Actualitate

Clubul Rotary Bistriţa, major. Prietenie în interior, serviciu caritabil în exterior

(FOTO) Clubul Rotary Bistriţa a aniversat majoratul, adică împlinirea a 18 ani de la înfiinţare. Vechii şi noii rotarieni au celebrat momentul festiv în saloanele Hotelului Metropolis, au asistat apoi la un moment artistic susţinut de bursierii clubului Alexandru Grecu – chitară şi Radu Chiş -vioară, respectiv la un concert de jazz cu JazzBIT Timişoara care şi-a lansat la Bistriţa CD-ul Horizon.

Festivitatea aniversară, condusă de Gavril Ţărmure, preşedintele în exerciţiu, la care au participat ca invitaţi speciali Gavril Tarmure Rotaryprefectul Ovidiu Frenţ, guvernatorul Districtului 2241 România-Republica Moldova, Daniel Tănase, fostul guvernator Ioan Sbîrciu, asistentul guvernatorului, Viorica Cira, şi mai mulţi rotarieni din cluburi învecinate, a debutat cu prezentarea filmului „Rotary Bistriţa -18 ani, District România – Republic Moldova 2241 – 16 ani”, realizat de Nicoleta şi Gigi Cherecheşiu.

Primul preşedinte al Clubului Rotary Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, a relatat că în toamna anului 1997, a avut Mircea Gelu Butaocazia să-l cunoască pe „blajinul şi esotericul universitar Ionică Sbîrciu” care a devenit peste ani rector al Universităţii de Arte şi Design Cluj-Napoca. „Ţin minte că mi-a propus în baia Casei de Cultură din Bistriţa să înfiinţăm aici un club Rotary. Ştiam pe vremea aceea că nu e suficient să vrei să porţi o insignă de rotarian. Mai mult, eram speriat de misticism, de pelerine  negre, de torţe, de masonerie şi de multe alte lucruri pe care nu le-am întâlnit la Rotary. (…) Certificatul de înfiinţare al Clubului Rotary Bistriţa ne-a fost înmânat în cadrul unei frumoase ceremonii în luna aprilie 1998 inclusiv de naşul nostru, profesorul Ioan Sbîrciu, împreună cu alţi prieteni de la clubul Rotary din Cluj. Din cei 40 de membri fondatori ai clubului, 18 mai activează şi acum. (…) În primii ani de activitate, acţiunile Rotary au reuşit să aducă în România şi Moldova circa 6 milioane de dolari, fapt pentru care la 1 septembrie 1999 s-a decis formarea unui nou district, 2241 România-Republica Moldova, iar prima conferinţă naţională a districtului a fost organizată la Bistriţa în luna martie din 2000”, a spus dr. Buta.

Rotary 1 rotary 2 rotary 3 Rotary 4

Preşedintele în exerciţiu al Clubului Rotary Bistriţa, Gavril Ţărmure, le-a înmânat fanionul clubului şi câte un mic dar cultural mai întâi prefectului Ovidiu Frenţ, apoi lui Ioan Sbîrciu, lui Emanoil Viciu, acum membru al unui club rotarian din Târgu Mureş, lui Alin Moruţan, preşedintele Clubului Rotary Bistriţa Nosa, lui Ovidiu Clitan, preşedintele Clubului Lions Bistriţa, dirijorului Romeo Râmbu, asistentului de guvernator Viorica Cira şi altor invitaţi care au transmis mesaje de felicitare la ceas aniversar.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

În final, celor prezenţi li s-a adresat guvernatorul Daniel Tănase care l-a felicitat pe rotarienii care au fondat primul Daniel Tanaseclub din Bistriţa pentru atmosfera pe care au creat-o. „Am avut în faţă prototipul rotarianului. Îl ştim pe prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta drept un om care e autoritar, ţine la organizare, dar în acelaşi timp drept un om cald, un om foarte prezent, foarte atent. Aceste trei calităţi: autoritate, căldură şi prezenţă reprezintă charisma rotariană pe care cei mai mulţi dintre colegii noştri o au fiindcă noi facem totul cu căldură, din inimă”.

Daniel Tănase i-a încurajat pe rotarieni să rămână buni prieteni şi să facă lucruri folositoare pentru comunitate în colaborare cu autorităţile, dar şi cu alte cluburi. „Fiecare rotarian se implică pentru comunitate cam 2,5 ore pe săptămână. La 40 de membri cât are clubul dumneavoastră înseamnă 100 de ore săptămânal şi 5000 de ore pe an. Înmulţiţi cu 18 dacă doriţi şi veţi vedea că rotarienii dăruiesc mult timp şi faptul că noi am ales să fim împreună şi să ne bucurăm de prietenia colegilor în Rotary este un lucru minunat. Rotary înseamnă prietenie în interior şi serviciu caritabil în exterior”.

Rotary 6 Rotary 8 Rotary 7 Rotary 9

1 comentariu

  • O adevărată binecuvântare prezența unei elite reale bine definite în orașul nostru. Binele este rezervat celor inițiați, se manifestă discret, cuvântarea este spre beneficiul tuturora.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.