Actualitate

Cod galben și cod portocaliu în Bistrița-Năsăud. Cum va fi vremea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări cod galben și cod portocaliu de vreme rea, valabile inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud, care vin după câteva zile cu temperaturi de vară.

Cod galben de intensificări ale vântului și vijelii: luni 1 aprilie, ora 20.00 – marți 2 aprilie, ora 08.00

În intervalul menționat vântul se va intensifica treptat în Banat, Crișana, Oltenia, jumătatea vestică a Transilvaniei și în Maramureș, cu viteze de 55…65 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, iar în a doua parte a nopții va avea aspect de vijelie. În Carpații Occidentali și în Carpații Meridionali, la altitudini mari, rafalele vor depăși 100…110 km/h.


Cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului: marți 2 aprilie, orele 08.00 – 18.00

Vântul va avea intensificări susținute. Vor fi viteze în general de 80…85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 120 km/h.

În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1.600 m, se vor semnala precipitații mixte, iar în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp.

Particulele de praf de origine sahariană ajunse în România la sfârşitul lunii martie se vor menţine în aer, în primele două zile ale lunii aprilie. ANM a anunțat că, începând cu noaptea de luni spre marţi, în unele zone unde va ploua, se vor observa depuneri de praf: ”La finalul lunii martie circulaţia predominant sud-vestică a favorizat pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României. În perioada 1 aprilie ora 10.00 – 2 aprilie ora 22.00 se vor menţine particule de praf deasupra teritoriului României. Depuneri de praf vor fi observate, începând cu noaptea de luni spre marţi, în vest, nord şi centru, unde sunt prognozate ploi”.

Conform prognozei pentru perioada 1-14 aprilie, în Transilvania între 2 și 4 aprilie valorile termice diurne – în scădere accentuată față de zilele anterioare – se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 13…17 grade, mediat regional. Apoi vremea va fi în încălzire treptată, astfel că între 7 și 10 aprilie valorile de temperatură vor deveni mult mai ridicate decât cele specifice primei decade a acestei luni, în medie între 23 și 26 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referință. Temperaturile minime se vor situa în general peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra în medie valori de 5…9 grade, local mai scăzute în primele nopți când în estul regiunii vor coborî spre 1 grad. În primele zile, va ploua local și temporar, iar probabilitatea pentru ploi mai frecvente va crește din nou după data de 10 aprilie. În restul intervalului, doar izolat vor fi averse slabe.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS