Actualitate

”Clădiri istorice pe Via Transilvanica”, expoziție semnată de Doru Ilieș, la Muzeul Bistrița

La Muzeul Bistrița a avut loc vernisajul expoziției ”Clădiri istorice pe Via Transilvanica”. Lucrările au fost realizate de Doru Ilieș, voluntar al Asociației Tășuleasa Social, care a participat la marcarea traseului ”drumului care unește” România pe 1.400 km de la Putna la Drobeta Turnu Severin, trecând și prin Bistrița-Năsăud.

Expoziția, prezentată vizitatorilor la vernisaj de managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș, și de istoricul de artă Vasile Duda, cuprinde 22 de lucrări în tehnica picturii în pastel, reprezentări ale unor obiective importante de pe Via Transilvanica, precum Mănăstirea Putna, Cazinoul din Vatra Dornei, Biserica Evanghelică din Bistrița, Castelul Teleki din Posmuș, Centrul Istoric al Mediașului, Biserica Fortificată din Saschiz, Castelul Bethlen din Criș, Catedrala din Blaj, Castelul de Apă din Drobeta Turnu Severin.

Doru Ilieș a dorit să marcheze și prin artă inaugurarea drumului Via Transilvanica.

”Totul pornește de la acest frumos proiect creat de Asociația Tășuleasa Social, și anume Via Transilvanica, atât de drag sufletului meu. Faptul că am lucrat pentru acest drum al sufletului m-a determinat să fac ceva un pic diferit pentru a saluta acest proiect. Am fost implicat activ în toate cele zece județe și era imposibil să nu vezi arhitectura de pe Via Transilvanica. Așa mi-a venit ideea de a pune în valoare clădirile istorice de pe traseu. Pandemia care m-a închis în casă m-a făcut să încep să lucrez, noroc că aveam ustensilele la îndemână. Erau luate de vreo câțiva ani, dar nu îmi făcusem curaj să încep. De 20 de ani de când am terminat Liceul de Arte, eu nu făcusem mai mult de trei-patru tablouri. Am început și, spre surprinderea mea, am continuat, am finalizat și am reușit să expun toate lucrările în Cetatea Alba Iulia, odată cu lansarea oficială a traseului Via Transilvanica. Era însă foarte important pentru mine să le expun și acasă, la Bistrița.

Clădirile au nevoie de multă atenție din partea noastră, din partea autorităților, pentru că multe sunt într-un stadiu avansat de degradare. Puține sunt cele aflate într-un stadiu foarte bun și practic, prin ceea ce am făcut eu, am dorit să trag și un semnal de alarmă. Este istoria noastră, este identitatea noastră și trebuie să avem grijă de aceste clădiri istorice. Am dorit să le promovez și să le pun în valoare în acest fel”, spune Doru Ilieș.

Via Transilvanica, primul traseu de lungă distanță din România, a fost inaugurat oficial în 8 octombrie, la Alba Iulia, acolo unde în urmă cu patru ani și jumătate, de Centenar, se dădea startul proiectului. Traseul începe din Bucovina, de la Putna, și se încheie la Dunăre, la Drobeta Turnu Severin, traversând zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș Severin, Mehedinți. În Bistrița-Năsăud, traseul trece pe aproape 200 km prin comunele Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Budacu de Jos, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț, Monor, dar și prin municipiul Bistrița. Unic în România, proiectul Via Transilvanica fructifică zestrea cultural-istorică a locurilor și a celor 200 de comunități din zona pe care o străbate și își propune să dezvolte turismul verde și antreprenoriatul rural, tradițional românesc.

3 comentarii

  • Bravo Dorule! Ai talent și perseverenta…. continua tot asa! Toți prietenii tai, printre care ma număr și eu, te vom sprijini cât vom putea! Cu drag, M

    8
    4
  • Doru! Nu stiam ca alaturi de alte pasiuni ai si aceasta,a unui artist entuziast si plin de talent !
    Tine-o tot asa! Mult succes ,sanatate si sa ai forta creatoare pe care ai aratat-o!

    7
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.