Actualitate

Coaliția de guvernare se zguduie. USR PLUS îi retrage sprijinul politic premierului

În miez de noapte, USR PLUS aa anunțat că îi retrage sprijinul politic premierului Florin Cîțu. Totodată, partidul condus de Dacian Cioloș și Dan Barna cere declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier.

”USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu.

USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care a aruncat țara în criză politică.

USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare.

Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru Ministerul Justiției și în viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu.

Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie”.

* Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de revocare a lui Stelian Ion de la Ministerul Justiţiei şi de numire a lui Lucian Bode ca interimar.

* Biroul Politic Naţional al PNL a votat, joi, în unanimitate susţinerea lui Florin Cîţu în funcţia de premier. El le-a transmis liberalilor că va face o nominalizare la portofoliul Justiţiei atunci când USR PLUS va nominaliza o persoană. Liderul PNL Ludovic Orban nu a participat la şedinţa BPN al PNL pentru că nici nu a fost informat despre această întrunire.

* Vicepremierul Dan Barna a anunţat că cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea coaliţiei sunt de joi semnături pe moţiunea de cenzură anunţată miercuri seară, după demiterea lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei: ”Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin. Cerem celorlalte forţe politice să nu intre în tergiversări şi jocuri politicianiste, să depunem şi să votăm urgent moţiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîţu trebuie să plece. Este o moţiune necesară şi poate fi evitată doar dacă Florin Cîţu îşi dă demisia de onoare sau coalţia îi retrage sprijinul politic”.

De unde a pornit totul?

Şedinţa de Guvern a fost supendată temporar miercuri după ce premierul Florin Cîţu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul Anghel Saligny dedicat comunităţilor locale, respectiv primăriilor, ceea ce a provocat nemulţumirea USR PLUS, în frunte cu vicpremierul Dan Barna. 

Miniștrii USR PLUS nu au participat apoi, seara, la ședința de Guvern reconvocată. La finalul ei, premierul Florin Cîțu a anunțat revocarea lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției. Este al doilea ministru USR PLUS revocat, după Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătăţii.

https://www.facebook.com/partidulusrplus/posts/4285841504840334
https://www.facebook.com/DanBarnaUSR/posts/1179696039107358

Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei, a anunţat premierul Florin Cîţu care a precizat că a informat coaliţia în legătură cu această decizie, pe care şi-o asumă.

„Voi propune un ministru interimar care va înţelege prioritatea zero a investiţiilor în România. Îmi doresc ca partenerii noştri de coaliţie USR PLUS să aibă înţelegerea, să aibă responsabilitatea să nu aleagă ieşirea de la guvernare”, a afirmat Cîţu.

Stelian Ion este al doilea ministru USR PLUS revocat, după Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătăţii. La acel moment, liderii coaliţiei au convenit asupra unui act adiţional la protocolul alianţei care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului. Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se arată în document.

12 comentarii

    • USR e absurd. E vorba de un program pentru comunități mici, cum e Becleanul, Năsăudul. Fără finanțarea asta se blochează dezvoltarea orașelor mici și a comunelor. USR NU are primari și-i doare-n cot de asta. Mi se pare meschin și chiar ticălos. Și mai sunt și proști. Dacă se întorc în opoziție dispar din istoria politică. Cu PSD și AUR nu vor face veci alianță, s-au făcut de cacao la guvernare, la următoarele alegeri vor dispărea la propriu. Niște orgolioși și plini de ei. Nu așa se face guvernare, cu opoziție în cadrul executivului, că de aia îi zice executiv. Ministrul lor a refuzat să dea avizul, păi nu-i asta scandalos? Dacă un ministru pitește un aviz (favorabil sau nefavorabil), ce să ne mai așteptăm la un funcționar de la urbanism? Nu erau ei cu debirocratizarea și digitalizarea țării?

    • Și dacă USR-ul e obsedat de mita primarilor, să pierdem 50 miliarde lei? Nu mai bine se ocupă de procuratură și investighează mita, că tot erau cu ministerul justiției în buzunar?

    • Lua-v-ar dracu’ de cretini, că v-am votat și distrugeți țara asta! 20 de ani nu mai pupați guvernare idioților.

  • ,,s-a rupt lanțul de iubire…” încă odată, demonstrează cei care ajung la butoane, că-i doare fix la bască de problemele românilor. Ce scumpiri, locuri de muncă, proiecte…ei au treabă cu justiția. Unii înființau SIJ, să-i protejeze, alții vor desființarea, să nu-i încurce. De români și a lor trebuință, doar în campanie.
    PĂREREA MEA !

