Drumul de acces spre Vârful Heniu Mare din Munţii Bârgăului ar putea fi asfaltat, aşa încât turiştii să poată ajunge aici şi cu maşinile şi să poată admira peisajul care este unul superb. E şansa comunei Ilva Mică să intre pe harta turistică a judeţului şi a României, crede primarul Aurel Horea.
„Cu maşina se poate merge şi acum până la poalele muntelui, iar de acolo într-un ceas şi jumătate, două se ajunge până la vârf. Acolo e şi releul de televiziune şi e un peisaj frumos acolo. Comuna Ilva Mică are păduri până la poalele muntelui Heniu şi ne gândim să exploatăm turistic zona, să facem un ADI cu comunele învecinate, cu Prundu Bârgăului şi cu Leşu. Turistic. Drumul care duce către Vârful Heniu eu îl văd, în viitor, ca pe o deschidere către un obiectiv turistic”, a spus Aurel Horea.
Anul acesta, administraţia comunei Ilva Mică a pregătit un nou proiect pentru extinderea drumurilor forestiere care duc şi mai aproape asfaltul de Vârful Heniu.
„În primul rând, am înfiinţat Centrul de Informare Turistică pentru că nu am vrut să pierdem 200.000 de euro bani europeni, apoi am înfrumuseţeat puţin zona în care l-am făcut, iar în al treilea rând am considerat că este un proiect de viitor. Corelat cu drumuri forestiere şi cu ce v-am spus legat de Vârful Heniu şi zona limitrofă care e foarte frumoasă, turistul va avea ce face. Dacă va dori să stea la Ilva Mică, într-o oră ajunge la Pasul Rotunda de unde are numeroase opţiuni”, a adăugat primarul Aurel Horea.
De altfel, Centrul de Informare Turistică Ilva Mică propune pe site-ul său câteva trasee turistice în zonă.
- Munții Bârgăului – Vârful Heniu Mare, prin Comuna Leșu, pe drumul de exploatare forestieră Valea Arsurii. Pe Vârful Heniu Mare se găsește stația releu radio-TV ce deservește regiunea de nord a Transilvaniei. Tot aici se deschide o deosebită panoramă asupra salbei de sate de pe Valea Bârgăului și parțial de pe Valea Someșului și Munții Rodnei
- Munții Bârgăului – Vârful Heniu Mare (1611m), prin Pasul Strâmba – Vârful Tomnatec
- Munții Rodnei – Vârful Ineu (2279m), prin Pasul Rotunda – Vârful Gaja – Vârful Ineu. Pe acest traseu se găsesc ruinele buncărelor germane din al II-lea Război mondial și monumentul Vânătorilor de Munte. Deasemenea tot pe acest traseu poate fi găsit Cimitirul soldaților necunoscuți căzuți aici în al II-lea Război Mondial.
- Munții Rodnei – Lacurile Glaciare Lala (Lala Mare și Lala Mic), prin Pasul Rotunda, Șaua Gaja. Ca și punct de atracție turistică: unul dintre cele mai mari sisteme de morene frontale din țara noastră unde s-au format cele două lacuri glaciare.
Sa faca si romani trenulete cu cremaliera ca si elvetienii pana in varful muntelui si sa mai lase din furat. De ce sunt doar incompetenti alesi sa conduca statul??? Asta nu reusesc sa inteleg… Avem o tara dar este extrem de prost administrata. Este ca si cum am pune un elev repetent la matematica sa fie profesor. Si romanului ii place cum este…. multi sunt necivilizati…pacat de peisaje
Super, vom putea merge cu mașinile să facem mici, să bem bere și să dăm la maxim manelele! 🙁
Așa e Drumețule, de ce doar montaniarzii și mountain bikerii să ajungă acolo, ce, noi dacă suntem grași, avem ceafă lată și ne plac berea, micii și manelele, nu avem voie? De ce să respire aerul curat doar săracii ăia care umblă cu bicicleta, noi, care avem bijuterii de bemveuri, de ce să nu putem ajunge acolo? Ne cară bicicliștii grătarele și berile în rucsacii lor? Cară ei boxele din care să se revarse liber geniul lui Florin Salam? Ia să ne mai scutească! Asfalt asap!!!
Ce paduri au ramas ,ce peisaj frumos are centul de informare!
O sa fie Ilva super-super ..Macar pe harta sa apara si ei ca tot timpul se zice ca nimic nu e a lor …
Fratilor, va rog nu fiti impostori. Strainii ne roaga sa lasam muntele aerisit. Ei au turnat asfalt in ALPI inca din anii 50, si acum regreta. Pauza la ursi, mistreti, si rasi. De asta vin acum la noi sa admire singurele locuri salbatice din Europa. Trebuie sa intelegem odata ca asta mai face singura diferenta valorica intre tara noastra si restul continentului. Doar atat ne-a mai ramas. Depinde de noi, daca vrem sa o mai pastram.