Actualitate Sănătate

Clinica Sanovil, obligată să plătească pentru pacienţii trimişi în spitalele de stat

Clinica privată Sanovil ar putea fi obligată să plătească pentru pacienţii pe care nu îi poate trata şi îi trimite în spitalele de stat. Cel puţin aşa prevăd noile reglementări de contractare făcute pentru a stopa transferul de pacienţi de la privat la stat.

Preşedintele-director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, Camelia Ilişuan, a declarat că, potrivit noilor reglementări, dacă un spital privat nu rezolvă un caz şi îl transferă la un spital public, va primi doar 50% din valoarea prestată pentru pacientul respectiv, iar restul costurilor pe care le va face spitalul public vor fi achitate de spitalul privat.

„Reprezentanţii spitalelor private sunt obligaţi ca, pentru încheierea contractului, prin care ei să angajeze să facă acest lucru, adică să deconteze spitalelor publice costurile cu tratamentele cu pacienţii pe care ei i-au transferat în aceste spitale. S-a pornit de la ideea că există medici şefi de secţii în spitale publice, dar care au şi spitale private. Îşi internează iniţial pacienţii în spitale private, acolo îi ţin o zi-două ca să nu facă prea multe costuri, după care îi transferă în spitale publice, fondul de asigurări suportă tot costul tratamentului, iar clinica privată mai încasează o dată tariful pe respectivul pacient”, a declarat Camelia Ilişuan.

Ea a spus că măsura trebuia nuanţată fiindcă, de exemplu, Clinica Sanovil e una specializată şi nu are toate secţiile pe care le are Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. „La Sanovil este doar obstretică-ginecologie şi e taxat ca spital de gradul 4 pentru că nu are medic neanotolog, specializat în copii născuţi prematur, şi în al doilea rând ar fi taxat dacă se naşte în acest spital un prematur foarte mic care necesită aparatură de specialitate şi este transferat la Spitalul Judeţean şi pentru care Clinica Sanovil va trebui să plătească Spitalului Judeţean. Dacă se naşte un copil cu malformaţii, nici Spitalul Judeţean nu ar putea să-l ţină. Ar trebui să-l transfere într-unul specilizat, dar Spitalul Judeţean nu ar plăti, în timp ce Clinica Sanovil ar plăti. Sunt nişte lucruri care trebuie nuanţate”, a spus ea.

Camelia Ilişuan a declarat că trebuie precizat clar când plăteşte un spital privat şi când nu. „Domnul dr. Mureşan de la Clinica Sanovil mi-a spus că transferă lunar în medie un copil şi că nu transferă paciente. Transferă prematuri dacă sunt foarte mici”, a spus preşedintele-director general.

Ea a explicat că a existat un caz al unui copil transferat la Spitalul Judeţean, de acolo mai departe la Târgu Mureş, iar cei de acolo l-au transferat la o clinică din Germania. „Dr. Mureşan m-a întrebat ce să facă în acest caz? Să plătească tot până în Germania? Legea nu spune nimic. Nu e nicio nuanţare. Sigur că spitalele private au organismele lor de reprezentare şi vor face probabil nişte demersuri pentru corectarea acestor aspecte”, a declarat Camelia Ilişuan.

În ce priveşte Clinica Sanovil, aceasta este 100% privată, medicul Gavrilaş Mureşan nemailucrând în Spitalul Judeţean de Urgenţă, aşa încât nu poate fi suspectat că ar avea un interes să dirijeze pacienţii dintr-o parte în alta.

Sanovil 5 Sanovil 2 Sanovil 3 Sanovil 4

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS