Fordaq, comunitatea forestierilor din România, a anunțat că o inițiativă legislativă propusă de Liviu Dragnea în domeniul pădurilor, privind interzicerea exporturilor de buștean și cherestea, ar aduce pierderi de 1 miliard de euro dacă ar fi implementată.
„Sectorul forestier s-a procoposit, în ultimele zile ale campaniei electorale, cu un proiect de lege – 340/2019, privind interzicerea exporturilor de buștean și cherestea, un proiect anunțat în campania electorală de către Liviu Dragnea și depus ca inițiativă legislativă la Camera Deputaților joi, 23 mai, cu trei zile înainte de finalul campaniei electorale. Tema opririi exporturilor a fost vehiculată în mod oportunist de către diferiți lideri de opinie, regăsindu-se în diferite proiecte legislative, care au fost respinse în urma dezbaterilor din Parlament. În acest sens dezbaterile și punctele de vedere transmise de către Guvern în 2015 și 2017 pot fi consultate pe pagina Camerei Deputaților”, se arată în comunicat al Fordaq, Comunitatea Forestierilor din România. .
Potrivit sursei citate, percepția celor care se informează pe Facebook, legată de trenurile pline cu buștean, care părăsesc România și golesc versanții de păduri, este falsă.
„Acele trenuri cu buștean vin în România nu pleacă! În ultimii 3-4 ani, România a importat în mod constant aproximativ 3 milioane mc de lemn rotund anual, în timp ce exporturile s-au situat sub 100. 000 mc de buștean anual! Exporturile de cherestea de rășinoase se bazează în mare măsura pe lemn importat, prin urmare ce logică ar exista în oprirea acestor exporturi? Deșeurile și rumegușul rezultate din prelucrarea acestui volum uriaș de lemn provenit din import ajută la echilibrarea cererii interne de resursă pentru industria plăcilor, industria peleților și a producerii de energie pe bază de biomasă. Oprirea acestor fluxuri de export cherestea ar avea drept consecință imediată oprirea fluxurilor de import lemn rotund, cu efecte colaterale majore prin afectarea industriei plăcilor, a peleților și a lemnului de foc”, a declarat Cătălin Tobescu, reprezentant Fordaq, Comunitatea Forestierilor din România.
Potrivit acestuia, pierderile economice imediate ar fi de 500 milioane euro, contravaloarea exporturilor de cherestea, pierderi dublate prin efectele colaterale în industria plăcilor, a peleţilor şi prin pierderea de resursă pentru energia din biomasă.
Concomitent, ar disparea ca resursă pentru lemnul de foc deşeurile obţinute din producerea cherestelei de foioase pentru export, adică echivalentul a 1 milion mc lemn de foc.
„Preţurile în piaţa lemnului din România au scăzut cu 20% faţă de anul trecut. Vă invit să vedeţi în acest sens rezultatele licitaţiilor organizate de către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Scăderea preţurilor arată un excedent de resursă în piaţă, în niciun caz un deficit care să justifice oprirea exporturilor. Excedentul de lemn din piaţă este dat de volumele uriaşe de masă lemnoasă disponibile în Europa Centrală – Cehia şi Slovacia în principal, apoi Germania şi Italia, ca efect al atacurilor de gândaci de scoarţă şi a doborâturilor masive de vânt. O oprire a exporturilor de cherestea ar avea ca efect un blocaj suplimentar al pieţei lemnului, în condiţiile în care echilibrul financiar al admnistraţiilor silvice este deja foarte precar. Lipsa de piaţă pentru resursa de lemn conduce la neexecutarea lucrărilor de îngrijire a pădurilor, cu efecte pe termen lung asupra stării de sănătate a pădurilor”, a explicat reprezentantul Fordaq.
Unul dintre principiile de baza în administrarea pădurilor este valorificarea superioară a masei lemnoase. Din sortarea masei lemnoase primare rezultă sortimente superioare, valorificabile industrial și lemn de foc.
„Oprirea exporturilor de cherestea ar conduce la diminuarea cererii de buștean de gater și implicit la scăderea volumului de masă lemnoasă exploatată, cu efect colateral în restrângerea ofertei de lemn de foc! Un calcul simplu ne arată că dispariția celor 500.000 mc cherestea de fag exportată, cherestea obținută cu un randament mediu de 40% din buștean, ar conduce la un volum de buștean prelucrat mai mic cu 1,2 milioane mc. Cum randamentul mediu de sortare din lemn rotund este în medie de 50%, rezultă că dispariția exportului de cherestea de fag ar conduce indirect la dispariția din piaţă a unui volum de 1,2 milioane mc lemn de foc, volum la care se adaugă deșeurile din prelucrarea primară utilizate ca lemn de foc – acei baloţi de lăturoaie pe care îi găsim în toată partea de Sud a României ca resursă de lemn de foc”, spun reprezentanţii Fordaq.
