Subprefectul Ovidiu Frenţ a anunţat, miercuri, într-o şedinţă a Colegiului prefectural că se trece de la vorbe la fapte în cazul zonei de agrement Colibiţa unde autorităţile au anunţat că vor să facă ordine.
„Vreau să îi anunţ pe deţinătorii de imobile şi alte proprietăţi din zona lacului de la Colibiţa, având în vedere că s-a emis Ordinul Prefectului de constituirea comisiei de evaluare a situaţiei din perimetrul localităţii Colibiţa, a lacului şi a zonei adiacente. Am fost delegat să conduc această comisie mixtă şi îmi doresc să intrăm în legalitate sub toate aspectele în această zonă de interes strategic pentru judeţul nostru, nu doar din punct de vedere a faptului că lacul Colibiţa este furnizorul de apă şi de energie hidro, ci şi prin prisma Strategiei de dezvoltare care vede acest obiectiv ca principalul punct de atracţie al turismului din judeţul nostru. Vreau să atrag atenţia tuturor celor care deţin locuinţe, cabane, alte tipuri de imobile, activităţi economice, să intre în legalitate pentru că, în următoarea perioadă, vom întreprinde acţiuni de control, verificare şi sancţionare a celor care nu respectă toate normele legale, începând de la cele de protecţia mediului până la cele economice, incluzând aici urbanismul şi cadastrul local. Această activitate va fi extrem de complexă şi va necesita sprijinul multor instituţii. Comisia Colibiţa, cum am numit-o eu, are în componenţă reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a Sistemului de Gospodărire a Apelor”, a spus Ovidiu Frenţ.
Încă de anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, împreună cu prefectul Ioan Ţintean, şi-au asumat să facă ordine la Colibiţa.
“Va fi formată o comisie mixtă formată din reprezentanţii tuturor instituţiilor responsabile care se vor duce acolo şi vor reinstaura legea: toate gardurile care ajung până în lac şi nu sunt pe proprietăţi vor fi retrase, toţi cei care deversează reziduuri în lac vor fi sancţionaţi, vor fi verificaţi toţi cei care deţin proprietăţi acolo şi nu au toate utilităţile şi aici mă refer în mod special la fosele septice. Vă asigur că, într-o perioadă rezonabilă de timp, va fi făcută ordine în Colibiţa. Cei care se plimbă pe lac cu bărci cu motor nu se vor mai plimba şi vom reinstaura legea în Colibiţa. De asemenea, vom verifica toate pensiunile care cazează la negru fără să plătească vreo taxă la Primăria Bistriţa Bârgăului. Ne preocupă ce se întâmplă la Colibiţa chiar dacă asta nu face parte din fişa postului preşedintelui CJ. Mă interesează ce se întâmplă în judeţ şi vom face toate eforturile ca să putem să reinstaurăm legea în locaţia Colibiţa. Din păcate, până la mine, nimeni nu a făcut nimeni niciun gest decât declaraţii politice în ce priveşte declararea ca staţiune a zonei Colibiţa. Împreună cu domnul primar Vasile Laba (de la Bistriţa Bârgăului -n.r.) am făcut aceste demersuri şi mai avem de implementat două-trei soluţii pentru a îndeplini condiţiile necesare încât Colibiţa să fie declarată staţiune”, a spus la vremea respectivă preşedintele CJ, Radu Moldovan.
În luna noiembrie a anului trecut, şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Maxim Pop, a spus că instituţia pe care o conduce a verificat hotelurile şi pensiunile de la Colibiţa în privinţa contractelor pe care acestea le au pentru salubrizare şi evacuarea apelor uzate menajere. “În 2013 nu s-au aplicat sancţiuni pe raza localităţii Colibiţa pentru deversări de ape uzate fecaloid–menajere sau depozite neconforme de deşeuri. Personalul Gărzii de Mediu se confruntă cu situaţia de a nu putea verifica toate locaţiile din cauza gardurilor care ajung până la marginea lacului Colibiţa. Responsabilitatea principală pentru zona Colibiţa o are Primăria Bistriţa-Bârgăului, în cazul unor situaţii speciale poate solicita sprijinul GNM”, a spus Maxim Pop.
Primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba, a acuzat deţinătorii de pensiuni şi hoteluri că fac afaceri la negru. „Cui plătesc proprietarii de cabane şi vile taxa hotelieră? Să înţeleg că fac afaceri la negru? Fiecare vă vedeţi buzunarul propriu. Nu vă interesează nimic altceva, dar, în schimb, cereţi drumuri, apă, canalizare”, a spus Vasile Laba, care s-a confruntat cu patronii din turism în cadrul dezbaterilor despre oportunitatea amenajării unei hidrocentrale prin pompare.
Bai LABAAA… tu nu intelegi ca pt. niste carmoaje pe care le capatati voi de la acel investitor nu depinde turismul in zona? Distrugerile de mediu prin acel proiect, modificarea arialului sunt mult mai importante. Romania nu mai are nevoie de MHC-uri ca sa ia inteligentii niste certificate verzi, suatinute de fapt tot de populatie. Habar nu ai ce vorbesti iar in plan ecologic trebuie sa te documentezi profund.
pentru raul Somes cand faceti o comisie?……..sau aici exista riscul sa va suparati donatorii din campaniile electorale?…..
Comisia „Colibita” abia acum se pregateste sa faca verificari de parca ei nu ar sti ca la Colibita s-a construit haotic,fiecare cum a vrut. Ba mai mult unii s-au facut stapani si pe ceea ce nu-i a lor si au ingradit pana la oglinda apei, fara a tine cont de zona de protectie din jurul lacului. Reprezentantii OGA impreuna cu cei de la garda de mediu ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina.
S-au scris multe articole de 24 de ani si toti politicieni au promis pana au fost votati, curent electric, drumuri, ca lacul va fi cum a fost proiectul inconjurat de drum cu asfalt si stilpi de curent electric, ca se va baga apa de pe versantul sting pe cel drept, ca se va reface hotelul (care era aproape gata) si multe altele. Sau facut zeci de comisi si zeci de deplasari la Colibita dar toate au avut un singur scop: un chef, un interes personal si poate o excursie. Bine ar fi daca se va face ceva de fiecare data cind se face o comisie. Daca comisia a fost si pe malul sting a putut vedea ce drum este, ca toate podetele sunt infundate si apa trece peste drum, ca drumurile vechi sunt imprejmuite, ca padurari au pus bariere sa nu poti face circuitul lacului, ca parapeti au fost furati, ca se construieste haotic si fara nici un bun simt( blocul francez, sticla albastra, etc), garduri in apa, fara fose septice si multe altele. Sa speram ca, cu 42 sau 43 de milioane de euro cit are acum presedintele Consiliului judetean pentru Colibita, va face ceva.
Mda,
De luat de la oameni cat de mult dar de dat nimic. Daca este o zona de asha mare interes de ce oare nu se face nimic pentru infrastructura. De ce acest mare subprefect nu e instare sa asfalteze drumurile, sa introduca curentul, sa faca canalizare …. Este usor sa dai din pix!!! A trebuit sa cada un pod ca sa intre
in reparatii, cand se vedea de la o posta ca acel pod va cadea intr-o zi(vorbesc de podul de la iesire din Bistrita Bargaului). De drumuri numai vorbesc!!!! Daca nu ai Jeep esti distrus. Nu mai vorbesc depsre un punct de colectare a gunoaielor.
Asha ca d-nule Frent ai multe de facut pana sa ajungi sa ceri socoteala
celor care au investit in Colibita!!! Acei care in loc sa isi investeasca banii in vacanta in exterior i-au investit in tara. Sa fi in secolul XXI si sa fie JUMATATE din „statiune” fara curent electric!!!! Este o palma data autoritatilor care declara statiunea una de prim interes. Cu problema deversarile dejectilor accesati fratilor
fonduri europene si dezvoltati o statie de epurare si un sistem de captare a dejectilor. Si abia atunci cine nu vrea sa se conecteze sa plateasca o amenda. Dar oferiti fratilor o alternativa!!!!! Usor de dat din pix si din gura!!!