Actualitate

Clubul Monarhiştilor Bistriţeni: 25 octombrie – Regele şi oştirea

”Clubul Monarhiştilor Bistriţeni doreşte să aducă umile omagii, astăzi, la ceas aniversar, Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României cu prilejul împlinirii vârstei de 92 de ani şi urarea de a sărbători cât mai mulţi ani. Mihai Fucă-Tomescu: ”Între Ziua Regelui şi Ziua Armatei este o strânsă legătură”.

25 octombrie – Regele şi oştirea

Clubul Monarhiştilor Bistriţeni doreşte să aducă umile omagii, astăzi, la ceas aniversar, Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României cu prilejul împlinirii vârstei de 92 de ani şi urarea de a sărbători cât mai mulţi ani binecuvântaţi de Dumnezeu alături de poporul Său.

Tot în această zi se cuvine să ne îndreptăm gândurile către apărătorul de drept al acestui popor, Armata Română, care de-a lungul vremii prin sacrificiul slujitorilor săi, a dus la salvgardarea valorilor noastre naţionale şi a unităţii teritoriale.

La mulţi ani Majestatea Voastră !

La mulţi ani militari români !

Clubul Monarhiştilor Bistriţeni

1 regele mihai 2 regele mihai ROMANIA/ 4 regele mihai

Ziua regelui şi Ziua Armatei

25 octombrie este Ziua Armatei Române. Dar este şi Ziua Regelui. Între cele două aniversări este o strânsă legătură. Rolul decisiv pe care l-a avut Majestatea Sa Regele Mihai în producerea actului de la 23 august 1944, cînd România a părăsit tabăra hitleristă trecând de partea  Aliaţilor, a provocat un puternic val de simpatie în Armata Română, uzată şi demoralizată de înfrângerile de pe frontul antisovietic. Continuarea războiului antisovietic nu oferea militarilor decât perspectiva suferinţei, morţii şi distrugerii ţării ”Întoarcerea armelor” a reprezentat o imensă uşurare a sufletelor pentru marea majoritate a combatanţilor români, care până atunci nu mai întrevedeau sfîrşitul războiului mai înaninte de sfîrşitul vieţii lor.

În după-amiaza zilei de 23 august Regele a cerut imperativ mareşalului Antonescu, care se autointitulase „Conducător al Statului”, să întrerupă ostilităţile militare cu  Aliaţii (URSS, SUA şi Marea Britanie) şi să declanşeze imediat operaţiunile militare antigermane şi antimaghiare de recuperare a nordului Transilvaniei, cedat Ungariei în urmă cu 4 ani sub presiunea lui Hitler. După aproximativ două ore de discuţii, Antonescu refuză solicitând pentru aceasta un răgaz de două zile pentru a se consulta cu…Hitler!, situaţie în care Regele îl demite şi dispune arestarea acestuia. Numeşte un nou prim ministru în persoana generalului Constantin Sănătescu care în aceeaşi noapte  formează un nou guvern alcătuit în special din militari.

Armata declanşează operaţiunea „Stejarul” şi se anagajează ca de Ziua Regelui să ofere Poporului şi Majestăţii Sale “ultima brazdă de pămînt eliberată” din cea sfârtecată din trupul ţării prin Dictatul de la Viena.

Şi Armata Română a ştiut să-şi ţină făgăduiala!

Mihai Fucă-Tomescu

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.