Social

Colibița, groapa de gunoi de la munte. Efectele turismului ”la negru” se văd după fiecare sărbătoare (FOTO)

După minivacanța de Paște pe care mulți și-au petrecut-o la munte, lacul Colibița s-a transformat într-o veritabilă groapă de gunoi plutitor. PET-uri, sticle și alte deșeuri sunt purtate de apă dintr-o parte în alta. Se amestecă prin tufișurile de pe maluri sau se scufundă în mâl.

Se întâmplă acest lucru îndeosebi în zonele în care s-au creat ad-hoc drumuri de acces spre lac spre care sunt direcționați turiștii cazați în case de vacanță sau pensiuni fără deschidere la apă.

Oaspeții pensiunilor sunt trimiși chiar de gazdele lor pe aceste căi de acces improvizate către apă, coboară să admire zona sau să se fotografieze cu câte un recipient în mână pe care nu au unde să îl arunce fiindcă nu există niciun coș de gunoi.

De ce nu există? Ar presupune ca cineva să-l golească, să depoziteze undeva deșeurile și apoi să plătească firma de salubritate să le transporte la groapa de gunoi de la Tărpiu, dar nimeni nu pare dispus să o facă. Pensiunile – agenți economici – ar primi facturi pe măsura volumului de gunoi predat, în timp ce Primăria Bistrița Bârgăului, pe de altă parte, ar fi obligată să plătească din taxele și impozitele localnicilor pentru gunoiul produs de alții. Ca urmare, toată lumea închide ochii și se preface că nu vede dezastrul.

Nici măcar eventuale camere de luat vederi nu ar rezolva problema decât parțial fiindcă gunoiul nu este aruncat efectiv în apă, ci în natură, adesea ceva mai departe de malul lacului, fiind adus de vânt direct în apă, spre disperarea unor oameni care au investit bani mulți în unități cu profil turistic cu speranța că vor putea să le ofere oaspeților cele mai bune condiții de cazare și de petrecere a timpului liber.

An de an, ei încearcă să strângă după alții, dar nu fac altceva decât să înlăture pentru o scurtă perioadă consecințele nesimțirii. Cauza rămâne și nu poate fi rezolvată decât printr-o taxare corespunzătoare a tuturor proprietarilor de case de vacanță, pensiuni și hoteluri, iar din banii adunați să fie asigurată infrastructura de colectare a gunoiului și să fie plătit transportul lui. Ar însemna însă ca toate proprietățile să lucreze la vedere, să fie fiscalizate și impozitate corespunzător, ceea ce, de-a lungul timpului, s-a dovedit o misiune imposibilă pentru instituțiile statului întrucât chiar șefii unora dintre acestea dețin proprietăți în zonă și nu au niciun interes să se autotaxeze sau să-i deranjeze pe alții ca ei.

În timp ce la dezbateri despre turism curg laudele despre creșterea numărului de stațiuni (de la una în 2017 la 4 în 2022) și se prezintă fotografii făcute cu drona din care reiese că la Colibița sunt peisaje ce pot fi confundate cu cele din Elveția, la sol lucrurile stau altfel: turismul se face la negru, toată lumea se preface că nu vede acest lucru, dar rezultatele plutesc și ne scârbesc. Dacă nu se schimbă nimic, în timp, și cei care s-au lăsat păcăliți o dată de povești, vor evita zona, iar la Colibița se vor prăji în continuare mici în timp ce din boxe se vor auzi manele. Ca și până acum.

Etichete

14 comentarii

  • România, o țară bolnavă din temelii.
    Cetățenii au conducătorii pe care îi merită, pentru că ei îi votează.
    Li se pare normal ca totul să fie “ la negru “
    să nu plătească taxe, iar cineva să le facă din nimic ce le trebuie lor.
    Lipsă de educație.
    De mici, copiii ar trebui să învețe la școala că nu e bine ca lucrurile să se facă “ la negru” să ceară bon fiscal acolo unde li se vinde ceva, indiferent că e un bun sau un serviciu.
    Țară coruptă, fără speranță de îndreptate !

