Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița coordonează, începând cu anul școlar 2020 – 2021, proiectul de parteneriat strategic în domeniul educației şcolare Erasmus + ”Smart Waste Management for Smarter Cluster Schools” (S.M.S.).
Evenimentul de deschidere a proiectului a avut loc joi, iar la el au participat, pe lângă echipa de echipa de management și implementare, coordonată de prof. Alina Gîmbuță, elevi, părinți, cadre didactice, și Cristian Niculae, directorul executiv al A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud.
Potrivit unui comunicat, scopul proiectului este de a asigura un viitor durabil și implementarea unei strategii de management inteligent al deșeurilor, aplicabilă la nivelul oricărei școli, bazată pe patru piloni: activitate de tip clustering, conservarea resurselor limitate, protecția mediului și a sănătății individuale și globale și creșterea calității vieții și a stării de bine.
Printre obiectivele proiectului se regăsesc atât activarea unei comunități de tip cluster, compusă din 6 școli-lider (școlile din țările partenere în proiect) și 12 școli partenere în cluster (câte două pentru fiecare dintre cele șase școli lider), cât și dezvoltarea unei strategii inteligente de management a deșeurilor în școli, strategie bazată pe șase acțiuni: colectare, reducere, reutilizare, reciclare, recreare și revalorizare și care să presupună un serviciu de colectare separată și diferențiată a deșeurilor, asigurarea sănătății și igienii prin practica deja existentă, aer, apă și spațiu curat, precum și estetica mediului ambiental.
Partenerii în proiect sunt Gymnasio Anoixis (Grecia), prof. Muharrem Ergin Ortakolu (Turcia), Primary School „Vladimir Nazor” Ploce (Croația) și Marijampoles Jono Totoraicio Progymnasium (Lituania), iar cele două școli partenere în cluster sunt Liceul de Arte ,,Corneliu Baba” și Liceul Creștin „Logos”, ambele din Bistrița.
Faina treaba dar n-am inteles de ce il bagati pe d-l Nicolae in clustering . De la asfalt la cluster parca e un pic cam brusc …Pentru cei care nu stiu engleza conceptul inseamna formarea unui grup de persoane care se ocupa de ceva. Si cum cuvantul grup e mai lung si mai greu de pronuntat s-a apelat la un cuvant strain…Pentru implementarea unui sistem de management inteligent il invit pe d-l director in zon Big sa vada ce inteligent adunam noi deseurile. Avem un clustering de te apuca durerea de cap .Trecand la treburi serioase initiativa e laudabila dar oricat de lider o fi Liceul Rebreanu proiectul ramane unul didactic si nu rezolva problema. Legislatia existenta buna sau rea nu este respectata. Pana cand oamenii vor putea beneficia de ceva banuti daca aduna selectiv (hartia si cartoanele , PET-urile , alte mase plastice de tipul ambalajelor care nici dracu nu stie unde se incadreaza intrucat au hartie metalizata , probabil cu aluminiu si un fel plastic etc. situatia nu se va schimba esential.Daca oamenii aduna selectiv ar trebui sa fie scutiti de taxa intrucat usureaza muncile de colectare si reciclare. Pe vremea lui Ceausescu se batea trambita pe cei patru R ( reducere , recuperare , reciclare , reconditionare) Vad ca in proiectul discutat in articol sunt cinci R (reducere , reutilizare , reciclare , recreare si revalorizare ).Asadar, nimic nou sub soare…Totusi am vazut ca exista un concept nou , acela de recreare . Inteleg conceptul si chiar am vazut ca la Tg. Lapus se fac un fel de brichete care au rol izolator in constructii desi se pare ca inca nu s-a gasit o solutie foarte buna . Inca se mai cerceteaza impreuna cu Facultatea de Constructii din Cluj. Oricum recomand echipei de implementare sa mai „bage „un R care sa se cheme recreere sau relaxare. Daca se vor duce in actiuni de colectare pe malul raului sau in padurea parc vor ramane cu amintiri frumoase pentru toata viata. Daca vrei sa urmezi o facultate in strainatate aceste actiuni de voluntariat sunt foarte apreciate si le recomand.
Cum să nu apară Nicule, Moldovan, Suciu, Ivan, Tabără. Liceul acesta întotdeauna a fost un fief al PSD ului. Amintiți-vă cu câți PSDisti au defilat prin școală directorii acestei școli.