Politică

Comasarea alegerilor va fi analizată de fiecare partid din coaliţie până săptămâna viitoare

Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare va fi analizată de către partidele aflate la guvernare în propriile structuri de conducere, urmând ca tema să fie din nou discutată în Coaliţie săptămâna viitoare, a declarat premierul Emil Boc. USL se opune comasării alegerilor.

„În şedinţa coaliţiei s-a stabilit ca, până săptămâna viitoare, partidele membre ale coaliţiei să se consulte şi să ia o decizie în forul de conducere. Marţea viitoare, când va fi următoarea şedinţă a coaliţiei, chiar dacă este data de 13, vom şti în principiu dacă există un acord la nivelul coaliţiei”, a spus Boc la TVR.

El a apreciat că această comasare a alegerilor ar evita înregistrarea de pierderi din punct de vedere economic urmare a unor dezbateri sterile, ar reprezenta un semn de coerenţă la nivel european prin concentrarea pe teme nu politice, ci legate de stabilitatea macroeconomică şi ar permite acumularea de economii, „nu decisive”, la bugetul de stat.

Co-preşedintele USL Crin Antonescu a declarat că PSD şi ACD resping eventuala amânare a alegerilor locale, pentru comasarea acestora cu parlamentarele, întrucât se generează instabilitate şi confuzie.

Antonescu a precizat că USL este împotriva comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, însă doreşte alegeri legislative anticipate cât mai curând.

„USL respinge orice formă de încercare de a amâna alegerile locale. Nu există niciun fel de motiv care să justifice această amânare, care generează instabilitate şi dezordine. (…) Constituţia şi legile sunt foarte clare şi precizează clar cazurile în care se poate prelungi mandatul aleşilor locali şi nu suntem, şi sper că nici nu vom fi, în vreuna din situaţiile acelea, de gravă calamitate sau război”, a afirmat co-preşedintele USL.

El a precizat că Uniunea respinge comasarea alegerilor, întrucât la locale şi la parlamentare campaniile sunt diferite, iar argumentul economisirii de bani la bugetul de stat este „populist”.

Antonescu a afirmat că USL este, în schimb, de acord, cu devansarea alegerilor parlamentare.

„Cu cât mai curând, cu atât mai bine. În această toamnă, în primăvara viitoare, în vara viitoare. Cu cât mai repede vom avea alegeri parlamentare anticipate, cu atât mai repede vom avea un Parlament legitim, cu o majoritate stabilă. Noi suntem de bună vreme conduşi de un guvern care şi-a pierdut încrederea alegătorilor (…) un guvern în care în fiecare săptămână se fac compromisuri pentru a întreţine o majoritate de la o zi la alta, cu UNPR, cu UDMR şi cu alte personaje despre care nu mai ştim pe cine reprezintă”, a declarat el.

Antonescu a spus că ideea comasării alegerilor a fost lansată de PDL pentru că este în pierdere „de teren electoral” şi încearcă evitarea confruntării cu electoratul.

„Ei (PDL-n.r.) sunt cei care se tem de orice confruntare electorală, de orice decont electoral şi încearcă orice manevră pentru a întârzia momentul alegerilor. (…) În spatele ideii de comasare este încercarea disperată de a nu mai avea alegeri deloc în 2012. După amânarea alegerilor locale în toamnă, prin legi şi ordonanţe, ei vor să împingă apoi toate alegerile spre primăvara lui 2013”, a mai susţinut preşedintele PNL.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL îşi doreşte alegeri cât mai repede, chiar şi în varianta comasării localelor cu parlamentarele, dar care să nu poată fi fraudate. Liderul social-democrat a precizat că PSD şi PNL se pot „adapta” la variante legate de sistemul de vot sau de calendarul alegerilor parlamentare şi locale, inclusiv în ipoteza comasării acestora. Ponta a mai afirmat că, deocamdată, nu se pune problema unor eventuale negocieri cu arcul guvernamental pentru sistemul de vot şi calendarul alegerilor, în condiţiile în care majoritatea parlamentară a modificat modalitatea de alegere a primarilor fără a consulta opoziţia.

Partidele din arcul guvernamental au căzut de acord asupra comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, însă rămâne în discuţie sistemul de vot care va fi adoptat pentru legislative.Varianta comasării este amânarea până în toamna anului 2012 a alegerilor locale, însă nu s-a stabilit o dată pentru organizarea acestora, scrie Mediafax.

La nivelul coaliţiei urmează să fie elaborate textul unei noi legi privind alegerile parlamentare şi locale şi de modificare a legii privind statutul aleşilor locali.

PDL vrea ca alegerile parlamentare şi cele locale să aibă loc simultan în data de 18 noiembrie 2012, propunere care va fi discutată în coaliţie împreună cu trecerea la uninominalul pur pentru legislative, conform discuţiilor purtate duminică la reuniunea PDL de la Parlament.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.