Mai întâi l-am întrebat pe comisarul şef Leontin Tabără, şeful Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, de când este pasionat de artă plastică.
“Pasiunea mea pentru artă e din copilărie. Cred că am avut 5-6 ani când am avut prima expoziţie pe caldarâm. Desenam cu cretă la grădiniţa din parc, în vecinătatea Casei de Cultură. Ulterior am frecventat Şcoala Populară deAarte, Şcoala Generală nr. 2 care avea program prelungit şi se făceau câteva ore suplimentare. În anii 70, l-am avut profesor pe Grigore Bradea, celebrul sculptor bistriţean, apoi pe domnul Octavian Stoia, binecunoscut bistriţenilor, un pictor deosebit. Ulterior am ales alt traseu, dar am cochetat în continuare cu artele plastice. În ultimii 25 de ani, mai mult am pictat natură statică, peisaje, dar cu precădere am făcut icoane. Nu am desenat de 25 de ani grafică. Proiectul acesta a apărut în urmă cu două luni. Poliţia din Bistriţa este înfrăţită cu Poliţia Neubrandenburg, s-au perpetuat relaţiile şi m-am gândit la ce aş putea face eu legat de vizitele colegilor din Germania. În urmă cu două luni, am aflat că se împlinesc 70 de ani de la exodul populaţiei de orgine gemanică, a saşilor bistriţeni, şi m-am gândit să organizez o expoziţie de grafică. Am reuşit într-o lună de zile cu sprijinul unor prieteni – fiindcă e nevoie de hârtie, de sticlă, de rame – în timpul liber, după orele de program şi printre alte activităţi casnice, am reuşit să duc la bun sfârşit acest proiect”, a mărturisit pentru Timp Online comisarul şef Leontin Tabără.
Expoziţia a fost denumită simbolic “Moştenirea saşilor” fiindcă în opinia artistului Bistriţa are “un tezaur de indiviat”.
“Mă refer la clădirile din acest oraş, un tezaur de invidiat în Europa şi poate chiar în lume. Alţii îşi construiesc clădiri din sticlă şi plastic. Noi avem un tezaur care, din păcate, nu întotdeauna a fost administrat cu grijă şi păstrat aşa cum se cuvine. Acum se fac eforturi şi sperăm că vor fi salvate multe dintre clădiri, pasajele. Expoziţia mea cuprinde 35 de lucrări cu clădiri din vechiul burg începând de la Poşta Veche, strada Gheorghe Şincai, centrul oraşului, Casa Ion Zidaru, Biserica Evanghelică – emblema Bistriţei, pasaje. Mi-au plăcut şi interioarele de case săseşti. Am căutat să surprind Casa de Cultură şi am terminat cu Turnul Dogarilor”, a adăugat artistul.
Întrebat cum se împacă meseria de poliţist cu arta, el a răspuns: “Avem colegi care cântă, care scriu cărţi, de ce nu am avea pe unul care să şi deseneze şi să cocheteze cu artele plastice? Cum se împacă? Foarte bine. Alţii sunt sportivi, alţii sunt îndrăgostiţi de muzică. Suntem oameni cu pasiuni. Eu am simţit nevoia să fac publică pasiunea mea. Rămâne să vedem dacă şi oamenilor le place ce am făcut. Sunt un artist amator”.
Comisarul şef Liviu Olariu, adjunctul şefului IJP Bistriţa-Năsăud, şi preşedinte al Asociaţiei de Prietenie Germano-Română Neubrandenburg-Bistriţa, spus la rândul lui: “Poliţiştii sunt oameni ai cetăţii. Dragostea de frumos, arta cu prisosinţă, îi apropie pe oameni, iar eu mă bucur că unul dintre colegii noştri vernisează o expoziţie frumoasă. Noi, în urmă cu câţiva ani, am vernisat o expoziţie a elevilor de la Liceul de Arte Plastice Corneliu Baba, i-am premiat, am cumpărat lucrări făcute de ei, i-am încurajat. Acum, organizăm un alt eveniment artistic. Poliţistul, care se confruntă cotidian cu urâţenia societăţii, e înnobilat de artă. Aşa cum se ştie, poliţistul se confruntă cu crima, violul, furtul, iar arta e cea care repară, ne însănătoşeşte. Mă bucur că Tinu Tabără se manifestă în felul acesta şi îi încurajez şi pe alţi colegi să îi urmeze exemplul”, a spus comisarul şef Liviu Olariu.
Despre lucrările comisarului şef Leontin Tabără au vorbit artistul plastic Marcel Lupşe şi directorul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaş. La vernisaj a asistat şi preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, primarul din Romuli, Ioan Moniţa, şeful Direcţiei pentru Agricultură, Nuţu Tabără, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, numeroşi poliţişti şi iubitori de artă.
AICI găsiţi mai multe fotografii de la vernisaj.
Tinu frumoasa putere ai de calitate si valoare dar cind il ai pe OLI linga tine este un lucru frumos.