Primul club Rotary a fost gândit, la Bistriţa, în 1997, an în care Ioan Sbîrciu (fostul senator PDL) l-a convins, la o expoziţie de artă, pe dr. Mircea Gelu Buta şi pe omul de afaceri Paul Ilieş să pună bazele unei organizaţii din care au făcut parte pentru început 40 de prieteni, oameni de afaceri, artişti, elite ale societăţii bistriţene. Un an mai târziu s-a semnat actul de înfiinţare. De-a lungul celor 15 ani, clubul a adunat circa 95 de membri, însă în prezent au rămas doar 44, unii alegând să renunţe, alţii mutându-se la cele veşnice. Este şi cazul lui Alexa Ciolpan, Tiberiu Lazea, Emil Lefelmann, Alexandru Gabor şi Emanoil Oprea, în amintirea cărora rotarienii de azi au ţinut un moment de reculegere.
Alţii, cum e cazul actualului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dorin Popescu (PNL), au renunţat să mai activeze. Invitat să se adreze sâmbătă rotarienilor, Dorin Popescu a spus că activitatea lui de parlamentar a fost cea care l-a împiedicat să participe în fiecare luni la şedinţe, fiind obligat să renunţe la calitatea de membru întrucât se ştie că orice rotarian şi-a asumat ca să fie activ într-o organizaţie, acest lucru implicând participarea la şedinţele de luni ale oricărui club din lume. Dorin Popescu şi-a adus însă aminte de perioada în care şedinţe Rotary se ţineau la Clubul oamenilor de afaceri pe care îl patrona cu mult succes.
Subprefectul Ovidiu Frenţ, rotarian şi el, a spus că a preferat să-şi ia în serios rolul de contributor la dezvoltarea reţelei rotariene, aşa încât a plecat din clubul de bază pentru a înfiinţa alături de alţi colegi al doilea club din Bistriţa, Nosa. Tot Frenţ a fost cel care a anunţat că un alt treilea club Rotary va apărea în curând la Năsăud.
Dintre invitaţi a mai vorbit senatorul PNL Dorin Dobra care a transmis salutul său şi al prefectului Ioan Ţintean rotarienilor, felicitându-i pentru proiectele pe care le derulează.
De asemenea, a fost prezent la eveniment şi primarul Ovidiu Creţu, omul anului 2012 premiat de ambele cluburi Rotary. Edilul a purtat eşarfa tricoloră şi a vorbit despre implicarea rotarienilor în probleme sociale, culturale şi educative, mulţumindu-le în numele bistriţenilor pentru reuşitele lor care sunt de folos comunităţii.
Primul preşedinte al Clubului Rotary Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta, a prezentat apoi cele mai importante direcţii în care au acţionat rotarienii. El a amintit de prima conferinţă de district România- Republica Moldova găzduită în anul 2000 de Centrul Cultural Municipal, loc în care a concertat şi „Noua orchestră transilvană”, dirijată de Romeo Râmbu, primit şi el în club cu ocazia respectivă. De asemenea, dr. Buta a amintit că rotarienii au asigurat burse pentru Ştefan Pop şi Anita Hartig, două voci mari ale Bistriţei ce ne fac acum cinste în Europa, şi că au iniţiat Zilele Operei dedicate lui Constantin Pavel. Mircea Gelu Buta l-a menţionat şi pe Gavril Ţărmure, de asemenea rotarian, care are o contribuţie extraordinară la dezvoltarea unei vieţi culturale de elită la Bistriţa.
Dr. Buta a adăugat că două statui pe care le putem vedea în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă sau la Colegiul Sanitar sunt donate tot de rotarieni. De asemenea, ei au sprijinit înfiinţarea Bisericii „Docotori fără arginţi” de la spital şi au contruibuit cu bani la montarea troiţei grănicerilor din faţa cimitirului năsăudean. Tot prin contribuţia clubului, au fost amenajate spaţii de joacă în Parcul Municipal, s-a derulat programul „terapia prin culoare” la Centrul „Micul Prinţ” şi la Centrul de sănătate mintală. Cea mai importantă dintre toate a fost însă contribuţia rotarienilor întreprinzători la reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, la înfiinţarea unei filiale a Universităţii Tehnice din Cluj şi la modernizarea stadionului Gloriei Bistriţa.
