Social

Comunele din județ cu cei mai mulți beneficiari de ajutoare sociale

În Bistrița-Năsăud, au primit ajutoare sociale sub formă de venit minim garantat peste 4400 de persoane, ceea ce reprezintă 1,35% din totalul populației județului. În trei comune însă procentul asistaților sociali este mai mare, se arată în raportul de activitate al Agenției de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud pe anul trecut.

Pentru a primi ajutorul social, atât familiile, cât și persoanele singure cu vârsta de peste 18 ani al căror venit net lunar este mai mic decât venitul minim garantat nu trebuie să dețină bunuri sau proprietăți precum:

  • clădiri sau alte spații locative în afara locuinței proprii;
  • terenuri de împrejmuire a locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 metri pătrați (mp) în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală;
  • autoturism(autoturisme) și/sau motocicletă(motociclete) cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora;
  • utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;
  • utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric;
  • depozite bancare cu valoare de peste 3.000 RON;
  • suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 EUR pentru persoana singură, respectiv 2.500 EUR pentru o familie;
  • altele, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, și care sunt enumerate în anexa 4 a Hotărârii Guvernuluinr. 50 din 19 ianuarie 2011.

Nivelul lunar al venitului minim garantat depinde de numărul persoanelor dintr-o familie și de valoarea indicatorului social de referință (ISR), care este de 500 RON în 2018.

Nivelul lunar al venitului minim garantat este calculat astfel:

Numărul de persoaneVenitul minim garantat raportat la ISRSuma
în lei
1 persoană0,283 ISR142 RON
2 persoane0,510 ISR255 RON
3 persoane0,714 ISR357 RON
4 persoane0,884 ISR442 RON
5 persoane1,054 ISR527 RON

Pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane care face parte dintr-o familie, venitul minim garantat lunar crește cu 0,073 ISR (36,50 RON). Valoarea minimă a ajutorului social este de 10 RON pe lună.

La stabilirea venitului net lunar al persoanei singure sau al familiei se iau în considerare toate veniturile pe care persoana, respectiv membrii familiei le-au realizat în luna dinaintea depunerii cererii. Aceste venituri le includ și pe cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, ca de exemplu pensiile, indemnizațiile de șomaj, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent, obligații legale de întreținere și alte creanțe legale.

Totuși, în 2018, AJPIS Bistrița-Năsăud a descoperit că există mai nmulte situații în care beneficiarii de ajutoare ar fi primit sprijinul pe nedrept. Clasificarea suspiciunilor identificate este următoarea: deținere a 2 locuințe: 6 suspiciuni; deținere autoturism cu vechime mai mică de 10 ani: 18 suspiciuni; deținere a două sau mai multe autoturisme: 385 suspiciuni; deces neoperat al unui membru din familia beneficiară: 27 suspiciuni; depozite bancare peste 3.000 lei: 159 suspiciuni; teren intravilan peste 10 ari: 15 suspiciuni; venituri nedeclarate (ASF, VMG, AIL): 2.269, venituri în perioada de acordare a ICC: 158 și lipsa venituri în perioada de acordare SI: 566.

Nu se iau în considerație alocația pentru susținerea familiei, alocația de stat pentru copii, bugetul personal complementar, ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, bursele de studiu,bursele vocaționale, sumele acordate copiilor cu nevoi educaționale speciale, stimulente pentru învățare și sprijinul financiar acordat elevilor în cadrul Programului național de protecție socială „Bani de liceu”, precum și veniturile obținute din activitățile cu caracter ocazional desfășurate de lucrătorii zilieri.

Persoanele care sunt apte de muncă, dar nu au venituri din salarii sau din alte activități sunt luate în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pe baza căruia se calculează venitul net lunar al familiei numai dacă dovedesc că sunt în evidența agenției teritorialepentru ocuparea forței de muncă și nu au refuzat un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agenție.

Pentru a obține ajutor social, persoana singură sau reprezentantul familiei trebuie să depună un dosar format dintr-o cerere, o declarație pe propria răspundere și actele care dovedesc componența familiei și veniturile membrilor acesteia, dacă este cazul. Dosarul se depune la primarul localității/sectorului unde locuiește persoana singură sau familia.

Primarul dispune efectuarea unei anchete sociale în cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii și apoi emite o dispoziție de acordare sau de respingere a ajutorului social în termen de 10 zile lucrătoare de la încheierea anchetei sociale.

În cazul în care se emite dispoziția de acordare, ajutorul social se plătește începând cu luna următoare depunerii cererii prin mandat poștal, în cont curent personal sau în cont de card, în funcție de preferința beneficiarului.

După stabilirea acestui drept, primarii dispun efectuarea de anchete sociale o dată la 6 luni sau ori de câte ori este nevoie.

Din suma cuvenită ca ajutor social nu se rețin impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, dar se reține prima de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, a alunecărilor de teren sau a inundațiilor.

Pentru a putea beneficia de asigurare socială de sănătate, contribuțiile datorate de persoanele care beneficiază de ajutor social sunt plătite de către agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială.

Foto: centrul comunei Dumitrița

4 comentarii

  • Rasismul social a devent discursul dominant al „elitei” noastre politice şi mediatice. Acum a început şi PSD prin gura lui Dragnea să repete clişeul devenit politică de stat şi promovat agresiv de mainstreamul mediatic: România este ţara asistaţilor sociali. Total fals.

    România, ţara cu cea mai mare populaţie săracă din UE, alocă 11, 4% din PIB pentru protecţie socială. Franta aloca 32 % din PIB pentru protecţie socială.

    În România, în anul 2017, ajutorul social pe romaneste pentru o persoană reprezintă 13% din salariul minim net app. 45 euro
    In vest este intre 60 % pana la 79 % din salariu minim net .1500 euro in danemarca , 1000 euro franta si belgia ..

    „duşmanul intern”, săracul care este „asistat social”. Este România ţara asistaţilor sociali? Nu, nu, nu.

    De ce nu discutăm despre cauzele sărăciei? De ce nu discutăm despre modul de distribuţie a profitului, costul muncii, acesul preferenţial la resurse de tot felul etc? Iată nişte teme care ar merita mai multă atenţie.

    • si se stie cati dintre cei plecati in diaspora s-au dus in alte tari tocmai pentru a sta in ajutor social care este in jur de 600-700 euro/luna. Despre ce vorbim????Si se dau mari diasporezi!!!

    • E impresionant acel procent de 32% din dreptul Frantei dar ar trebui explicitat.
      Cea mai mare parte din cheltuielile pentru protecţie socială a fost alocată grupului „vârstă înaintată”, care include pensiile. Alocarile sunt de pana la 50% din totalul banilor dirijati pentru protectie sociala, adica aproximativ 15% din PIB.

      Cheltuielile pentru sănătate au reprezentat al doilea cel mai important domeniu al cheltuielilor în UE, poate cu exceptia Romaniei si a altor 2-3 tari din UE. La fel in cazul educatiei, Romania este printre codasele clasamentului.

      In concluzie, daca noi nu dam bani nici la protectie sociala, nici la sanatate si educatie, de investitii importante nici nu are rost sa vorbim, atunci unde oare se duc banii??

  • Olanda are 17 mil de locuitori din care activi in campul munci sun 12 milioane.
    Noi avem 19 milioane din care activi 5 milioane.Sa nu uitam ca noi avem categorii sociale care se pensioneaza la 45 de ani.
    Intrebari pt husky , de unde sa cresti protectia sociala?
    Franta cum distribuie acei bani pt protectie sociala ?
    In Franta se poate iesi la pensie la 45 de ani?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.