Bistriţenii se grăbesc aşadar să înmatriculeze maşini, speriaţi de taxele noi pe care le-ar mai putea impune statul anul acesta. La uşa biroului în care funcţionarii Primăriei Bistriţa eliberau actele necesare înmatriculării s-a format o coadă. În schimb, la ghişeele în care se puteau plăti taxele şi impozitele locale pe anul în curs nu era mai nimeni. Doar câteva persoane în vârstă s-au grăbit să plătească pentru a nu rata reducerile de 10% care sunt, oricum, valabile până la sfârşitul lunii martie.
Pentru o garsonieră, la Bistriţa se plăteşte un impozit de circa o sută de lei, pentru un apartament cu două camere de 150 de lei, pentru unul de trei de 200 de lei. Pentru case, impozitul e între 200 şi 250 de lei pe an. Şi impozitele pentru maşini au rămas la nivelul anului 2013, fiind stabilite în funcţie de capacitatea cilindrică.
În ce priveşte înmatricularea maşinilor, reamintim că autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu (noua taxă auto), autorităţile descoperind că sunt maşini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare. Astfel, s-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului. Concret, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehiculului second-hand tot din spaţiul comunitar, dar şi un prejudiciu bugetului general consolidat, se precizeaza în documentul guvernamental.
Consiliul Local a decis la finalul anului trecut menţinerea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoanele fizice şi juridice la nivelul celor stabilite pentru anul 2013, cu excepţia taxelor pentru folosirea locurilor publice în Complexul de agrement Heidenfeld.
Vor fi acordate şi unele facilităţi fiscale, respectiv o reducere de 10% (în Lege – până la 10%) pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport datorate pentru întregul an de către persoanele fizice şi juridice, până la data de 31 martie a anului fiscal.
AICI listele şi valorile taxelor şi impozitelor locale pe 2014.
ceea ce arata ca…………………………va las pe voi sa deduceti !
in alta ordine de idei :România este „campioană“ la numărul de declaraţii şi plăţi fiscale: 107 în trimestrul I. Relaţia cu Fiscul este „o permanentă aventură“. important e ca oamenii “este” multumiti.
altfel ar plange pe la parlament. la nenea Suciu si Dorin. halal tara si conducatori !!