA – ”La noi la Liviu”. Că ești elev, fost elev sau nu, ne vedem la ”Liviu”!”, a postat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
Lucrările de consolidare și modernizare a Corpului A al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, investiție realizată de Ministerul Dezvoltării prin CNI, au început în octombrie 2020 și au fost executate de compania M.I.S. Grup. Pe lângă reabilitare, toate cele 28 de săli de clasă și sălile de informatică din corpul A sunt dotate cu aparatură IT și audio-video de ultimă generație, cu mobilier modern, iar sala de evenimente și amfiteatrele sunt și ele modernizate.

Gimnaziul evanghelic a fost realizat după planurile arhitectului Paul Brang, ales din cele 14 proiecte propuse.
Lucrările de construcție ale clădirii au început la 21 mai 1908 și terminată și septembrie 1910!
Numai realizari si succesuri. Nu si-ar cere nimeni scuze, nu si-ar pune cenusa in cap nici nu ar zice nimeni nimic rau de vinovatii pentru bataia de joc de elevi, de profesori, de parintii lor, de educatie, de administratie, de bani si de lucrarile publice din ultimii cinci ani pentru ca acum sunt toti impreuna la furat si se acopera unii pe altii.
Am fost elevi, profesori si părinți ”de Liviu”. Din pacate am fost parinti ai unui licean care n-a calcat in ”castel” cat a fost liceul de lung din cauza celor care se vor bate cu pumnii in piept la inaugurarea oficiala. Dar ce conteaza asta pentru cei pentru care scoala n-a fost niciodata o prioritate.
Din acest motiv trebuie votat primar, o persoana independenta, pe model Nicusor Dan. Altfel cu psd-isti, pnl-isti sau ce dracu or mai fi, a fi vai de noi, asa cum e si acum.
Doar interese politice si personale, nimic mai mult.
Iar acedt primar face exact ce are el chrf, fara sa tina cont de interesele locuitorilor. A venit el asa ca are chef, sa defriseze orasul de gardurile vii..,,, ca el nu le suporta.
Pai, bre, 8+, nimic nu te recomanda sa faci ce ai tu chef, pentru ca nu este in proprietatea ta personala acest oras!
Ho cu tata, marilor guvernanți!
Că doar ce-ați confirmat ce zis Nicușor Ceaușescu – voi nu veți zugrăvi în 5 cât au construit alții în doi ani.
Ați renovat nițel – pe bani fără număr – zugrăvind o clădire de dimensiuni medii spre mici, pentru care v-au trebuit peste 5 ani.
Empire State Building a fost construit acum cca 100 de ani, într-un an și 3 luni.
Cam mult tam-tam (zgomot) pentru nimic.
Vorbe, nu fapte .
Vrem o centură , de exemplu, (că tot avem atâtea kurBe care n-au loc la stat – pe așa-zisa centură actuală).
Adevarat , departe sunt acele timpuri! Dar sa spunem si ca pe vremea aceia nu erau partide iar banii orasului se chiverniseau , nu se praduiau. Se dadea seama de ce se alegea de ei.
N-avem dom’le alta varianta decat sa reinstauram comunismul, cand totul era administrat la perfectie, iar tara duduia economic. Daca ar fi fost lasat Calin sa candideze, era deja interzisa praduiala banilor publici si n-am mai fi avut pic de hotie in tara asta.
Ar fi un eveniment deosebit , dacă nu ai vedea pe acolo , nici un politician . Să fie doar școala cu oamenii ei !
Doar ei sunt creatorii!! Cel putin asa cred ei!
Numai eu stiu ce inseamna data de 25 a lunii cand imi platesc impozitele!!!
După o perioada de lucrări ample ?????? V-ați bătut joc de copii !!! Ani de-a rândul au mers la școală de la ora 7 !!! Apoi i-ați împărțit prin scoli prin tot orașul !!! Sunteți (voi politicienii) niște IMPOTENTI !!!! Mulțumim pentru ca îți „rezolvat” in 5 ani ce se putea face in 2 ani .
Daca se termina in 2 ani, 3 ani ce mai papa gurita lor???
Ce s-a întâmplat cu clădirea veche a „Liviului” dă măsura neputinței colective din România, e un caz școală.
Primăria a redactat un caiet de sarcini prost redactat atunci când a scos la licitație lucrarea.
Proiectantul a făcut un proiect „pe genunchi”, superficial, pentru că legea nu îl trage la răspundere.
Executantul a tras mâța de coadă pentru cu nu are muncitori, a invocat lucrări neprevăzute în proiect, scumpirea materialelor și carburantului, neplata la timp a facturilor de către CNI etc.
CNI nu a plătit la timp pentru că bugetul a avut alte priorități ( alegeri, ucraineni, înarmare etc.) etc.
Aș paria că executantul va face ca la redeschiderea Bisericii Evanghelice – va închide clădirea câteva luni să mai fușerească una alta.
Sper ca liceenii de la CNLR să se bucure și „deschiderea” să-i motiveze! Este penibilă, însă, exaltarea cu care „oficialitățile” anunță evenimentul. D-astea am mai văzut în Bistrița, sunt cunoscute marile realizări ale constructorilor abonați la banii publici! Cu puțină imaginație am putea să prevedem părerea elevilor, profesorilor despre ce s-a realizat, dacă vor fi întrebați, peste 1-2 ani!