Actualitate

Cod galben și cod portocaliu în Bistrița-Năsăud: vânt, ninsori, viscol la munte

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de intensificări temporare ale vântului, precipitații moderate cantitativ sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, valabilă de marți 30 noiembrie, ora 10.00 până miercuri 1 decembrie, ora 20.00.

În intervalul menționat, temporar, vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze la rafală cuprinse în general între 50 și 60 km/h și vor fi precipitații pe arii restrânse moderate cantitativ.

În sud-estul și sudul extrem al țării, pe parcursul zilei de marți (30 noiembrie) vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și pe arii restrânse ninsoare.

La munte va ninge, iar în regiunile intracarpatice în cursul nopții de marți spre miercuri (30 noiembrie/1 decembrie) local vor predomina ninsorile și pe alocuri se va depune strat de zăpadă.

În perioada marți 30 noiembrie, ora 20.00 – 1 decembrie, ora 16.00, inclusiv în județul Bistrița-Năsăud, este valabil un cod galben de intensificări ale vântului și ninsori.

În intervalul menționat, în zona montană și submontană va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse în general între 55 și 65 km/h. La altitudini de peste 1.700 m, rafalele vor depăși 85…95 km/h, viscolind ninsoarea.

Până în dimineața zilei de 1 decembrie, astfel de fenomene se vor semnala și în regiunile nord-vestice.

Bistrița-Năsăud va fi sub cod portocaliu de marți 30 noiembrie, ora 23.00 – miercuri 1 decembrie, ora 11.00, fiind anunțate ninsori abundente și viscol la munte.

În nordul Carpaților Orientali, local în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar la altitudini de peste 1.500 m rafalele vor depăși 75…85 km/h și va fi viscol.

”În județul Bistrița-Năsăud, conform datelor meteorologice de la această oră, luna decembrie se pregătește să își facă debutul așa cum îi stă bine iernii: cu zăpadă! Prin urmare, vă rugăm să porniți la drum doar cu mașinile echipate pentru condiții de iarnă și să adoptați o manieră preventivă de condus, circulând cu o viteză care să permită, oricând, oprirea în siguranță! Înainte de a călători vă recomandăm să consultați avertizările ANM și prognozele detaliate pentru județul Bistrița-Năsăud, actualizate în permanență pe pagina Meteo.BN”, transmite Instituția Prefectului.

(Foto: arhivă)

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.