    • Sa facem un referendun prin care sa cerem refacerea din temelii a romaniei la pachet cu ucraina!
      Nu ar fi nici o diferenta dintre rusi si acesti romani!

  • Suntem în urma țărilor civilizate dragi mei, cu cât???…. nu pot da un răspuns, dar în urmă, și mă doare!!!!

  • Dacā ai putut căra până acolo sticle pline , înseamnă că le poți aduce și înapoi goale, in rucsac, plasă, portbagaj. Nu duci lipsa de spațiu.
    Impozitele la casele de vacanța ar trebui să fie mai mari.
    Un coleg de munca al meu, a moștenit o casa de vacanța in Norvegia.
    Impozitul e de 1.000€ pe an!
    Daca ai casa de vacanța timp de 30 de ani , ajungi sa platesti 30.000 €.
    La Colibița ar putea pune impozit anual de 1% din valoarea imobilului.

  • Dacă ar exista o zonă de promenadă în jurul lacului, dacă ar exista cai de acces civilizate până la lac, dacă ar fi rânduială… dar suntem în România împărțită între hrăpareți și fraieri, necivilizați nici unii nici alții.
    Unde s-a mai pomenit ca accesul la un obiectiv public sa fie obstrucționat de niște privați?! Unde s-a mai pomenit sa lași gunoiele după tine, murdarind tot în jurul tău?! Unde s-a mai pomenit ca autoritățile să întoarcă capul cand văd ce se-ntâmplă!? Asta-i România noastră.
    Mândri că suntem români!

  • Garda de mediu pana cand mai ia salarii si arde benzina statului in interes personal?O adunatura de ciubucari si incompetenti smecheri si plangaciosi.Jandarmi,jandarmi montani,garda forestiera ,personal de control al regiilor de ape ,rangeri,ADI deseuri,politisti locali ….si cati atarnatori or mai fi…astia ce fac? Nu cumva si ei merg la gratare si la porceala ? Ca le da statul zile libere si prime căcălău.

  • Sunt unii care se cred inteligenti si au tot comparat zona cu Elvetia…. Zona Colibita nu se poate compara cu lacurile din alte tari. Lacul Colibita este buda de la munte unde in lac ajung tot felul de mizerii. Vile si cabane construite haotic si cu un design care nu se incadreaza in aceasta zona. Totul este o chinezarie mizerabila de la aia cu bani pana la aia cu buzunarele goale.

  • Se plâng iubitorii de natură, cazati sau nu in zonă, din cauza accesului limitat la lac, dar inchipuiti-vă cum ar arata lacul si imprejurimile daca ar axista si acea mult dorita promenadă. Credeți că ar creste cumva nivelul de civilizatie? Cosurile de gunoi ar rezolva problema partial dar credeți că nu ar exista deseu aruncat pe lânga cosul încă gol si in alta parte? Da, ar fi frumos să fie promenada dar e nevoie si de personalul cu chitantierul pentru amenzi si cel care aduna gunoiul in permanență in urma iubitorilor de natură. Credeți că daca nu ar exista turiști cazati in zona ci doar in tranzit ar arăta altfel zona? Asta s-o credeți voi? Credeți că daca ar fi contribuția la taxe si salubrizare mai mare i-am educa cumva pe acei iubitori de natură? Degeaba aruncam cu noroi in stanga si in dreapta si așteptăm institutiile sa rezolve tot.

  • Cei care ați promovat articolul acesta, mai exact cel care a făcut fotografiile, ați pus mâna sa strângeți voi acele gunoaie?
    Daca nu sunteți la fel ca cei care le-au aruncat.
    Știți sa promovați raul rapid dar un lucru bun nici voi nu faceți.
    Promovați ce e bine dragi români și raul încercați sa il reparați fără sa faceți reclama!

    • A, dl Jon, sunteți genul căruia îi place să adune rahatul după altii! Dar nu uitați să adunați si hârtia. Mergeți liniștit si prefaceti-vă că ați rezolvat problema, fară reclamă. Maturati bine sub preș. E constructiva parerea dvs intr-o societate sănătoasă? Adică să inchizi gura si ochii si capul in nisip? La fel ca despre bine trebuie spus si despre ce se întâmplă rau chiar daca unora nu le place.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.