Actualitate Social

Comerțul din școlile bistrițene

Disperarea micilor comercianți a devenit atât de mare încât au început să ia cu asalt școlile bistrițene. Ținta acestora sunt în special elevii școlilor generale. Astfel că, micuții învățăcei după ce ajung acasă prezintă părinților carnetul de note, caietele cu ceea ce au lucrat la școală și bineînțeles ofertele puse la dispoziția copiilor de către comercianți.

Iată un exemplu demn de „ om de afaceri” care nu are societate comercială dar care umblă din școală în școală pentru a-și vinde produsele.

Pe o bucată de hârtie scoasă la o imprimantă ieftină stă scrisă „tentanta” ofertă : breloc personalizat 8 lei; ceas birou personalizat 22 lei; glob cu steluțe personalizat 25 lei; pernă inimioară 29 lei; tricou personalizat 25 lei; și uite așa lista continuă. La finalul ofertei, comerciantul scrie roșu pe alb : „ Fiecare copil care comandă va primi 1 breloc personalizat cadou!!!” și „ La comandă de minim 40 ron ramă foto magnetică cadou”.

Uite așa acești „ mici întreprinzători” sucesc mințile copiiilor pentru a-și vinde chilipirurile . În școlile bistrițene, ofertele nu se opresc doar la fotografii, ci și reviste, cosmetice, jucării și chiar îmbrăcăminte.

Zilele trecute în curtea unei școli din municipiu era parcată o mașină cu număr de Călărași. Curioasă din fire cum sunt m-am apropiat de ocupanții autoturismului  și i-am întrebat pe cine caută. Aceștia cu un accent specific sudului țării au ridicat portiera mașinii și au spus că ei nu caută pe nimeni, ci  au venit să vândă  îmbrăcăminte sport și parfumuri. Produse care purtau emblemele unor mărci bine cotate pe piața mondială, dar vizibil contrafăcute.

Toți părinții știu că lunar au de plătit cel puțin 20 lei pentru gardianul școlii care are menirea de a stopa intrarea în unitate a persoanelor străine. De ce tocmai cel care trebuie să păzească școala îi lasă pe comercianți să intre în incintă ca la piață? Asta ca asta. Dar cum de învățătorii și profesorii acceptă să le fie întrerupte orele pentru ca „ afaceriștii” să își plaseze produsele? De când școala a devenit magazin universal?

 Oameni buni, dacă vrem ca micuții noștri să facă cumpărături îi ducem la magazine, nu la școală!  Faptul că ne ducem odraslele într-o unitate de învățământ înseamnă că am optat pentru școală și nu pentru Moll-uri. Opriți-vă de a mai face comerț în locuri destinate învățământului și educării copilului! Cu atât mai mult cu cât cei care umblă prin școli pentru a-și vinde marfa, uită să se înregistreze ca și persoană juridică la registrul comerțului, să plătească impozitul pe profit și TVA-ul, lipsa certificatelor de conformitate a produselor,  iar nu în ultimul rând nici gând de  garanție.

Claudia

Etichete

2 comentarii

  • Am reclamat in sedinta de parinti de mai multe ori. Parinti dau din umar si profesori lafel. Fiecare luna, de cite o data si saptamanal vine alt comerciant, interupe orele si vinde prostii. Iar copii vin a casa cu dorinta, ca si cum profesora sau scoala le a fi impus sa cumpere chestii, dubioase cel putin. Asa si in fiecare 8 martie sintem obligati sa cumparam poze facute in stil comunist cu rame de prost gust de exemplu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.