Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări cod galben valabile inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud joi 5 ianuarie, între orele 02.00 – 14.00, respectiv de joi 5 ianuarie, ora 14.00 până vineri 6 ianuarie, ora 12.00.
Fenomenele vizate pentru primul cod galben: intensificări ale vântului, viscol în nordul Carpaților Orientali.
În intervalul menționat, în Carpații Orientali și local în Munții Apuseni vântul va avea intensificări, cu viteze de 60…80 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 100…120 km/h.
În grupele nordice ale Carpaților Orientali va fi viscol, iar vizibilitatea se va reduce semnificativ.
Vântul se va intensifica temporar și în nordul Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei unde se vor înregistra viteze de 55…60 km/h.
Al doilea cod galben vizează intensificări ale vântului, viscol la altitudini de peste 1.700 m.
În intervalul menționat, la munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h, iar în zona înaltă (la peste 1.700 m), rafalele vor depăși 100…120 km/h și temporar va ninge viscolit.
Local în Transilvania, temporar vor fi intensificări, cu viteze în general de 55…70 km/h.
Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, se vor semnala local și în restul teritoriului.
Conform ANM, în Transilvania săptămâna aceasta valorile termice vor oscila, iar spre finalul acesteia tendința va fi de scădere, spre medii ale maximelor în jurul a 2 grade și ale minimelor de -4…-3 grade. Săptămâna viitoare, temperatura aerului nu va avea variații importante de la o zi la alta, astfel se vor atinge medii la nivel regional ale maximelor de 1…4 grade și ale minimelor de -6…-3 grade. Vor fi precipitații în 4 și 5, dar cu o probabilitate mai mare pentru apariția acestora începând cu data de 6 a lunii ianuarie.
Meteo.BN informează:
”Vremea se dinamizează, începând din orele nopții, arii succesive de precipitații luând locul aspectului plăcut de zilele trecute! Astfel, joi, zonele montane primesc o porție sănătoasă de iarnă, care la altitudini mari revine în forță.
Începând de la noapte, un sistem bine închegat va intra prin NV-ul județului aducând precipitații sub toate formele. În zonele joase de relief va ploua, mai sus spre 1.000 m va fi lapoviță sau ninsoare, în timp ce la peste 1.200 m alt. va ninge! De aici în sus, vântul se va intensifica cu rafale de peste 80-90 km/h, iar pe creste va fi viscol. Important aici de menționat că văile superioare locuite vor avea parte de câțiva fulgi de nea în orele dimineții. Apoi, peste zi, precipitațiile continuă. La fel, zonele joase primesc ploi, limita zăpezii este în urcare, astfel mai așteptăm ninsori doar la peste 1.600 m alt. Între 1.100 și 1.500 m alt., asteptăm precipitații amestecate, ploaie, lapoviță și, doar trecător, ninsoare. Tot pe parcursul zilei vântul va continua să sufle tare pe creste, unde viscolul continuă dar va avea intensificări si în zonele joase, unde rafalele pot atinge 60-65 km/h. Termic, este clară etajarea altitudinală. Valori sub 0°C la peste 1.600 m alt., dar pozitive peste zi sub această limită, în timp ce în zonele joase temperaturile vor atinge 6/7°C în condiții de ploaie. Una peste alta, vine un episod hibernal la munte, unde sus vor fi condiții vitrege, cu viscol intens. Mai jos, ploi și vreme urâtă.
Începând din orele nopții şi până mâine spre orele amiezei, în Pasul Tihuța, la altitudini în general de peste 800/900 m, va ninge în general moderat cantitativ, iar vântul se va intensifica, ajungând în orele dimineții la rafale de 60-70km/h, astfel că va fi viscol. În a doua parte a zilei de mâine, precipitațiile vor deveni mixte, lapoviță şi ploaie, astfel pericolul de apariție a poleiului şi ghețuşului vor fi ridicate! Grijă mare celor aflați în tranzit prin pasul montan mâine, nu plecați la drum neechipați corespunzător sezonului hibernal!”.
Adaugă comentariu