A doua ediţie a concursului „Bătălia cărţilor” a început în forţă la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” unde copiii cu vârste între 11 şi 18 ani venit atraşi de competiţia în sine, dar şi de marele premiu pus în joc de organizatori, o tabletă.
„Prima ediţie a Bătăliei cărţilor a fost un succes, o reuşită. Toţi elevii care au participat sunt astăzi cititori fideli ai bibliotecii şi nu numai atât. Foarte mulţi sunt implicaţi în multe din manifestările culturale pe care le desfăşurăm aici. Bătălia cărţilor e un prilej foarte bun de a-l întări pe cititor pentru lectură, mai ales pe cel tânăr. Bătălia cărţilor 2015 sperăm să fie o ediţie foarte bună. Cărţile sunt pregătite. Ne bucurăm de suportul Inspectoratului Şcolar Judeţean, al profesorilor de română. Am pus în joc o tabletă fiindcă ştim că tânăra generaţie e atrasă de dispozitive mobile, de tehnică. Apoi, pe tabletă vor putea să citească dacă doresc. Desigur că noi încurajăm lectura din cartea tipărită, dar credem, pe de altă parte, că atractivitatea e mult mai mare la un asemenea premiu”, a spus Ioan Pintea.
Pe de altă parte, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” derulează încă un proiect prin care vrea să atragă tinerii spre lectură în special şi cultură în general.
„Nu peste mult timp, vom deschide Clubul Cultural Coşbook, un spaţiu pe care l-am amenajat la subsolul bibliotecii. Aşa cum se poate vedea e un spaţiu foarte frumos. Aici se vor desfăşura foarte multe acţiuni culturale cu tinerii, unele desfăşurate chiar de ei. De pildă vom avea lansări de carte, colocvii, proiecţii de filme. Ne-am gândit să proiectăm mai multe filme de artă care nu se mai vizionează acum. Vrem să promovăm educaţia şi pentru cinematografie, şi pentru lectură. Sperăm să le placă şi să vină într-un număr cât mai mare să citească, să socializeze, să se bucure de prezenţa unor oameni de cultură pe care îi vom invita”, a spus Ioan Pintea.
De altfel, la Biblioteca Judeţeană se lucrează de zor şi în curtea unde va mai apărea un spaţiu de depozitare. Investiţia CJ este de peste 700.000 de lei. În noul corp de clădire, la subsol şi parter vor fi amenajate depozite pentru carte, iar la etaj şi mansardă săli multifuncţionale pentru conferinţe, manifestări culturale, expoziţii şi sală de lectură.
Cristiana Sabău
Subsolul bibliotecii cu aspect de taverna se preteaza mai degraba pentru a deschide acolo o crama pentru degustari de vinuri decat un club cu ceainarie. Lasand gluma deoparte, subsolul respectiv se preteaza si pentru o galerie de arta dupa modelul Galeriei „Catacomba” organizata de Academicianul Sorin Dumitrescu la Muzeul Colectiilor de Arta din Bucuresti.