Actualitate

Comunitatea să îl răsplătească pe Rareş Buhai la fel ca pe sportivi, spune profesorul lui

Elevul Rareş Darius Buhai de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa este primul român din istoria competiţiilor internaţionale de profil care a obţinut medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Informatică chiar în clasa a IX-a, iar comunitatea trebuie să găsească resurse să îl răsplătească.

Profesorul care l-a pregătit pe Rareş, Constantin Gălăţan de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că acest lucru se datorează faptului că Rareş Darius Buhai se pregăteşte „orientat spre performanţă” încă din gimnaziu.

„Rareş Darius Buhai a luat medalia de aur la olimpiada internaţională de informatică. E primul român din întreaga istorie a competiţiilor internaţionale care a obţinut medalie de aur în clasa a IX-a. Nu e imposibil să se obţină performanţă la nivel naţional dacă pregătirea începe în clasa a IX-a. Nu e imposibil, dar este foarte greu. În clasa a IX-a vin copii care s-au jucat în generală pe calculator, dar niciunul nu ştie să programeze şi, în câteva luni de zile, până începe prima etapă a olimpiadei, cea judeţeană, este foarte greu, aproape imposibil, să îi aduci la nivelul cerut şi să facă faţă”, a declarat Constantin Gălăţan.

El a spus că un elev de clasa a IX-a nu poate intra în lotul naţional de informatică dacă a început să se pregătească doar în liceu, cu câteva luni în urmă.

„Rareş a avut şansa să îşi înceapă pregătirea la timp şi nu numai. Faptul că a făcut informatică orientată spre performanţă din clasa a V-a, la care s-au adăugat calităţile lui native şi determinarea l-au ajutat să obţină performanţe de timpuriu. Pentru mine nu este o surpriză extraordinară că Rareş a ajuns la olimpiada internaţională. Eu eram aproape convins că va câştiga medalia de bronz, aşa cum reuşesc, de regulă, copiii de clasa a IX-a calificaţi la olimpiada internaţională, dar el s-a gândit că medalia de bronz e prea puţin şi atunci a venit cu aur”, a declarat Constantin Gălăţan.

Profesorul Constantin Gălăţan a explicat apoi cât de dificil este un concurs la acest nivel.

„Olimpiadele internaţionale sunt extrem de grele. Nivelul de dificultate la olimpiada internaţională e maxim posibil. Programa pentru olimpiada internaţională e cu totul alta decât cea şcolară de la noi din ţară, în sensul că o include şi pe aceasta, dar o depăşeşte cu mult. Pentru ca cineva să fie capabil să facă faţă unei competiţii internaţionale trebuie să îşi asume faptul că are de muncit cu mult peste programă. Rareş stăpânea materia de liceu încă din clasa a VII-a, toată, plus mult peste”, a declarat Constantin Gălăţan.

El a spus că, în clasa a VIII-a, Rareş Darius Buhai era „aproape pregătit să bată la porţile lotului naţional de seniori”, el fiind deja membru al lotului naţional de juniori.

„În clasa a IX-a, a demonstrat într-adevăr, intrând pe locul doi la proba de baraj pentru lotul naţional că este pregătit să facă faţă lotului naţional de seniori, fiind şi cel mai mic din lot, elev clasa a IX-a. Sunt două tabere de pregătire ale lotului care se desfăşoară în două luni diferite pe parcursul a câte şapte zile în care sunt probe de selecţie foarte dure. Rareş, după finalul celei de-a doua tabere de pregătire a lotului, a ieşit între primii patru în clasamentul general, astfel încât şi-a câştigat dreptul să participe la Olimpiada Internaţională de Informatică IOI 2012 pentru că nu toţi membrii lotului naţional ajung să participe la competiţii internaţionale. Unii, din nefericire, rămân şi acasă”, a declarat Constantin Gălăţan.

Profesorul a amintit şi câteva din calităţile elevului său.