Aici a fost menţionat omul de afaceri Dorin Stoian de la Comelf care a primit şi el o diplomă de recunoştinţă. De altfel, prezent la gală unde a primit şi el o diplomă, preşedintele de onoare al Gloriei Bistriţa, Jean Pădureanu, le-a cerut din nou ajutorul oamenilor de afaceri rotarieni pentru salvarea clubului, aflat în insolvenţă. Diplomă a primit şi Constantin Sănduţă care a fost primul secretar al clubului Rotary Bistriţa.
În expozeul său, dr. Buta a vorbit şi despre aerodromul de la Livezile, o iniţiativă a omului de afaceri Tănase Dumitru despre care a spus că îşi dovedeşte şi utilitatea socială întrucât elicopterele SMURD pot ateriza pe pista lui. Şi Tănase Dumitru a primit o diplomă de onaore pentru implicarea sa.
Rotarienii bistriţeni au mai bifat reuşite în ecologie plantând arbori în mai multe zone ale judeţului, preşedintele în exerciţiu al clubului, Dan Ţacăl, fiind cel care a avut în responsabilitate aceste proiecte, inclusiv cel de ecologizare a lacului Colibiţa.
Gala rotarienilor a continuat cu acordarea de diplome celor mai vechi membri ai clubului. Fiecare a primit şi câte un volum semnat de Marcel Lupşe cu portretele tuturor. Artistul plastic a spus de la microfon că, într-un moment greu din viaţă, a simţit prietenia rotarienilor şi a simţit nevoia să le arate cât de mult îi preţuieşte. Toţi au fost foarte încântaţi de darul primit.
Diplomă de recunoştinţă a primit şi Ioan Sbîrciu, „naşul” clubului Rotary Bistriţa care a spus că este extrem de mândru de realizările colegilor săi şi le-a urat mult succes în activitate.
La finalul galei, toţi rotarienii şi familiile lor au participat la un concert susţinut într-o sală a Hotelului Metropolis. De asemenea, ei s-au putut bucura de produsele de artă tradiţională confecţionate de creatoarea populară Virginia Linul din Salva, prezentă cu o expoziţie în holul hotelului.
Mai multe fotografii puteţi vedea pe pagina noastră de Facebook!
Cristiana Sabău
Asteptam ca acesti superZEI in frunte cu BUTA sa faca demersuri si sa doteze Spitalul Judetean cu aparatura CT si RMN . Troitele, aerodromul, orchestrele mai pot astepta…..
Foarte adevarat! Si ar mai trebui investit putin in educarea personalului medical, la toate nivelele, cu foarte mici exceptii.
Cu useleu’ la putere poti sa astepti tu dupa spital mult si bine. Prioritate au besericile, troitele si .. merele de plastic.. :))
ma bibescule de ce esti prost ? -sau te faci ?
Din 1990 in tara asta s-au perindat la putere toate culorile politice posibile iar superZEul Buta a ramas si a incurajat si facilitat intrarea pe piata bistriteana a privatilor in defavoarea Spitalului judetean caci numai asa se puteau sifona banii publici.
Intampator in aceasta perioada este USL la putere ,dar daca vine iar PDL crezi ca se va schimba ceva ?
Si „senatorul melcilor” (…) e rotarian?! comentariu editat
Remarcabile realizarile clubului Rotary Bistrita .Incontestabil este un brend al orasului nostru.Mult succes in continuare
As dori sa ajung ziua in care postacii de serviciu sa vina fiecare cu o realizare/initiativa/contributie proprie la viata comunitatii din care fac parte. A sta pe margine si a nega totul e cat se poate de simplu; a te implica e nitel mai greu.
Din pacate cata oameni ca Hrebenciuc si Mitrea o sa fie in viata politica nu o sa scapam de acestia. Ei se laudau cu „diviziile” lor de „activisti online”, nu? Ei i-au inventat.
D-le Dumitru poate ar trebui sa fiti mai respectos si poate mai atent la afirmatile pe care le faceti .Sa stiti ca anonimatul nu va scuza si nici nu va protejeaza
Dumitre, esti cam in urma cu stirile.
Spitalul are si CT si RMN.
Asa ca mai incet cu rautatile!
Dr Mircea Gelu Buta este un om deosebit caruia ii datoram pe langa dezvoltarea serioasa a spitalului judetean multe actiuni caritative , dar si promovarea unei culturi de buna calitate
dezvoltarea serioasa a spitalului judetean cu o troita si in curand cu o biserica, ca astea lipseau, nu? In Romania bisericile sunt esentiale in spital, nu aparatura :))