Primarul comunei Salva, Gheorghe Onul, a declarat, marţi, că pregătirile pentru marele eveniment de vineri sunt pe ultima sută de metri.
“Aşteptăm oaspeţi de seamă. Vrem să iasă foarte bine totul. Astăzi (marţi –n.r.) sper să fie gata şi cartea despre istoricul mănăstirii ca să o putem lansa şi da oaspeţilor”, a declarat primarul Gheorghe Onul.
El a explicat că maica stareţă Stravofora Emanuela Moisa s-a ocupat de invitaţii, Primăria Salva implicându-se doar în pregătirea mesei care va fi servită, după sfinţire, unui număr de cinci sute de invitaţi. „Avem o hală în care vom servi masa, aşa că nu mai e nevoie de niciun cort”, a spus primarul.
Surse din cadrul bisericii ne-au informat că la sfinţire vor fi prezenţi ÎPS Andrei – Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, Preasfinţitul Vasile Someşanul – Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, dar şi Preasfinţitul Macarie – Episcopul ortodox român al Europei de Nord.
De asemenea, vor sluji mulţi preoţi din Protopopiatele Bistriţa, Năsăud şi Beclean. Ei vor sfinţi biserica mare a Mănăstirii Salva la care se lucrează de peste patru ani, noua stăreţie şi clopotniţa care este încadrată pe stânga şi dreapta de două construcţii pentru chilii.
Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică, pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”. Finalizată în scurt timp cu ajutorul financiar al credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că în 10 mai 1994 ÎPS Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi.
Mănăstirea are aşadar trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşte, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, celebrat de Sânziene, pe 24 iunie, precum şi „Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie. Acest din urmă hram a fost atribuit întrucât aşezământul este situat în apropierea locului unde aceştia au fost martirizaţi.
În Mănăstirea Salva trăiesc 20 de măicuţe conduse de stareţa Stravofora Emanuela Moisa. Slujbele de vineri vor începe în jurul orei 8.30.
Cristiana Sabău
Mai multe imagini – pe pagina noastră de Facebook!
asteptam „inalte fete securiste”… Cum am citit mai devreme, BOR isi face cate o piramida la fiecare 3 zile in ultimii 20 de ani. Dupa chipul si asemanarea poporului 🙂 Sa nu ne miram deci ca Romania a ramas in evul mediu..
Da, cunoaștem. România e în Evul Mediu.
Românii sunt infractori desăvârșiți.
Moldovenii sunt infractori programați genetic, iar ardelenii sunt așezați și cuminți.
În realitate operați cu clișee. Realitatea e fix pe dos:
România este țara cu cea mai mică criminalitate cu violență din Europa:
http://www.ziare.com/international/stiri-externe/romania-pe-ultimul-loc-in-topul-infractiunilor-violente-din-europa-806083
Cei mai mulți infractori sunt în Transilvania:
http://businessday.ro/10/2011/anul-trecut-in-romania-au-avut-loc-293-000-de-infractiuni-care-este-situatia-pe-judete/
Și cei mai puțini…în Moldova!
Teribil ce efect de detergent cerebral are emisiunea aia de la ora 5!
La doi pasi de Hordou- se cuvine sa ne amintim de poezia lui George Cosbuc, „LA PASTI”:
Prin pomi e ciripit si cant,
Vazduhu-i plin de-un rosu soare,
Si salciile-n alba floare
E pace-n cer si pe pamant.
Rasuflul cald al primaverii
Adus-a zilele-nvierii.
Si cat e de frumos in sat!
Crestinii vin tacuti din vale
Si doi de se-ntalnesc in cale
Isi zic: Hristos a inviat!
Si rade-atata sarbatoare
Din chipul lor cel ars de soare.
Si-un vant de-abia clatinitor
Sopteste din vazduh cuvinte:
E glasul celor din morminte,
E zgomotul zburarii lor!
Si pomii fruntile-si scoboara
Ca Duhul Sfant prin aer zboara.
E liniste. Si din altar
Cantarea-n stihuri repetate
Departe pana-n vai strabate
Si clopotele canta rar:
Ah, Doamne! Sa le-auzi din vale
Cum rad a drag si plang a jale!
Biserica, pe deal mai sus,
E plina astazi de lumina,
Ca-ntreaga lume este plina
De-acelasi gand, din cer adus:
In fapta noastra ni e soartea
Si viata este tot, nu moartea.
Pe deal se suie-ncetisor
Neveste tinere si fete,
Batrani cu iarna vietii-n plete;
Si-ncet, in urma tuturor,
Vezi sovaind cate-o batrana
Cu micul ei nepot de mana.
Ah, iar in minte mi-ai venit
Tu, mama micilor copile!
Eu stiu ca si-n aceste zile
Tu plangi pe-al tau copil dorit!
La zambet cerul azi ne cheama
Sunt Pastile! Nu plange, mama!