Actualitate

Comisarul șef al Gărzii de Mediu: Nu se mai poate să trăim în mizeria asta. Ce fac instituția și APM

Șase comisari de la Garda de Mediu Bistrița-Năsăud și șase angajați ai Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud iau la puricat tot județul în căutarea depozitelor de gunoi neconforme. Comisarul șef Gabriel Petraș estimează că vor fi găsite sute astfel de locuri unde oamenii aruncă gunoiul atât pentru că nu sunt civilizați, cât și pentru că primăriile se fac că nu îi văd, deși pot aplica, la fel ca și Garda de Mediu, amenzi usturătoare.

Întrucât în 23.08.2019 s-a emis Ordinul de Ministru 846 al Ministerului Mediului cu scopul de a identifica depozitările ilegale de deșeuri la nivel național. Ordinul mai prevede că acestea trebuie monitorizate și salubrizate, tot efectivul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, mai puțin comisarii care asigură permanența în cazul unor poluări accidentale, sunt plecați pe teren.

”Ca să identificăm aceste depozite, folosim platforme online gen Trashout unde sunt cu coordonate geografice, folosim sesizările primite de la cetățeni, orice informație. Fiecare comisar are repartizate comune pe care acționează. Ordinul prevede să fie acțiuni comune cu  Agenția de Protecție a Mediului care ne asigură și sprijin logistic în proporții egale, adică la Bistrița, noi avem 6 comisari care participă și 6 reprezentanți de la APM pentru a putea acoperi, în cele zece zile, toate UAT-urile din județ. După ce le identificăm, facem o fișă la fiecare depozit neconform de deșeuri la care avem coordonate geografice, fotopgrafii realizate la fața locului, o estimare a cantității de deșeuri – printr-o măsurătoare digitală – o evaluare a tipului de deșeuri, de construcții, de mase plastice sau alte tipuri, după care toate aceste fișe vor fi centralizate la nivel național și vor fi transmise cu termene scurte de remediere a situațiilor. Noi aveam o bază de date, dar nu așa de elaborată. Azi aplicam sancțiuni, reveneam la unele, la altele nu pentru că nu aveam o hartă cu toate depozitele neconforme. De acum însă vom avea”, a spus Gabriel Petraș.

Potrivit acestuia, în tot județul ar fi  sute de depozitări neconforme.

”În lunile aprilie și mai, noi am avut control tematic la toate UAT-urile unde am identificat toate situațiile neconforme. Acum însă, vom transmite UAT toate coordonatele și ele au obligația să salubrizeze. Încercăm să identificăm pe cât se poate și deținătorul terenului. Așa prevede legea. Nu întotdeauna deținătorul e UAT. Sunt persoane fizice care au depozite neconforme pe proprietate și care, conform legii, au obligația să le salubrizeze chiar dacă nu proprietarul le-a depozitat, dar așa este legea. Eu cred că sunt sute astfel de depozite neconforme în tot județul, dar nu vreau să mă pronunț. Tocmai acesta este scopul campaniei să vedem cum stăm în județul Bistrița-Năsăud, cum săm la nivel național fiindcă situația nu e în mod special una a județului Bistrița-Năsăud. După ce se va încheia monitorizarea, vom da un termen pentru salubrizare după care urmează sancțiuni. Nu se mai poate să trăim în mizeria asta. Într-un mediu poluat sigur că avem mai mulți cetățeni bolnavi de astm, suferind de boli pe care le pot provoca aceste depozitări neconforme. Adică nu mai avem apă curată, nu mai avem sol curat, nu mai ști ce consumăm ca legume și nu se mai poate să mergem cum am mers până acum”, a mai spus Petraș.

Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu, de vină pentru faptul că avem în continuare gunoaie peste tot este lipsa educației, a faptului că autoritățile publice locale nu aplică amenzi, deși ar putea face acest lucru nefiind numai o responsabilitate a instituției pe care o conduce.

