Social

Compania care furnizează gaz la Năsăud și la Uriu se retrage de pe piață. Ce fac autoritățile

Locuitorii orașului Năsăud, care rămâne fără furnizor de gaze naturale, după ce CPL Concordia România și-a notificat toți clienții că va renunța la acest serviciu, nu reușesc să găsească alt furnizor, potrivit primarului Dorin Vlașin care i-a informat pe oameni că se va implica administrația locală ca să rezolve această problemă.

”Cu toți am avut o surpriză neplăcută când am aflat că principalul distribuitor și furnizor de gaz din zonă și-a notificat clienții că trebuie să-și găsească un înlocuitor, în termen de 21 de zile, deoarece compania se retrage de pe piața de furnizare a gazelor naturale. Îngrijorarea este cât se poate de legitimă, mai ales prin perspectiva vremurilor pe care le trăim. Mulți cetățeni ne-au semnalat că au încercat să contracteze alți operatori, însă fără succes. Nici un operator nu este deschis să încheie noi contracte de furnizare când piața gazelor naturale (dar și a energiei electrice) este așa volatilă.

Până în momentul de față știm concret că: în această situație sunt zeci de localități și zeci de mii de consumatori din 5 județe; prețul gazelor naturale se va plafona pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie, în limita a 1200 metri cubi pe an; așadar, indiferent de ce operator vom alege, vom avea același preț cel puțin până în martie 2023; modul în care a acționat acest distribuitor și furnizor de gaze naturale este cel puțin neetic; cu toate că nici un năsăudean nu va rămâne fără gaz, este de evitat să ajungem să fim preluați de acei furnizori de ultimă instanță agreați de ANRE, care au prețuri mult mai mari; am luat deja legătura cu alți furnizori de pe piață și în zilele următoare vom încerca să ajungem la cât mai mulți, astfel încât să-i putem îndruma pe năsăudeni să ia o decizie cât mai bună”, transmis Vlașin.

De curând, CPL Concordia România a trimis informări pe adresele abonaților prin care îi sfătuiește să își caute alt furnizor de gaz întrucât compania se retrage de pe această piață preferând să facă mententanța sistemelor existente, ceea ce le aduce în prezent un venit 3 bani pe fiecare metru cub facturat către consumatori.

În aceeași situație par a fi și locuitorii comunei Uriu, și ei racordați la rețeaua de gaz administrată de aceeași firmă.

În județul Cluj, unde mai operează această companie, au avut loc deja întâlniri organizate de Instituția Prefectului Cluj.

Etichete

6 comentarii

  • Astia nici ei nu stiu ce si cu cine au semnat. Cum mama naibii din 62 de UAT-uri s-au trezit Nasaudul si Uriu fara gaz? E ca in filmele cu prosti, acuma se dau de ceasul mortii.

    • Din câte am înțeles,citind printre rânduri celelalte localități au alt furnizor de gaz. Nu vă impacientați, nu se taie gazul la nimeni, după o perioadă de grație cei care nu încheie contract cu altă firmă vor fi repartizați aleatoriu de ANRE. Așteptați factura și apoi vă orintați. Din culise, patronii se înțeleg între ei, o păcăleală, iar după 2-3 luni toți au cam același preț. Gustați capitalismul, deschideți mai puțin televizorul și verificați informația pe cel puțin 3 canale. Lepădați-vă de „Tătuc ” și „Moașa Comunală” care gândea pentru noi sau defunctul ziar Scânteia.

  • Piata este libera pot semna oricand cu Enel sau E.ON sau cu altii dar astia sunt cei mai ieftini acum pe piata. Plata se va face la banca nu la furnizor. Asta este singura diferenta. Primaria ii poate ajuta cu contracte si cu explicatii pe cei care au nevoie , de regula cei singuri, mai in varsta si care nu se pot descurca singuri. Sa o faca, nu sa se laude ca o sa faca asta in si doar pentru presa.

  • Probabil că ăsta este doar începutul. Vor urma și alte firme distribuitoare de gaz, care se vor Închide, din cauza amestecului autorităților, in calcularea prețului final la gaz.
    Când plafonezi pretul la un anumit nivel, de multe ori sub pretul de producție, firmele au de ales între a vinde cu pierdere sau a Închide firma.
    Ungaria a plafonat pretul la benzină, iar șoferii maghiari alimentează din țările vecine, pentru că in Ungaria nu se găsește combustibil in cantități suficiente.
    La fel a fost și când s-a plafonat pretul medicamentelor, nu s-au mai găsit in farmacii.
    Mai bine scump – dar sa se găsească, decât ieftin și deloc.

  • Se inchide partea de furnizare, nu cea de distributie. Nu inteleg ce e asa de complicat sa se gaseasca un nou furnizor. Enel, Eon, Electrica …

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.