Într-o plângere publicată miercuri de cotidianul Răsunetul, 18 persoane din zonă cer autorităţilor închiderea a două balastiere de pe Şieu şi Someşul Mare motivând că acestea ar pune în pericol localităţile riverane cursurilor de apă, respectiv Beclenuţ, Săsarm, Cociu, Nimigea, Mogoşeni, Chiuza, Piatra, Floreşti, Mocod, Şintereag şi Salva.
Potrivit semnatarilor „plângerii”, balastierele care operează în această zonă, nouă la număr, au provocat „distrugeri inimaginabile fără ca cineva să ia măsuri împotriva acestor agenţi economici”, iar toate plângerile depuse de localnici nu au avut niciun ecou în urechile autorităţilor.
„În zona de nord a oraşului Beclean, operează balastierea societăţii Comlorela (CML). Munţii de balast de râu escavaţi de către această societate într-un adevărat dezmăţ au provocat adâncirea albiei râului Someşul Mare cu peste 15 metri adâncime. Astfel, au apărut adevărate canioane care au dus la coborârea nivelului stratului freatic cu peste 15 metri lăsând în sec majoritatea puţurilor proprietarilor de terenuri arabile, legumicole şi de animale din zonă. Distrugerile de terenuri în zona de exploataţie a acestei societăţi poate duce, în timp, la adevărate calamităţi”, se arată în plângerea locuitorilor din zonă.
Ei pretind că balastierele au dus la secarea a 70% din fântânile oamenilor care trăiesc practic din legumicultură şi din creşterea animalelor, iar acest lucru îi duce la sapă de lemn. Tot cei 18 mai reclamă că transporturile de mare tonaj au distrus locuinţele localnicilor, majoritatea făcute în perioada comunismului.
În aceeaşi plângere, cei 18 se referă şi la balastiera societăţii Symmetrica din apropiere de Cociu. „Această societate e principalul consumator de nisip de râu necesar în fabricarea bordurilor şi pavajelor de beton comprimat. Se ştie faptul că pentru obţinerea unei bascule de nisip de 22 de tone e necesară exploatarea a 7-9 bascule de câte 22 de tone de balast. La această societate, transporturile de nisip se fac în special noaptea, la fel şi livrările de borduri şi pavaje. Nu investiţiile care distrug mediul, apele, drumurile, casele oamenilor trebuie încurajate”, se arată în plângere.
Cei 18 au trimis scrisoarea Guvernului României, Corpului de Control al Premierului, Ministerului Mediului, Ministerului Apelor şi Pădurilor, dar şi Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Ei cer închiderea, de urgenţă, a celor două balastiere şi sancţionarea celor care exploatează agregate pe cursurile superioare ale celor două râuri.
Dacă firma Comlorela este cunoscută în judeţ ca aparţinând omului de afaceri Vasile Roş, despre Symmetrica se ştiu mai puţine. Este vorba de un producător sucevean de pavele, borduri şi rigole care şi-a deschis o fabrică şi la Şintereag. Potrivit Ziarului Financiar, anul trecut, compania şi-a majorat cifra de afaceri cu 10%, până la 14,6 milioane de euro. “Această creştere a fost susţinută cu precădere de majorarea producţiei prin inaugurarea a două noi fabrici, la Prejmer (Braşov) şi Şintereag (Bistriţa)”, a declarat pentru ZF Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica.
Pentru 2013, Symmetrica şi-a bugetat o cifră de afaceri similară celei înregistrate anul trecut, estimând de asemenea că piaţa pe care activează va stagna în volum anul acesta, la circa 12 milioane de metri pătraţi.
Adaugă comentariu