”Garda de Mediu are angajați puțini care au și alte responsabilități. UAT-urile și-ar putea desemna reprezentanți care să urmărească zonele vulnerabile fiindcă mult mai rapid ar putea acționa fiind mult mai aproape. Fără coerciție nu reducem fenomenul. Apoi, ar fi nevoie de un management mult mai bun al deșeurilor ca cetățeanul să fie stimulat. La noi, le rentează să primească o amendă și să procedeze tot la fel. Cetățeanul scapă nesancționat, aparatul nostru nu e la fel de bine pus la punct ca afară unde există inspecții de mediu, dar UAT-urile au reprezentanții lor care verifică punct ochit-punct lovit. Fiind aproape de cei care acționează neconform, îi sancționează rapid și nu au varianta de a jongla și a depozita neconform. Sunt și acolo, dar riscă mult. Totuși, și la noi s-a mai schimbat atitudinea civică față de depozitările neconforme. ONG-urile sunt mult mai implicate, am multe sesizări de la persoane fizice. Chiar și sub aspectul salubrizării unor zone s-au schimbat lucrurile. Dar până coerciția nu vine foarte repede și nu identifici foarte rapid persoanele responsabile de depozitări neconforme, nu vom rezolva problema. Rugămintea mea către toți primarii e să nu se cheltuiască banii cetățeanului cinstit pentru cetățeanul neconform. Cer UAT să desemneze unul-doi reprezentanți care să verifice ce se întâmplă sau să monteze camere de luat vederi. Sunt exemple pozitive cum e Primăria Șintereag. Am tot fost chiar eu acolo, dar până nu s-au instalat camere nu s-a schimbat nimic. Acum nu zic că nu se mai aruncă, dar nu mai sunt depozitări neconforme lângă râul Șieu. Camera de supraveghere a ajustat o problemă”, a adăugat comisarul șef.

Profesorul Ioan Bâca a postat de curând pe pagina lui de Facebook aceste imagini care arată că situația este gravă la doi pași de Bistrița:

19 comentarii

  • Acesta este rezultatul atât al unor Proiecte eșuate, ca “Sistemul integrat de management al deșeurilor din Județul Bistrita-Năsăud”, care a costat aproximativ. 40 milioane euro, de care acum nu maibraspunde nimeni, al managemtului incompetentei de la ADI Deșeuri, la care sigur se adauga lipsa de educatie și de implicare a altora instituții cu atribuții in domeniu. Toți bugetari, angajați pe PCR ( pile, cunoștințe, relații) , cu salarii nesimțit de mari fata de ceea ce fac. Acum vom avea mult de reparat după dezastrezele lăsate de clasa politica de la toate nivelele, asta am votat, asta avem!
    Exista soluții, dar nimeni nu vrea sa le audă de la specialiști, doar de la oportuniști și obedienții politicienilor!
    Sa vedem efectele măsurilor anunțate, nu a lozincilor declarate!

    • Caca maca, vedeți in unirea deversarea de urina, rahat si alte cele… oamenii nu au canalizare si primăria ridica din umeri . V ați trezit voi vitejii la Mediu. Faceți presiuni si voi sa se faca canalizare peste tot nu rahaturi si bat…

  • Se pare ca iar nu vedeti pădurea…de copaci.Puteti tot număra gropile neconforme,stim cu totii că sunt mii nu sute.Cea mai mare și mai neconformă e chiar cea de la Tarpiu.Acolo de mult sa umplut,iar groapa s-a transformat in deal.Atâta timp cât chiar voi institutiile nu respectati legea si nu faceți nimic pt implementarea ei ,nu asteptati ca cetatenii s-o respecte.Mai concret,obligati Supercomul să colecteze selectiv,asigurati câte 4 pubele la fiecare familie pt colectare selectiva,verificati agentii economici sa aibă contract cu operatorul,colaborati cu cei de la ADI deșeuri,cu politia locala,altfel veti numără depozitele neconforme si veti constata că sunt tot mai multe,iar voi ati mai bifat o actiune de tipul ,,frectie la un picior de lemn”
    PĂREREA MEA!

    • ce folos sa avem 4 pubele, sa punem deseuri selectate, iar atunci cand vine masina si ridica pubelele ca sa fie golite, se golesc tot ceea ce am sortat noi – la gramada si se duc la gramada de gunoi, tot la gramada.

    • Da dl Popescu aveti dreptate,dacă nu se respectă legea in primul rând de cei care sunt platiti pt asta (ADI,Garda de Mediu,Ag de Mediu,DSP….) iar cetateanul sa plătească doar cat produce deseu menajer,tot conform legii,atunci noi ne facem că reciclam,ei se fac că verifică,in schimb UE chiar nu se va face si vom primii amenzi si penalitati de o să ne doară.
      PĂREREA MEA!

    • Să înțeleg si eu ,se face campanie electorală s_au se vrea curățenie a județului. Cum naiba vă treziți după ce îi plin de gunoi peste tot. Mai miscativa fundurile din birouri si mergeți pe teren.

  • Victor dragă ai dreptate,mai putin povestea cu GAL Ruralis care există doar pe hartie,iar rangerii călare au fost doat vise SF a lui Bălan et.comp.

