Social

Cod galben de ninsori şi viscol în Bistriţa-Năsăud

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de ninsori şi viscol pentru aproape toată ţara. Judeţul Bistriţa-Năsăud se va afla sub cod galben în intervalul vineri 18 ianuarie, ora 18.00 - sâmbătă 19 ianuarie, ora 15.00. În această perioadă va ninge, iar vântul va avea intensificări temporare.

”În noaptea de vineri spre sâmbătă şi în prima parte a zilei de sâmbătă va ninge în Moldova, Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi în nordul Olteniei şi al Munteniei. Vântul va continua să sufle tare la munte (peste 90 km/h) şi va avea intensificări temporare, cu viteze de 55…60 km/h îndeosebi în Moldova, Crişana şi Banat, viscolind şi spulberând zăpada”, informează ANM.

”Vinri va ninge în judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Bacău, iar în judeţele Iaşi, Vaslui şi Vrancea vor fi precipitaţii mixte, favorizând depuneri de polei. În cea mai mare parte a zonei montane va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, în special pe creste, viscolind şi spulberând zăpada. În Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp. Vântul va avea intensificări locale, temporare, cu viteze mai mari în sud şi sud-est, unde rafalele vor depăşi 50 km/h”, se mai arată în atenţionarea ANM.

La sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o joi videoconferinţă cu prefecţii, ca urmare a atenţionării meteorologice de cod galben de ninsori abundente şi vânt puternic. Prefecţii au fost atenţionaţi că prioritatea zero în acest interval de timp o reprezintă protejarea vieţii oamenilor, astfel încât, închiderea drumurilor acolo unde situaţia o va impune, rămâne, în continuare, o opţiune pentru autorităţile locale. O atenţie deosebită va fi acordată, în judeţele afectate, cazurilor medicale de urgenţă; în acest sens, s-a solicitat prefecţilor actualizarea situaţiei pacienţilor cu nevoi de dializă, a gravidelor şi a copiilor cu afecţiuni medicale, astfel încât, la nevoie, aceştia să poată fi scoşi din zona afectată şi transportaţi în unităţi spitaliceşti de profil. Autorităţilor locale li s-a solicitat exigenţă  maximă şi fermitate în aplicarea măsurilor ce vor fi dispuse de conducerea MAI pentru înlăturarea efectelor căderilor de zăpadă şi viscolului în judeţele afectate.

temp_judete_q1snbps04mi8ia7qn1desn1ladgg0h0l_50

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.