Actualitate

Clădirea fostului tribunal va fi modernizată cu 2,2 mil. euro. Contractul de finanțare, semnat la CJ

Clădirea din Piața Centrală în care au funcţionat o vreme Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Judecătoria Bistriţa, dar şi Parchetul va fi reabilitată cu 10,8 milioane lei (circa 2,2 milioane euro) bani europeni de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), în parteneriat cu Consiliul Județean Bistriţa-Năsăud. Contractul de finanțare a fost semnat la CJ în prezența directorului general al ADR Nord-Vest, Marcel Boloș.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă ”Reabilitarea și schimbarea destinației din sediu administrativ în spații de învățământ”. Proiectul cuprinde și conservarea patrimoniului istoric al uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Bistrița, monument istoric de categorie B.

Clădirea a fost construită în jurul anului 1850 și utilizată până în 2001 ca sediu al Tribunalului Bistrița-Năsăud, al Judecătoriei Bistrița și al Parchetului, precum și de alte instituții publice.

 

”Mă bucur foarte mult să pot anunţa că a fost semnat contractul de finanțare pentru modernizarea clădirii fostului tribunal, situată în Piața Centrală din Bistrița. Am înţeles de la partenerii noştri de la UTCN că în momentul de faţă se află în achiziţie partea de proiectare tehnică. Sper ca ea să fie terminată în timp util, să înceapă achiziţia pentru lucrările de execuţie, iar într-un termen rezonabil să o putem inaugura”, a spus preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, într-o conferinţă de presă. 

Prof. univ. dr. ing. Daniela Popescu, prorectorul UTCN, a spus că universitatea pe care o reprezintă este prezentă la Bistriţa încă din 1975, când funcţiona institutul de subingineri. În total, au diplomă obţinută Bistriţa peste 7.000 de absolvenţi, numărul actual de studenţi fiind de peste 530.

”UTCN mai are la Bistriţa încă două clădiri, una în proprietate şi alta în administare pentru 45 de ani. Nu vom renunţa la ele fiindcă vom continua să ne dezvoltăm aici. Probabil pe Albert Berger vom face cămine. În noua clădire pe care sperăm să o putem reabilita în doi ani, vom face două amfiteatre cu câte 140 de locuri şi 16 săli de laborator pe care le vom dota. Încercăm să scriem în continuare proiecte pentru dotarea laboratoarelor, dar contăm şi pe sprijinul mediului de afaceri local”, a spus ea.

 

Directorul Extensiei Universitare Bistriţa, prof. univ. dr. ing. Virgil Ispas, a spus că la parter va fi o sală mare cu o bibliotecă, un laborator de maşini-unelte, de robotică şi un laborator de proiectare asistată.

”Clădirea va fi dotată cu un lift care va face posibil accesul persoanelor cu handicap locomotor în toată clădirea. La etajul întâi vor fi un amfiteatru cu 140 de locuri, laboratoare de electronică, robotică şi săli de seminar, iar la etajul al doilea vor fi încă un amfiteatru cu 140 de locuri, laboratoare de fizică, chimie şi electronică. Erau dubii că noi am reuşi să ocupăm acest spaţiu, dar sunt 18 săli în total care vor fi ocupate în totalitate. Cei peste 500 de studenţi îi vom transfera în acest spaţiu. Partea de mansardă este un spaţiu generos. Studenţii de la Arhitectură s-au ocupat de partea aceasta, au făcut un studiu pe acest acoperiş care este cam unic, dar fondurile actuale nu ne-au permis să-i dăm o utilitate. Se va reface acoperişul, urmând ca ulterior să-i dăm acestui spaţiu o utilitate”, a spus prof. Ispas.

Clădirea nu va suferi demolări masive, îşi va păstra structura şi configuraţia. Partea din faţă va fi refăcută exact aşa cum a fost înainte, condiţie impusă de cei de la Monumente Istorice. „Sunt în total peste 2.700 de metri pătraţi, iar spaţiul va fi ocupat în totalitate”, a spus el.

Anul trecut Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a decis trecerea clădirii din Piaţa Centrală, unde a fost sediul Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în administrarea Universității Tehnice Cluj-Napoca până în 2025, în scopul reabilitării ei și înfiinţării Centrului Universitar Bistriţa al UTCN, unde să predea o echipă academică formată din 15-20 de persoane, și care să cuprindă și un Centru de Specializare Inteligentă.

În 2014, Guvernul României a decis, printr-un proiect de hotărâre, trecerea clădirii din Piaţa Centrală nr. 29 din domeniul public al statului şi din administrarea Şcolii Naţionale de Grefieri în domeniul public al judeţului şi în administrarea Consiliului Judeţean. Fostul sediu al Tribunalului Bistriţa-Năsăud nu a fost utilizat niciodată de Şcoala Naţională de Grefieri, care l-a primit în administrare în 2009 printr-o hotărâre de Guvern. Întrucât până acum nu s-au efectuat lucrări de modernizare, iar prin neutilizare şi neîntreţinere avansează starea de degradare, vechea clădire a Tribunalului a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru menţinerea arhitectonică a acestei clădiri monument istoric, inclusiv prin stabilirea unor destinaţii de utilizare pentru nevoile social/cultural/administrative ale judeţului. Clădirea din cărămidă şi piatră, acoperită cu ţiglă, are o suprafaţă desfăşurată de 2.777 mp, 888 mp fiind suprafaţa construită. Imobilul a fost ridicat în jurul anului 1850, fiind utilizat pentru o perioadă de aproximativ 150 de ani, până în anul 2001, în principal ca sediu al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Judecătoriei Bistriţa şi Parchetului Bistriţa-Năsăud, precum şi de alte instituţii ale statului pentru perioade mai scurte de timp.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.