  • „Sunt persoane fizice care au depozite neconforme pe proprietate și care, conform legii, au obligația să le salubrizeze chiar dacă nu proprietarul le-a depozitat, dar așa este legea”
    Îmi pare o injustiție flagrantă să amendezi un bătrân de 80 de ani imobilizat la domiciliu, sau un cetățean român plecat în străinătate care sunt proprietarii unor terenuri unde măgari necivilizați locali au decis să-şi arunce gunoaiele.
    Nu aş exclude chiar ipoteza deversării în unele cazuri de către ” firmele de casă” „autorizate” deja mulți cititori semnalează colectarea la grămadă iresponsabilă.
    De ce responsabilitatea e pasată unor oameni nevinovați?
    Asta în timp ce amicii politici din Supercom şi ADI nu-şi fac treaba?
    Curățenia începe de la cap la coadă, ar trebui lămurite condițiile în care unii au obținut joburi pentru care nu erau calificați.

  • Tot dam vina pe autorități, dar cati dintre noi au plantat un copac, au fost la împăduriri cu tasuleasa,cati au fost la acțiuni de ecologizare, cati dintre noi colectează selectiv? Cati dintre noi facem ceva? Schimbarea începe cu noi.
    Hai sa sesizăm autoritățile cu locurile unde sunt deșeuri si apoi sa vedem daca chiar isi fac treaba…
    Hai sa facem si noi ceva, ca de comentaci e plina tara!!!

  • eu v-am sesizat de n ori cu diverse probleme de mediu,sunteti niste indolenti,pica la tot pasul pe voi problemele de mediu si cand va sunt aratate cu degetul va doare n c..,rusine,carati va.
    tot judetul e o groapa de gunoi,pe orice deal e plin de jeg,se vede cum va faceti datoria de n ani,niste politruci ca altfel nu mi explic cum ati ajuns acolo.
    si ba,unirea e o uriasa fosa septica,pe maresal leonida pop si viile cu pomi,musteste cacatu in toate santurile,iar aia de la mediu mai dau inca autorizatii de constructii fara canalizare,pt zeci de case facute de n firme,apoi vandute prin evaziune fiscala catre pf.
    alo finantele,puturosilor,ati auzit de asa ceva?sau alergati dupa doua babe ametite din piata?

  • De ce nu se vorbeste de faptul ca anumite firme din oras stiu cu 3-4 zile cand va veni Garda de Mediu si cei de la Protectia Muncii? Oamenii corupti nu au cum sa isi faca treaba pe bune cat timp au primit ‘plicuri’…

    • de asta m am convins si eu,exact la ei am reclamat diverse si brusc au disparut contraventiile inainte sa ajunga mediul si itm.
      parca nu se stie?tot sistemul e corupt

  • asa e ma,voi le luati drept frustrari si i considerati pe aia de va platesc salariile betegi,vai pla voastra ma distrusilor,sunteti sau putori sau corupti,altceva nu.
    mai iesiti si voi in afara acestei tari de tot cacatul si o sa vedeti cum se pun problemele,da nu in turcia la allinclusive

  • Totusi este un inceput masura. Nu ar fi cazul sa criticam totul.
    Alte fapte au fost enumerate in comentari care pun mari semne de intrebare la administratie, cum ar fi functionarea sau mai bine zis ne-functionarea depozitului la Tirpiu, ne-colectarea selectiva etc.
    Pentru o rezolvarea partiala ar fi o idee aplicata in Polonia unde exista in comune si sate locuri de colectare deseurilor unde ceteteni pot aduce orice fel de deseuri gratuit care acollo sint sortate de administratie sau celor pus in sarcina si duse unde trebuie.
    Momentan in Romania de fapt nu sti unde poti duce sau ce se faci cu deseuri care depasesc gabaritul pubelei. De acea avem si depozite mari linga DN17 de exemplu de deseuri din constructii pline nu doar de moloz, ci si de plasticuri si ambalaje, materiale care ar trebui si puteau sa fie reciclate.
    In plus la toate tariful care o platim e cu mult prea jos ca sa prestezi un serviciu complet, corect si functional 100% ca sa acoperi toate pretentiile necesare. Din pacate in continuare trebuie se avem si dubii la folosirea fonduriilor incasate, asa ca lipsa de incredere e o alta mare problema nu doar fata de administratie ci si intre ceteteni in general.

    • Da, atunci e clar ca licitatia a fost incorect din start, adica sarcinile din contract par sa fie formulate astfel sa poti face dupa cap pe urma semnari si mai departe administratia nu pare se fie interesata de derularea contractului sau nu are instrumente necesare sau omeni care stiu sa scrie si sa citeasca.
      Oricum prin meandrele birocratiei, exista vreo cineva din administratie responzabil sau care ar fi in stare sa misoreze sistemul in directia functionala? Pana acum am doar impresia ca instituti nu comunica intre ei si arunca pisica de la unul la celelalt.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.