Sănătate

Clinica Sanovil, refuzată de 13 ori de CJAS să intre în Programul național de oncologie

Clinica Sanovil a fost refuzată până acum de 13 ori să intre în Programul național de oncologie, deși îndeplinește toate condițiile cerute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat dr. Gavrilaș Mureșan, managerul unității.

Decizia de a refuza intrarea în program aparține Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud și ar fi motivată prin aceea că nu este depășită capacitatea spitalului public de a trata bolnavii oncologici.

Însă între cele două entități, public și privat, nu este nicio concurență, dovadă că în județul Mureș s-a deschis zilele acestea Spitalul Oncologic Medex, a doua unitate privată din județ, după Centrul Medical Topmed, care a intrat în acest program și oferă servicii de care au nevoie bolnavii oncologici, complementar cu Spitalul clinic Județean Mureș, care este de stat. Și în județul Cluj sunt, la fel, cel puțin trei unități private care activează în acest program, în timp ce în Bistrița-Năsăud (unde numărul de pacienți oncologici a crescut cu 1200 într-un singur an) este numai una singură: Spitalul Clinic Județean de Urgență.

”Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud au verificat spațiul și condițiile pe care noi trebuie să le îndeplinim pentru ca să intrăm în acest program și au confirmat că le îndeplinim. Noi am făcut cereri și la CNAS ca să intrăm în acest program, am fost și în audiență la președintele CNAS împreună cu președintele CJAS, domnul Vilhem Szekely. Casa Națională este de acord ca noi să intrăm în program și a subliniat faptul că intrarea noastră în Programul național de oncologie nu va scădea fondurile alocate Spitalului Județean de Urgență Bistrița prin același program. Cu toate acestea, Casa Județeană Bistrița-Năsăud blochează intrarea noastră în acest program.

La Mureș iată că se poate să intre în program niște spitale mari, cu peste 100 de paturi, în timp ce noi, deși vrem să intrăm în program cu mai puține paturi, confirmate de ei ca fiind eligibile din punct de vedere tehnic, suntem refuzați din 2021. Am un dosar de 1,5 kg de corespondență cu ei pe această temă, corespondență atât cu CJAS, cât și cu CNAS. Președinta CNAS a spus în urma întâlnirii pe care am avut-o că este de acord să intrăm și noi în program, dar nu acceptă președintele CJAS Bistrița-Năsăud. Am un gust amar când văd că județele din jur acceptă intrarea în program a unor spitale private mari ca să le ușureze viața pacienților oncologici, în timp ce Casa din Bistrița blochează constant intrarea unui nou prestator de servicii în oncologie. În Cluj sunt 4-5. Numai aici nu se vrea”, a spus dr. Gavrilaș Mureșan.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Bistrița, anual, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, fac tratament prin Programul național de oncologie în jur de 1200 -1300 de pacienți. Despre ceilalți cuprinși în programul finanțat de Ministerul Sănătății nu sunt prea multe informații fiindcă fondurile se alocă fiecărui județ în parte.

”Avem între 35-40 de copii care nu se tratează la Bistrița fiindcă noi nu avem oncopediatrie, ei merg la Cluj. Avem și pacienți care merg în celelalte centre universitare, la Cluj, la Mureș, inclusiv cei care fac radioterapie. Sunt și cei care primesc tratament prin Programul Național de Oncologie, doar că nu avem datele fiindcă banii sunt alocați în județele unde fac tratament. Sunt multe persoane care merg direct în centrele universitare fie pentru medici, fie pentru că ele consideră că acolo sunt mai bine tratate. Acolo se pune diagnosticul și se stabilește tratamentul. Mai ales cei care au nevoie de radioterapie merg direct acolo și tot acolo fac și tratamentele”, a spus dr. Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița-Năsăud.

Cu toate acestea, bazându-se pe o prevedere din ordinul care reglementează programele de sănătate unde scrie că doar atunci când este depășită capacitatea spitalelor publice pot intra în program și cele private, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud se preface că nu vede că un număr mare de pacienți oncologici ia drumul Clujului și Mureșului pentru tratament, pacienți care sunt obligați să cheltuiască alți bani cu deplasarea sau cazarea în alt oraș.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița sunt 40 de paturi la Secția de ocologie, dintre care 5 sunt de paleație. Raportat la numărul mare de bolnavi de cancer, numărul de paturi pare, la prima vedere, insuficient.

În 2023 au apărut în județul nostru 1192 cazuri noi de cancer. Alte 5956 erau deja în evidență.

  • Incidența în 2023 = 368,3/100000 locuitori, comparabil cu media țării (371,1/100000 locuitori).
  • Prevalența 2023 = 1,84/100 locuitori, sub media țării (2,9/100 locuitori).