În dezbaterile unor proiecte similare din 2015 și 2017 care vizau oprirea exporturilor de lemn brut, punctele de vedere tehnice transmise de către Guvern au fost explicite, adaugă ei.
Tema opririi exporturilor de buștean și cherestea este complet defazată față de temele dezbătute pe plan European, cu impact asupra domeniului pădurilor: noua strategie forestieră europeană, bioeconomie, economie circulară, energii regenerabilemai spun ei.
„Lemnul, ca resursă naturală regenerabilă, menținerea biodiversității și creșterea stabilității pădurilor se află în centrul tuturor acestor politici. Invităm factorii de decizie să revină la discuții serioase despre problemele reale ale domeniului pădurilor”, concluzionează Fordaq.
Aerul curat e oricum irelevant. Nu avem noi nevoie de paduri atata timp cat in camerele noastre internetul e brici si putem da comenturi pe feisbuc. Nu poate Tasu planta cat pot restul taia. S-au inchis atatea fabrici…..AJOFM ar putea sa faca mai multe cursuri de drujbari/gateristi. Copiii nostrii sa faca bine sa isi cumpere aer curat de la supermarket sau sa se care in tari din vest unde taiatul de paduri e chiar strict reglementat.
Stoparea exporturilor de bușteni și cherestea este o măsura buna pe care o dorim implementata, nu sa rămână la nivel de proiect! Punct! In rest este can-can. Oricum DNA ar trebui sa fie pe faza si sa fie atenta la șpăgile care se vor lua de „escrocii de serviciu” , pardon politicieni, pentru oprirea acestui demers!
Este singurul mod de a stopa hotia din paduri si intrarea banului direct si din hotie in buzunarul patronilor fara sa plateasca.
Asa e, pierderile ar fi mari pentru o mana de oameni. Pentru restul ar fi un castig de-a lungul intregii vieti.
De viața copacilor depinde și viața oamenilor. Și nu-i vorba doar de oxigen. Cele mai mari amenințări la viața comunităților sunt avalanșele și alunecările de teren. Iar singura protecție împotriva lor sunt pădurile. De ce nu se omoara prea tare de exemplu austriecii cu taiatul padurilor? Exploatarea pădurilor nu este autorizată decât în măsura în care plantaţiile tinere înlocuiesc arborii tăiaţi. Nu sunt permise decât în mod excepţional proiecte comunale (drumuri, habitat etc) în zonele împădurite. Tăierile la ras a mai mult de o jumătate de hectar trebuie să facă obiectul unei cereri oficiale către autorităţi, iar tăieri pe mai mult de 2 ha sunt total interzise. Si nu a fost pierderi ci doar castiguri pe termen lung.
De ce nu se adoptă şi la noi o astfel de lege?
În Austria, pădurile acoperă aproximativ 3,96 Milioane de hectare, adică circa 47% din suprafaţa naţională. (În ţările scandinave procentele sunt mult mai mari: 75% din teritoriul ţării e împădurit în Finlanda, 68% în Suedia). În Europa centrală, de exemplu, 41% din teritoriu e împădurit în Slovacia, 33% în Cehia.
Se pare că la noi procentul de păduri ar fi cam 27%, dar în aceste raportări intră şi suprafeţe care au fost de fapt rase de mult.
Asa ca foarte bine, sa se interzica!
Doamna, domnisoara Speranta. Ecologistii au batut din gura de cate ori a fost nevoie. Citind si cautand in arhivele ziarelor veti constata ca nu va minte nimeni . Este in treaba CSATU-lui sa impuna prohibitia (interzicerea ) taierii padurilor pe minim 25 de ani. Albania a facut-o deja pe 10 ani. Noi fiind mai hoti ne trebuie mai mult pt. regenerare. Sta in puterea poporului roman sa ceara in strada oprirea dezastrelor din paduri. Decat sa croncanesti pe online mai bine organizeaza un miting si scrie la IOHANNIS.Tineretul este pe terase, sa mai se implice daca vor sa mosteneasca ceva. Tot seniorii nu pot la nesfarsit sa rezolve sau sa traga de maneca pe guvernanti. Nu vedeti ca nu merge in tara asta decat cu presiunea strazii. Eu macar plantez an de an cate ceva , d-vs faceti la fel ?
Comunitatea forestierilor din care face parte si cetateanul de onoare al judetului(uns de chelnerul vanator) sa se reprofileze pe turism,etc si sa lase padurile in pace!!
Ce prosti sunt astia din asociatia asta…
O lege foarte bună şi benefiică pt viitorul tuturor chiar dacă pierd cei foarte putini comparativ cu noi cei care suportăm consecintele furtului si exploatărilor haotice sa nu m-ai spunem de felul si legalitatea in care se exploateaza padurea o astfel de lege trebuie pusa de urgenta in aplicare. Problema e dacă se vrea.