Social

Cod galben de lapoviţă, ninsori şi intensificări ale vântului în Bistriţa-Năsăud

Adrministraţia Naţională de Meteorologie a emis două atenţionări cod galben de ploi, ninsori şi intensificări ale vântului, cea pentru Bistriţa-Năsăud fiind valabilă de joi 20 noiembrie, ora 6.00, până vineri 21 noiembrie, ora 12.00. În unele zone vor fi lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va atinge viteze de peste 55 km pe oră.

cod galben ninsori novÎn intervalul menţionat, în Carpaţii Orientali şi Meridionali şi în zonele deluroase aferente vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă.

În Moldova va ploua abundent în cursul zilei de joi, 20 noiembrie când local se vor cumula peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp, apoi precipitaţiile vor deveni mixte şi vor slăbi în intensitate.

Vântul va prezenta intensificări temporare în cea mai mare parte a ţării, dar cu viteze mai mari în regiunile estice unde vor fi rafale de peste 55 km/h, iar pe crestele montane va sufla cu 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, le-a transmis prefecţilor într-o videoconferinţă: ”Prefecţii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi reprezentanţii administraţiei publice locale, veţi activa planurile de acţiune privind sezonul rece. Vă cer să vă pregătiţi resursele de intervenţie. Vă cer să trataţi cu cea mai mare seriozitate atenţionările meteorologice din această perioadă. A început sezonul de iarnă şi asta implică acţiuni prioritare pe care trebuie să le coordonaţi direct. Verificaţi personal situaţia stocurilor cu materiale antiderapante, stocurile de carburanţi pentru utilajele de deszăpezire, precum şi gradul de pregătire al firmelor care se ocupă de curăţarea drumurilor. Luaţi toate măsurile pentru asigurarea funcţionării la parametrii optimi a sistemelor de utilităţi publice. Mă refer aici la energie electrică, agent termic şi alimentare cu apă potabilă. Ţineţi legătura permanent cu primăriile din zonele în care ştiţi că există pericol de blocare a căilor de comunicaţii sau probleme la reţelele electrice. Este foarte important ca primarii să fie înştiinţaţi şi să asigure şi ei o comunicare permanentă cu dumneavoastră. Vreau ca toate primăriile să fie la curent cu evoluţia vremii iar populaţia să fie informată. Este important ca oamenii să ştie condiţiile în care se circulă pe drumurile naţionale sau judeţene. Vă reamintesc că legea prevede obligaţia conducătorilor auto de a avea cauciucuri de iarnă atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică. Îi rog pe toţi conducătorii auto care nu şi-au echipat maşinile pentru iarnă să evite deplasarea pe drumurile unde sunt anunţate căderi de zăpadă. Nu ne dorim să apară accidente grave sau oameni blocaţi în trafic din cauza zăpezii. Pentru Poliţia Rutieră, rămân, în continuare, valabile dispoziţiile privind aplicarea măsurilor de închidere a segmentelor de drum care nu mai prezintă siguranţă pentru circulaţia publică. Vă cer să fiţi prezenţi în stradă şi să aplicaţi cu fermitate prevederile legale, pentru că nu ne jucăm cu siguranţa sau cu viaţa oamenilor. Avem experienţă, nu vreau să mai auzim scuze că ne-a luat iarna prin surprindere”.

Conform estimărilor prezentate de ANM, în Transilvania  începând din 20 noiembrie valorile termice diurne vor scădea, devenind normale pentru această perioadă din an şi apoi urmând a se situa chiar sub mediile climatologice, cu un ecart mediu al maximelor de 4…7 grade, mai mici către sfârşitul lunii, spre 2 grade. Regimul minimelor nocturne va scădea continuu, urmând a se a se încadra între -2 şi 2 grade, cu valori medii local mai mici, spre -5 grade, către sfâşitul lunii. Vor fi ploi pe arii extinse în primele zile, moderate cantitativ în jurul datei de 19 noiembrie, iar în restul intervalului vor fi precipitaţii în general slabe, cu caracter local, care – după data de 20 noiembrie – vor fi mixte.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.