În 2021 s-a deschis Spitalul de Recuperare, Oncologie și Îngrijiri Palitive Sanovil unde se fac explorări care pot stabili diagnosticul de cancer – analize de laborator, radiologie, computer tomografie, RMN , mamografie, gastroscopie și colonoscopie. Totodată aici se realizează intervenții chirurgicale cu rol curativ, în special în sfera cancerelor genitale (operația Wertheim – intervenție pentru cancerul de col uterin) și a tumorilor mamare ( mastectomie radicală pentru cancerul de sân).

În Spitalul de Îngrijiri Paliative Sanovil, pacienții cu boli oncologice în faze avansate, pot fi internați pe baza biletului de trimitere, pentru acordarea de îngrijiri paliative.

Intrarea unității medicale în Programul național de oncologie ar permite pacienților să se trateze gratuit.

8 comentarii

  • Bai, nesimtitilor, rezolvati situatia, cand e vorba de sanatate, mereu puneti piedici, cand e vorba Romania sa deconteze medicamente pt tratarea cancerului, care in Italia se deconteaza de ani de zile, pe voi va doare in cot… Pt voi, omul e bun la vot, in rest, mai ales cand e bolnav, il ejectati din sistem, va doriti sa dispara, ca va consuma banisorii „vostri”. Sa iasa presedintele Cjas sa ne explice cum il doare niciunde de noi, pe banii nostri…

    57
    7
  • Există spitale de stat, pentru toată lumea și spitale private pt ce-i cu bani sau cei cu mofturi.
    Vi se pare normal ca casa de sănătate să plătească zeci de mii de lei unui spital privat, pacientul (asiguratul) contribuind cu 80 euro lunar la CAS ?
    Păi da faliment Casa de Pensii!
    Măriți TVA la 25%, puneți taxe pe imobile (2000 lei/an), taxe de înmatriculare a automobilelor de 5000€ /automobil și atunci, o să fie bani ca Statul să trimită bolnavii la Sanovil și să le plătească tratamentul!

    14
    46
    • As propune mai degraba sa ne facem fiecare un cont în care sa viram bani doar pentru sanatate, astia care muncim si avem grija sa platim taxe si impozite luna de luna.
      Si ne pasa de sanatate si avem grija sa n-ajungem pe la spital.
      Iar atunci când avem nevoie de servicii medicale sa mergem fix unde vrem noi – la stat sau la privat.
      Iar aia care dau telefon la 112 când nu pot trage un pârtz de atâta leneveala sau care simt nevoia sa foloseasca ambulanta pe post de taxi sa primeasca factura când aglomereaza degeaba spitalele.
      Iar daca nu pot plati sa faca bine sa mearga la munca.

      26
  • Domnul THeodor (în fapt bade Toader!) Boala comentacilor, pe care ați contactat-o și dv., se tratează și la stat și la particular.
    Spre știința dv. (așa, ca să aveți și ceva de-asta): costul unei proceduri medicale suportat de casă este același atât la stat cât și la privat. Deci casa și noi – blocul unit – nu pierdem nimic dacă un om – cu bani sau fără – se tratează la privat. Dar teama comunistă că privații sug sângele poporului și se îmbogățesc pe spinarea lor n-a dispărut și nici nu poate dispărea când jumătate din ”scriitori” sunt analfabeți funcțional și mai rău !

    35
    9
  • Oare nu se poate face o anchetă jurnalistică în acest caz? În fond este vorba de calitatea vieții a cetățeanului.

    15
    5
  • Theo, nu ai înțeles nimic pentru că ai scris la dictare. Să îți explic: nu trebuie plătit la Sanovil nimic în plus, trebuie plătite medicamentele pentru pacient, și el să poată alege unde să își administreze acest tratament . Statul oricum plătește tratamentul dar dacă sunt doi furnizori de servicii medicale, pacientul poate alege. Atunci când sunt doi și interesul pentru pacient e mai mare în ambele locuri – deci nu pierde statul ci câștigă pacientul bolnav. Așa e în toate județele vecine, de aceea mulți pacienți din Bistrița se tratează la Cluj, Mureș sau aiurea!!

    18
    1
  • Da, e Clar, aici nu se doreste concurenta! Tipic romanesc.
    Dar stau si ma intreb, de ce statul nu aloca, in functie de contributie o suma care sa fie la mana clientului? De ce ma duc eu anual pentru niste anaiize banale iar institutiile respective nu au locuri? Macar pentru tratamentul de baza ar trebuii clientul sa aiba decizie si banii lui, pe card de la CAS.
    Aici in schimb CAS hotaraste, dar sa inter zica o alternativa la sector ul de stat-care stim cum lucreaza-e inadmisibil in 2024!

    12
    2
  • Refuzata pentru ca nu indeplineste conditiile necesare.
    O clinica privata nu trebuie sustinuta financiar de catre bugetul de stat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.