(FOTO) Ziua Națională a Lecturii i-a găsit pe elevii, profesorii și pe angajații Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița cu cărțile în mână în cea de-a patra ediție a evenimentului Uimește(-te), citește!. S-a citit în direcțiune, în sălile de clasă, pe holuri și în bibliotecă, o dovadă că ceea ce și-au propus organizatorii evenimentului – să crească interesul pentru citit al elevilor și adulților – are toate șansele să devină nu doar un obiectiv, ci o realitate.
”Nu este prima ediție a evenimentului Uimește(-te), citește! E însă prima citire simultană la nivel național. Colegele mele care sunt inițiatoarele acestui proiect, doamna profesoară Irina Vlas și doamna profesoară Venera Roth-Gross, au ajuns la ediția a patra. Dorim să construim de fapt o competență permanentă și pot să spun cu certitudine și cu mândrie că în orice pauză, pe băncile elevilor de la CNAM sunt cărți și asta se întâmplă pe toată durata anului școlar, nu doar în această zi care este una festivă totuși fiindcă marchează acest eveniment la întregii școli. La noi în școală sunt și cursuri opționale de literatură și film, iar profesorii le propun elevilor să citească romane de factură clasică, ulterior urmărind ecranizări.
”Din 2018, am început această activitate. Am încercat cu o jumătate de oră inițial, apoi am derulat la nivel național proiectul pentru că, fiind an centenar, am provocat două școli, una din județul Iași și alta din județul Vâlcea și am citit împreună o oră. Pandemia nu ne-a mai lăsat să facem acest lucru. Anul acesta, am ales să citim împreună de Ziua Națională a Lecturii și nu de ZICI (Ziua Internațională a Cititului Împreună) care a fost acum două săptămâni tocmai ca să ne integrăm acestui proiect național și să reunim, așa cum am făcut de la prima ediție, tot personalul școlii. Astăzi, în liceul nostru, citesc nu numai elevii și cadrele didactice, ci și personalul nedidactic, personalul auxiliar în așa fel încât să ne unim întru lectură pentru că e necesar nu numai în contextul pandemic, ci în contextul în care copiii, oamenii în general, se îndepărtează de această activitate. Copiilor le-a plăcut foarte tare când am anunțat că vom derula proiectul. Am implicat și copiii de la clasele pregătitoare și clasele întâi care ne-au spus că vor și ei participe și ne bucurăm și de parteneriatul cu Librăriile Aletheia care au fost alături de noi și le mulțumim”, a profesoară Irina Vlas, care coordonează la nivelul școlii și un club de lectură.
La Clubul de lectură ”Citesc, deci exist”, se fac două recomandări săptămânale. Lunea se face recomandarea săptămânii, iar vineri cea de week-end: ”Suntem un grup de 30 de elevi și doi profesori. Suntem pe Facebook la Lectură CNAM”.
”Am fost foarte încântată să aflu că în liceu se fac astfel de activități frumoase. Mă simt foarte bine la Clubul de lectură. Îmi place că reușim să o cunoaștem pe doamna profesoară și în afara orelor, ne ajută foarte mult să învățăm să comunicăm, am citit foarte multe cărți frumoase și mă bucur foarte mult de fiecare sesiune de lectură. Acum citesc Orașul cu salcîmi de Mihail Sebastian la recomandarea colegei mele Miruna căreia i-a plăcut . Până acum mi se pare o carte foarte reușită”, a spus Adriana Stanca.
”Fac parte și eu din Clubul de lectură, iar anul trecut am citit foarte multe cărți și chiar m-a ajutat acest lucru să-mi dezvolt vocabularul și să mă dezvolt pe mine personal. Sunt o persoană timidă și mi-e greu să povestesc în fața publicului. Așa, vorbind despre un subiect care îmi place în fața altor persoane, mi-a prins bine și m-am deschis”, a spus Denisa Vrenicu.
Și la Centrul de Documentare și Informare a fost forfotă. Elevii care nu și-au adus cărți de acasă au venit să împrumute, iar alții au citit chiar în incintă.
Adaugă comentariu