„Dacă e să ne întrebăm dacă un copil are şanse să obţină performanţe nu doar la informatică, ci la o altă materie, trebuie să ne gândim la mai multe aspecte, nu doar la muncă şi inteligenţă. Inteligenţa nativă şi munca sunt factori determinanţi, dar munca depăşeşte uneori limitele suportabilului atunci când e vorba de informatică. Ca să poţi să-i faci faţă trebuie să ai o structură aparte. Ce înţelegem printr-un olimpic? Că undeva, înăuntru, arde o flacără şi flacăra aceasta, Rareş într-adevăr o are aprinsă. Vorbim de determinare, de pasiunea pe care trebuie să o aibă un copil pentru performanţă tocmai ca să poată depăşi limitele fizice la un moment dat. De asemenea, mai sunt alte calităţi pe care Rareş le are. Sunt mulţi copii inteligenţi, dar trebuie să se adune în aceeaşi persoană mai multe calităţi decât inteligenţa. Trebuie să-şi descopere plăcerea de a munci, acea bucurie calmă a muncii, să rezolvi o problemă, să-ţi iasă, acele mici bucurii care însumate la sfârşitul zilei, îţi dau curajul să începi o nouă zi de muncă”, a declarat Constantin Gălăţan.

El a spus că Rareş Darius Buhai mai are şi o altă calitate pe care el o consideră esenţială ca să se poată obţine performanţa.

„El ştie să colaboreze cu profesorul. Au fost situaţii chiar la lotul naţional în care copiii ajunşi la un moment nivel cred, la un moment dat, că profesorul nu e la fel de important şi că nu trebuie să îi mai ghideze pregătirea şi am văzut destule eşecuri din această cauză. Rareş ştie să colaboreze cu profesorul ca să obţină avantaje maxime din această colaborare”,

Întrebat de ce ar avea nevoie elevul său ca să se menţină la nivelul atins, Gălăţan a spus că „toţi copiii chiar dacă sunt olimpici iubesc şi gadgeturiler şi tot ce ţine de tehnica de calcul de nivel înalt”, dar că nu acestea sunt importante.

„Dacă ar fi să mă gândesc ce ar putea să aibă nevoie, există anumită studii făcute în marile centre de cercetare mai ales din SUA, iar acelea se cumpără. Sunt nişte fişiere în format electronic pe care trebuie să le cumperi. Cred că orice olimpic internaţional ar avea nevoie de ele paperuri pentru pregătire. Noi ne bucurăm de ce găsim free pe net”, a declarat el.

Întrebat ce sprijin primesc olimpicii de la stat, Constantin Gălăţan, care este şi coordonatorul lotului olimpic de informatică al României, a spus că Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tinretului ajută copiii care facperformanţă.

„Am putea să ne plângem, dar putem să ne uităm la vecini unde ministerele nu ajută. Sunt şi în Europa astfel de ţări. La noi, de bine, de rău, MECTS premiază olimpicii internaţionali, şi aici fac o paranteză Rareş nu şi-a primit premiul pe anul trecut şi pe acum doi ani, dar sperăm, că măcar pentru anul acesta premierea se va face. Ministerul  premiază şi profesorii pregătitori odată pe an. Ministerul acordă burse de merit lunare care contează foarte mult pentru că mulţi olimpici nu sunt copii de bani gata”, a declarat el.

Constantin Gălăţan a spus însă că, în opinia sa, şi comunitatea locală ar trebui să-l recompenseze pe Rareş Darius Buhai pentru cele trei medalii de aur câştigate anul acesta cel puţin la nivelul la care l-a premiat pe halterofilul Răzvan Martin, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice, şi care a primit 120.000 de lei premiu de la Consiliul Local Bistriţa şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

„Eu nu sunt de părere că, dacă un copil aşa ca Rareş, care e elev şi e tânăr, trebuie făcut să mai aştepte răsplata comunităţii locale şi că răsplata respectivă trebuie să fie un gadget sau un calculator pe care, oricum, îl pot cumpăra şi părinţii lui, aşa încât eu m-aş bucura dacă comunitatea locală, Consiliul Judeţean, ar găsi resursele să răsplătească omeneşte, pământeşte performanţa lui Rareş aşa cum a făcut-o în alte situaţii, de pildă, pentru sportivi”, a declarat Constantin Gălăţan.

În aceeaşi conferinţă de presă a fost prezent şi Rareş Darius Buhai, elev în clasa a X-a (matematică-informatică) la Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”. El a spus că olimpiada a fost dificilă, dar s-a bucurat că s-a clasat între primii cei mai buni 30 de elevi la informatică din lume.

Cristiana Sabău

   

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.