Social

Populația din trei comune, avertizată prin Ro-Alert. Gospodării inundate, persoane evacuate

(FOTO-VIDEO) ACTUALIZARE A fost alertată populația prin sistemul Ro-Alert cu privire la codul roșu meteo (valabil miercuri 12 iunie între orele 20.30 – 21.00) ce a vizat comunele Șieu, Șieuț, Monor, informează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bistrița-Năsăud. Au fost recomandate măsuri de protecție, adăpostire, evacuare în zone care oferă siguranță asupra persoanelor, animalelor și bunurilor. A fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI BN), precum și grupa operativă.   

Fenomenele vizate: ploi torenţiale care depășesc 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, intensificări ale vântului. S-au acumulat aproximativ 50 l/mp.

CJSU Bistrița-Năsăud a transmis că în Ruștior, Gledin și Sieuț s-au produs scurgeri masive de pe versanți, care au produs viituri și au inundat mai multe gospodării din aceste localități. Intervin SVSU Monor și Șieuț.

Imagini din Monor:

Una dintre misiunile echipelor de intervenție a fost salvarea unei femei din Șieuț care s-a refugiat în podul casei. Tot în Șieuț, doi copii au fost evacuați din casă.

În Monor, salvatorii au intervenit pentru evacuarea unui copil și a bunicii sale.

Serviciul de Ambulanță Județean a intervenit cu două echipaje în zonele afectate (Șieu, Șieuț, Monor) la atacuri de panică și asistență medicală de urgență.

Drumul de la intrarea în Șieu dinspre Teaca a fost acoperit de apă. Din această cauză, o ambulanță a rămas blocată la intrarea în Șieu pe DJ 172, reușind ulterior să treacă de zona respectivă cu ajutorul unor săteni și să ajungă la un caz de atac de panică la Gledin.

În sprijinul SVSU din comunitățile afectate intervin echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița cu motopompe de mare și medie capacitate.

O primă evaluare se prezintă astfel:

Gledin: 20 de gospodării inundate, 90 de stupi de albine inundați, 8 stâlpi de telecomunicații căzuți.

Monor: primăria, 3 operatori economici și 15 gospodării inundate și o distilerie distrusă.

Sieuț: 25 de gospodării inundate

Cod roșu de inundații până joi 13 iunie, ora 8.00: Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Șieu – bazin superior amonte S.H. Domnești, Budac, confluență cu râul Ardan, Lut – bazinul superior aferent județului Bistrița-Năsăud.

Hidrologii au emis și cod portocaliu de inundații pe râurile mici din bazinul hidrografic Șieu – bazin superior și afluenții din bazinul mijlociu și inferior, până joi 13 iunie, ora 04.00, pe Someșul Mare – bazin superior și mijlociu (Sălăuța, amonte Nepos), până joi 13 iunie, ora 02.00: ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a precipitațiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație.

”În contextul creșterilor de debite pe mai multe cursuri de apă, atragem atenția populației din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. În cazul în care sesizează persoane aflate în pericol, cetățenii trebuie să anunțe imediat echipajele de salvatori prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112. Totodată, recomandăm cetățenilor să curețe rigolele din apropierea locuinței pentru facilitarea scurgerii normale a apei și evitarea producerii unor acumulări în gospodării” – CJSU BN.

Imagini din Gledin:

Foto: Facebook Gicu Motoc

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS