Colibița Bike Fest, competiție de ciclism montan organizată în apropierea lacului, în fosta colonie, care se adresează riderilor din întreaga țară, ajunge anul acesta, în weekend-ul 19-21 august, la ediția a VII-a. Pe durata celor trei zile vor fi organizate concursuri la următoarele discipline: Dirt Jump (categorii BMX și MTB), XC Maraton (Amatori și Elite), Trial (Master și Elite), Dual și Maraton.
Garda de Mediu face apel la participanți să păstreze curățenia în zonă și să depoziteze deșeurile în locurile special amenajate.
Vineri 19 august sunt antrenamente libere între orele 12.00 și 19.00, de la 16.00 la 19.00 se fac înscrieri, iar seara se încheie cu muzică: BVS (ora 21.00), ZO (ora 23.00).
Sâmbătă 20 august: 8.30-9.50 – înscrieri, 10.00 – start concurs XC Maraton Pro, 10.10 – start concurs XC Maraton Amatori, 10.20 – start concurs Maraton, 10.30-13.00 – înscrieri, 11.00 – start concurs Trial, 17.30 – start concurs Dirt Jump, 19.00 – premiere, 21.00 – Made from Scratch.
Duminică 21 august: 10.00-12.30 – înscrieri, 13.00 – start concurs Dual, 14.30 – premiere.
Pentru acest an au fost pregătite două trasee noi la concursul de XC Maraton. Pe lângă traseul deja clasic din jurul lacului, destinat cicliștilor amatori, va fi și un traseu de 45 km (verde) și unul de 67 km (portocaliu), destinate cicliștilor mai experimentați.
Aici mai multe detalii despre trasee.
Cronometrarea se va face cu o fotocelulă computerizată care va evita eventuale gafe şi va oferi timpul fiecărui participant pe loc. Pentru câştigători vor fi pregătite premii în bani, piese de bicicletă, dar şi produse oferite de sponsorii întrecerii.
Concertele vor completa cele trei zile de concurs. Cazarea se poate face gratuit în zona de camping, însă există și cabane și pensiuni.
La ediţia de anul trecut au participat peste 130 de concurenți.
Evenimentul este organizat de către The Kollective, în parteneriat cu Primăria Bistrița Bârgăului și Shotgun.
Dirt Jump constă în trecerea unor rampe modelate din pământ. Fiecare participant are ca scop trecerea fiecarei rampe și realizarea unor mișcari cu bicicleta, care la rândul lor trebuie să fie cât mai complexe și cât mai dificile pentru a putea fi punctat cu un scor cât mai mare de catre juriu.
Trial presupune trecerea cu bicicleta peste diferite obstacole, de-a lungul unui anumit traseu, făra ca sportivul să atingă obstacolele sau terenul altfel decât cu pneurile. El are atractivitatea și dificultatea sporturilor extreme, dar fără a include în mod necesar și periculozitatea acestora. Obstacolele fiind variate și de multe ori deosebit de dificile, este de înțeles că această combinație de ciclism, echilibristică și acrobație trezește un mare interes.
Dual este competiția în forma cea mai brută, o întrecere cot la cot între doi participanți, dar și contracronometru, care se desfășoară pe un traseu special amenajat. Elementul principal îl reprezintă poarta de start de unde participanții vor porni în același timp, dupa care ei vor avea de parcurs un traseu cu elemente de diferite dificultăți până la linia de sosire. Traseul este format în cea mai mare parte din rampe și turnante. Cel mai rapid câștigă.
XC Maraton și Maraton sunt probe solicitante, constau în parcurgerea pe teren accidentat a unui traseu special.
28km si urcare totala vreo 700m
urcare totala 10km
Vorbim de diferenţa de altitudine cumulată, care e în jur de 900 m.