    • Bine că USR-ii se cred deștepți, în frunte cu Bârnă! Tot timpul a șantajat cu tot felul de prostii! Nici cu Câțu nu mi-e rușine, dar să te apropii de AUR și PSD, e clar că sunt mari probleme de orgolii și aroganță!

  • O nu, pacat, susțin Catu, țară chiar îi merita pe ăștia, pe care i-a tot ales, cu ministru care nu știe cât e salariul minim la el în țară, nu știe ce e inflația, cu un prim-ministru cu trecut de borfaș și cu alți habarniști puși în funcție pe ochi frumoși.

  • Clasa politica reprezinta nivelul de cultura si educatie al acestui popor. Cand poporul va pune accent pe educatie, cultura, virtuozitate. Cand poporul va pune mana sa faca ceva si pentru aproapele lui, cand va citi o carte, cand va respecta, cand se va vindeca de avaritate,lene,bârfă, atunci o sa avem o clasa politica asa cum trebuie. Pana atunci clasei politice ii doresc, sanatate, fericire, spor la furat si la crescut taxele. Poporului ii dorim somn ușor si sclavagie plăcută

  • Ca la noi , la nimeni. Se stie că, intr-un sistem politic pluripartit , un guvern de coalitie este preferabil unui guvern format din membrii unui singur partid politic. Si asta pentru că intr-un guvern de coalitie se regăsesc perspectivele diferite pe care le pot oferii partidele ce susțin ideologii diferite , rezultate in urma unor alegeri făcute cu scopul de a avantaja o societate întreaga, care, dacă sunt combinate armonios, pot ajuta societatea mult mai mult decât beneficiile ideologiei unui singur partid, iar această coaliție poate duce si la minimalizarea dezavantajelor ideologiilor susținute de partidele respective. Numai că la noi nu există o cultură politică matură. S-a văzut asta si din diferentele de nuanţă existente intre cele două moţiuni liberale prezentate pentru desemnarea noului şef al PNL la congresul din 25 septembrie. Moţiunea „PNL-Forţa Dreptei” a lui Ludovic Orban este mai realistă decât „România Liberală” a lui Florin Cîţu. Si asta pentru că moţiunea lui Ludovic Orban face trimitere la o guvernare care să coaguleze toate forţele politice de dreapta, cu punct principal PNL, ceea ce este pe deplin posibil, pe când moţiunea lui Florin Cîţu mizează pe o guvernare în care întreaga putere politică să fie deţinută de PNL, ceea ce este o utopie.
    Ludovic Orban sustine că PNL trebuie să se adreseze majorității populației, nu unui grup restrâns modernist. ”Pe toate analizele sociologice, publicul modern progresist este un public destul de limitat. Aproape 70% din populație este atașată profund de componenta națională, de valorile tradiționale, creștină, conservatoare și noi acestor oameni trebuie să ne adresăm. De asemenea, cu ocazia prezentării moţiunii „PNL – Forţa Dreptei”, Ludovic Orban a declarat că în prezent Partidul Naţional Liberal se află pe un trend descendent, undeva la 20-22%, care a început odată cu intrarea în cursa pentru şefia partidului a contracandidatului său, premierul Florin Cîţu. El a spus ca oamenii aşteaptă din partea PNL să se concentreze pe buna guvernare, să vină cu rezultate, care înseamnă, de fapt, creşterea veniturilor cetăţenilor, creşterea calităţii vieţii, creşterea calităţii serviciilor publice, realizarea obiectivelor de infrastructură şi realizarea principalelor reforme cu care s-au angajat prin programul de guvernare să le ducă la bun sfârşit”. El a făcut si un apel să înceteze atacurile reciproce.
    De cealaltă parte, echipa lui Florin Cîţu s-a arătat mult mai vehementă. Spre exemplu, cu câteva săptămâni in urmă Rareş Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, l-a criticat pe Ministerul USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, susținând că cel mai bun titular pentru funcţia de ministru ar fi fost Marcel Boloş, din partea PNL. Ori ceea ce nu întrleg cei din tabăra lui Cîţu este că într-o coalitie de guvernare nu-i posibil ca un singur partid să detină toate portofoliile importante. Si exemplele ar putea continua.

  • Pai de ce să-i de-a jos, las ca tara ii merita. Când Psd le-a mărit salariile și pensiile nu a fost bine, au pus botul la niste lozinci cretine și au ieșit în stradă. Acum au ce și-au dorit taxe mari, preturi mari și doar salariile și pensiile sunt plafonate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.