Actualitate

Clasa de fermier montan de la Liceul Silvic Năsăud, singura care are toate locurile ocupate

Aproape 40% din locurile în învăţământul profesional de zi pentru anul şcolar 2013-2014 au rămas neocupate, deşi şcolile au semnat contracte-cadru cu firme din zona industrială, dar nu numai, aşa încât, la absolvirea celor doi ani de şcoală, elevii să aibă un loc de muncă. Părinţii sunt de vină, spun profesorii, fiindcă le inoculează copiilor ideea să urmeze licee teoretice şi apoi facultăţi.

Potrivit inspectorului pentru învăţământ profesional şi tehnic prof. Speranţa Unciu, din cele 392  de locuri în învăţământul profesional de zi pentru anul şcolar 2013-2014 au fost ocupate 248, 144 rămânând vacante.

Cele mai multe locuri libere în învăţământul profesional, 44, sunt la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”. Deşi şcoala a încheiat contracte-cadru cu Comelf, RAAL şi Miro pentru sudori, Comelf, RAAL şi Miro pentru lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic şi Automobile Service, Comsig, Comautosport şi Europaservice pentru tinichigiu, vopsitor auto, respectiv cu SC Kris Desgn şi SC Cristmetro Com SRL pentru dulgheri, tâmplari şi parchetari nicio clasă din cele patru propuse nu s-a completat. Au rămas câte 14 locuri libere la fiecare (adică jumătate), mai puţin la cea de lăcătuşi construcţii metalice şi utilaj tehnologic.


La Liceul Tehnologic de Servicii Bistriţa au rămas libere 35 de locuri, deşi şi această şcoală a făcut eforturi să semneze convenţii-cadru cu firme specializate din Bistriţa. Astfel, au rămas libere trei locuri la clasa de ospătari (chelneri, vânzători în unităţi de alimentaţie), deşi SC Bistriţa SRL şi SC Coroana Turism SRL au anunţat că sunt dispuse să primească elevii în pratică şi apoi să-i şi angajeze la absolvire. Cinci locuri au rămas neocupate şi la clasa de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist din cele 28 propuse de şcoală. Şi aici, SC Cîrlionţ SRL s-a arătat dispusă să ofere cadru propice pentru învăţat meseria şi apoi locuri de muncă. Cele mai multe locuri rămase neocupate (27 din 28) sunt la clasa de lucrător în comerţ, deşi şcoala a semnat convenţii cu Kaufland Bistriţa şi Francesca SRL:

La Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Beclean au rămas, de asemenea, neocupate 27 de locuri din 28 la clasa de mecanici auto, deşi Comlorela şi Autotech au anunţat că sunt dispuse să-i angajeze pe viitorii absolvenţi.

La Liceul Tehnologic Târlişua, care a semnat o convenţie-cadru cu Romtech Entreprise SRL pentru sudori, s-au ocupat doar 15 locuri, iar 13 au rămas libere.

La Liceul „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului, clasa de sudori a avut succes, fiind ocupate 25 de locuri din cele 28 după ce şcoala a anunţat că RAAL Prundu Bârgăului a semnat şi ea o convenţie-cadru şi va oferi locuri de muncă absolvenţilor, însă clasa de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist nu a avut atât de mult succes. S-au ocupat doar 15 locuri, iar 13 au rămas vacante.

La Liceul Tehnologic Feldru, clasa de electricieni exploatare joasă tensiune a adunat 24 de elevi, doar patru locuri rămânând vacante. Şcoala a semnat o convebţie cu Stellwag Electroprod SRL Năsăud. De succes s-a bucurat şi clasa de confecţioner produse textile. Aici s-au ocupat 23 de locuri din 28, şcoala semnând  o convenţie cu Intex SRL Năsăud.

De cel mai mare succes s-a bucurat clasa de fermier montan de la Liceul Tehnologic Silvic Năsăud. Toate cele 28 de locuri au fost ocupate. Şcoala a semnat o convenţie cu SC Montantrust Parva SRL.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS