Actualitate Recomandări

Clădirile istorice din centru s-au degradat fiindcă ”nepermis de mulți ani” nu s-a făcut nimic

Clădirile vechi din centrul istoric s-au degradat și au ajuns unele în pragul prăbușirii întrucât ”enorm de mulți ani, nepermis de mulți ani, nu s-a făcut nimic”, a spus primarul Bistriței, Ioan Turc în ședința Consiliului Local, răspunzând unei interpelări a consilierului PSD dr. Radu Elisei.

Medicul a spus că un cetățean l-a întrebat ce se întâmplă cu imobilul de pe strada Nicolae Titulescu nr. 18 unde Primăria Bistrița este proprietar la etajul clădirii și de pe acoperișul clădirii cad cărămizi pe trotuar, iar Primăria doar a împrejmuit zona. În plus, când plouă, apa ajunge în pod și se infiltrează în pereții cetățenilor care au imobile perete în perete cu această clădire.

Primarul Ioan Turc i-a răspuns că acesta nu este singurul caz: ”Știm ce probleme ce probleme există legate de fondul vechi de locuințe, nu doar pe Titulescu nr. 18 avem probleme, ci în multe alte locuri. Vedem cum arată clădirile din zona centrală, dar, din păcate, foarte mulți ani, enorm de mulți ani, nepermis de mulți ani, nu s-a făcut nimic, or aceste clădiri s-au degradat. În 2006 (când era viceprimar -n.r.), am dat drumul la un proiect pe care m-aș fi așteptat ca administrația care a urmat alegerilor din 2008 (Ovidiu Crețu – PSD – n.r.) să-l continue. Mă refer la achiziționarea unei suprafețe de teren și la demararea proiectului de construire de locuințe sociale pentru chiriașii din centrul vechi pentru că intervențiile care trebuie făcute în zona centrală nu se pot face multe dintre ele cu oamenii în locuințe. Din păcate, proiectul pe care l-am început în 2006 a fost abandonat. Eu am rămas în Primărie și l-am dus până în 2007. Am cumpărat terenul, am dat drumul la SF care a fost urmat de un proiect tehnic, după care a început construirea de blocuri sociale. Nu înțeleg motivul pentru care nu s-a continuat. Alte municipalități, Sibiu, Oradea, au continuat într-o logică coerentă și au intervenit pe clădirile istorice. Nu numai la noi s-au degradat, ci peste tot arealul transilvan unde este un fond de clădiri de sute de ani”.

Edilul a menționat că a discutat zilele trecute, la București cu Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, căruia i-a cerut ca, în Programul Operațional Regional (POR), pe componenta de ”Regenerare urbană”, să fie prevăzute sume care să se poată constitui în granturi pentru reabilitarea caselor din centrul istoric.

”Apoi, vom veni ca și municipalitate cu împrumuturi pe care le vom acorda proprietarilor caselor din centrul vechi și vom veni și cu granturi. Împrumuturile vor fi fără dobândă și restituibile într-o perioadă cuprinsă între 5 și 10 ani. Din păcate, încă, în centrul vechi locuiesc și familii paupere cărora degeaba vrei să le dai un împrumut pentru că nu au din ce să-l restituie. De aceea – și acesta este motivul pentru care m-am întâlnit la București cu domnul Boloș – este important să existe bani europeni prin POR pentru ca banii respectivi să meargă pentru casele în care stau familii nevoiașe care nu își permit împrumuturi, iar pentru celelalte situații să mergem cu împrumuturi”, a spus Turc, adăugând că Primăria Bistrița ar urma ea însăși să se împrumute de la bănci ca să-i poată finanța mai departe pe proprietari.

În ce privește imobilul de pe strada Nicolae Titulescu nr. 18, primarul a spus că se vor face intervenții de primă urgență prin Direcția de Servicii Publice, se vor schimba țiglele și se vor face reparații: ”Legal, nu putem interveni decât în solidar cu alți proprietari fiindcă acoperișul reprezintă părți comune, dar, în situații critice, nu suntem foarte catolici și încercăm să înlăturăm problema și vom face intervenție”

3 comentarii

  • O tara civilizata care doreste sa arate ceva turistilor incepe totdeauna cu ingrijirea si refacerea centrului ISTORIC.
    Noi avem insa WONDERLAND si Partia de pe Cocos utilizabila doua saptamani pe an.
    Te miri ca pica tencuiala ?

  • Avai! Și in ultimii doi ani, de când avem primar nou, viceprimari noi și acum și administrator public nou, cu salarii imense, ce s-a făcut ?
    NIMIC NIMIC !

  • ,,Nepermis de mulți ani”…înseamnă exact 52 de ani de la ultima ,,Intervenție,, a Primăriei…adică mai bine de o jumătate de secol fara a face o renovare acestei cladiri…..O istorie lăsată de izbeliște de guvernanți nepasatori!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.