Economie

Rodna, pe harta Punctelor Gastronomice Locale. Unde puteți lua masa

Turiștii care se vor îndrepta spre Parcul Național Munții Rodnei vor putea savura preparate din zonă în primul Punct Gastronomic Local deschis în comuna Rodna – “La Nuța lu’ Neia”.

La acest punct gastronomic de pe str. Principală nr. 1387, veți găsi de la ciorbe fierbinți până la deserturi dulci de casă, pregătite ca la mama acasă. Programul este de luni până duminică între orele 11:00 și 21:00, însă este necesară o rezervare în prealabil.

”Nu suntem doar un restaurant – suntem o amintire vie a bucătăriei românești, un loc unde mesele se transformă în momente de neuitat, pline de povești și arome de odinioară. Vă așteptăm să gustați din tradițiile noastre și să faceți parte din familia noastră gastronomică! Veți putea savura preparate sănătoase, curate și delicioase, toate gătite cu grijă din produse locale. Ne mândrim acum cu o nouă destinație culinară, unde comunitatea, tradițiile și gustul autentic se întâlnesc”, se prezintă cel mai nou Punct Gastronomic Local din județul Bistrița-Năsăud.

Deschiderea lui a fost sprijită financiar prin Asociatia GAL Lider Bistrita-Nasaud, programul LEADER.

𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐞𝐳𝐢 𝐏𝐆𝐋 “𝐋𝐚 𝐍𝐮𝐭̦𝐚 𝐥𝐮’ 𝐍𝐞𝐢𝐚”

  • ✅ Să susții o afacere mică și sustenabilă
  • ✅ Să te bucuri de mâncare sănătoasă și preparată local
  • ✅ Să trăiești o experiență gastronomică autentică și să descoperi farmecul locurilor din Rodna

Mai multe informații: www.pgl-nutaluinea.com

Punctele gastronomice locale sunt mici afaceri de familie care își primesc oaspeții în curtea lor și le oferă preparate tradiționale, realizate din produse locale, în bucătăria proprie.

Punctul gastronomic local este practic o mică afacere de familie menită să valorifice producția locală și să ofere cel mai scurt lanț alimentar de la fermă în farfuria turistului, prin bucătăria gazdelor, pentru maxim 15 persoane simultan.

Produsele alimentare din oferta punctului gastronomic local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producția primară de la nivelul exploatației proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.

Punctul gastronomic local poate funcționa în locuințele particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescărești, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor și fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului.

Pot fi deschise puncte gastronomice locale și la ocoale silvice, mănăstiri, precum și în alte construcții și amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.

5 comentarii

  • Descrierea PGL ului începe din start cu o greseala “nu suntem doar un restaurant”
    PGL urile prin definiție nu sunt restaurante. Scopul lor a fost foarte bine gândit doar ca punerea in practica lasă de dorit.
    Un PGL ar trebui sa aibă un meniu obținut in mare parte din produsele gospodăriilor din jur.
    Multi PGL isti au profitat de portița pentru a-si deschide un restaurant fără avizările clasice. Trăiască Selgros.

    Ar merita si un ghid de cum sa aranjezi un PGL (vesela, plastice, kitch, culori etc)

    16
    7
    • Îmi pare rău să vă dezamăgesc dar nu vă temeți PGL urile au produse propri domnule, de ce ți-ai mai face un PGL ca să cumperi produse de la Selgros și să le pui în fața a multor oameni care îți trec pragul la mica ta afacere. Dumneavoastră nu știți că pot veni controale, și să controleze până și ce ai în congelator și frigider. Și ca să îți deschizi un PGL trebuie să ai acte doveditoare că ai fermă în curtea ta, și că crești animale. Așa că nu mai comentați degeaba, PGL urile au produse locale sau produse din propria gospodărie. Și în legătură cu meniul care îl doriți dumneavoastră, vă rog informațivă mai bine și după comentați!

      5
      14
    • Inițiativele sunt de aplaudat dar aș propune să mai renunțăm la abundența de podoabe țesute și cusute pe care le etalăm și unde nu le este locul. Concret, o masă pe care se mănâncă trebuie acoperită cu o față de masă din bumbac, ușor de menținut in stare de curățenie.O acoperim cu o cusătură pe care o protejăm cu o mușama transparentă(vedeți imaginile). Este un mare kitch. Sincer, aș avea dubii privind igiena dacă aș fi servită la o astfel de masă.
      Perdelele sunt din material sintetic. Dacă vrem să respectăm tradiția atunci perdeaua trebuie să fie din bumbac sau dantelă lucrată de mână.
      Cred că și la asta se referea domnul care pomenea de regulamentele PGL.

      5
      2
  • Nu este in regula! Daca a fost inaugurat fara participarea extraordinara si plenipotentiara a lui Radu Moldovan, nu este in regula. Este ceva suspect!

    16
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.