Actualitate

Cod galben de ploi, vijelii și inundații

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de manifestări de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată (ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii), valabil inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud în perioada marți 15 iunie, ora 10.00 – miercuri 16 iunie, ora 23.00.

În intervalul menționat, local în Moldova, jumătatea vestică a Munteniei, estul Transilvaniei, zona Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, pe alocuri descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse, 40 l/mp.

Vântul va avea temporar intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80…90 km/h.

Astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mici şi pe durată scurtă şi în celelalte regiuni.

Vremea se va menţine în general instabilă până la sfârşitul săptămânii.

Hidrologii au emis cod galben de inundații pe râurile din bazinul hidrografic Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, valabil de marți 15 iunie, ora 12.00, până joi 17 iunie, ora 24.00. Fenomene vizate: scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Conform prognozei până în 27 iunie, în Transilvania intervalul debutează cu vreme răcoroasă, cu temperaturi maxime de 17…23 de grade şi minime de 7…11 grade. Apoi, încălzirea vremii va fi semnificativă, determinând înregistrarea de valori diurne, mediat regional, de 24…29 de grade şi nocturne de 10…15 grade. Vremea se va menţine caldă până spre sfârşitul perioadei, cu uşoare variaţii de la o zi la alta. În primele zile şi din nou după data de 21 iunie, în special în cursul după-amiezelor, probabilitatea pentru averse (local mai însemnate cantitativ) va fi ridicată.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS