Actualitate

CN ”George Coşbuc” Năsăud, 150 de ani

Profesori şi elevi de ieri şi de azi ai Colegiului Naţional ”George Coşbuc” din Năsăud vor sărbători la începutul lunii viitoare, în prezenţa oficialităţilor, 150 de ani de existenţă a liceului înfiinţat în 4 octombrie 1863. Cu această ocazie vor avea loc un simpozion şi un spectacol aniversar, va fi lansată monografia şcolii, se va deschide o expoziţie şi va fi dezvelită o placă de marmură.

Programul evenimentelor:

Joi 3 octombrie

Ora 17.00: Sesiune de comunicări. Simpozion aniversar

Vineri 4 octombrie

Ora 8.00: Întâlnire pe platoul liceului între profesorii şcolii şi elevii de azi şi de ieri ai liceului

Ora 9.00: Dirigenţie. La nivelul claselor de liceu vor fi prezenţi 1-2 invitaţi, foşti elevi ai liceului

Ora 10.00: Festivitate dedicată momentului aniversar – salutul oficialităţilor, importanţa Colegiului în viziunea unor personalităţi (acad. Dumitru Protase, prof. Teodor Tanco, prof. univ. dr. Dumitru Acu), prezentarea monografiei liceului (Dan Aurelia, Adrian Onofreiu, Gheorghe Pleş, Dorel Coc, Raus Pompei, Ioan Seni, Vasile Tutula)

Ora 15.30: Expoziţie fotografică şi de filatelie (Muzeul Grăniceresc). Expoziţie de fotografie realizată de elevii şcolii. Dezvelire placă de marmură ”Colegiul Naţional George Coşbuc Năsăud – 150 de ani”. Vizitarea muzeului şcolii

Ora 17.00: Spectacol susţinut de formaţiile artistice ale liceului (Casa de Cultură ”Liviu Rebreanu”)

Ora 19.00: Concert simfonic în Aula liceului, seară muzicală pentru elevi în curtea liceului

Sâmbătă 5 octombrie

Ora 9.00: Excursie la Muzeul ”Liviu Rebreanu” şi la Muzeul ”George Coşbuc”

Instituţia a luat fiinţă la 4 octombrie 1863, cu o singura clasa de 40 de şcolari. Gimnaziul Grăniceresc Năsăudean se deschidea oficial la 4 octombrie 1863 – ca rezultat al Învoirii celor 44 foste comune grănicereşti. De-a lungul timpului, a purtat mai multe nume, dintre care cea mai frecventă a fost Gimnaziul superior greco-catolic românesc din Năsăud (până în anul 1891); Liceul român grăniceresc din Năsăud (până în 1919); Liceul grăniceresc „George Coşbuc” (până în 1948); Şcoala medie nr. 1 „George Coşbuc” (până în 1956); Liceul „George Coşbuc” (până în 1974); Liceul de Matematică-Fizică (până în 1990); Colegiul „George Coşbuc” (până în anul 2000); Colegiul Naţional „George Coşbuc” (din anul 2000). Printre absolvenţii instituţiei de învăţământ din Năsăud se numără George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Ion Pop Reteganul.

1 comentariu

  • Iata ce spunea marele istoric Nicolae Iorga despre gimnaziul din Nasaud (astazi CN „George Cosbuc): „Clădit în 1888 după planuri cuminţi şicumpătate, care nu sînt lipsite de frumuseţă, el cuprinde săli de clasă, de desen, de muzică, de bibliotecă, de muzeu, de experienţe şi odăi pentru direcţie. E bine împrejmuit şi are şi o grădiniţă înfaţă. Întreţinerea e cît se poate de bună.Gimnaziul spaţios ca şi luminoasa biserică, ce înlocuieşte o alta arsă prin 1840, s-au făcut din banii celor patruzeci şi patru de comune grănicereşti. Pe la jumătatea veacului al XVIII-lea, sub MariaTeresa, şi generalul Buccow, comandant al Ardealului, a dat paza hotarului unor regimente de săteni,mai mult români, care, exercitîndu-se la arme şi ţinîndu-se totdeauna gata de luptă, nu-şi părăseau pentru aceasta grija cîmpului. Instituţia a fost desfiinţată după 1800, şi din ea n-au rămas la Năsăud decît steagul ciuruit de gloanţe şi cîte o tablă amintitoare, în biserica nouă. Dar averea grănicerilor s-a păstrat, şi vechea răsplată a vitejiei ţăranilor slujeşte astăzi la înălţarea de asemenea biserici şi lasusţinerea unei şcoli ca aceasta, în care învaţă în mare parte urmaşi de-ai oştenilor. […]”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.