Cultură

Concert aniversar Noua Orchestră Transilvană – 25 de ani: ”Carmina Burana”

Duminică 17 noiembrie, de la ora 19.00, la Palatul Culturii din Bistrița are loc un concert aniversar care celebrează 25 de ani de activitate neîntreruptă a Noii Orchestre Transilvane: ”Carmina Burana” de Carl Orff.

Noua Orchestră Transilvană va fi dirijată de Romeo Rîmbu. Participă Corul Filarmonicii Transilvania Cluj, dirijor Cornel Groza. Soliști: Daria Guți – soprană, Stefan von Korch – tenor, Adrian Marcan – bariton.

În deschidere: Turneul naţional ”Zâmbetul Muzicii” cu soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban și pianista Diana Ionescu.

Bilete online: iabilet.ro

În 2024 se împlinesc 25 de ani de la înfiinţarea (1999) în cadrul Fundaţiei Societatea de Concerte a orchestrei de proiecte Noua Orchestră Transilvană, coordonată de dirijorul Romeo Rîmbu. Înfiinţarea orchestrei a fost necesară tocmai pentru a suplini lipsa Filarmonicii şi a altor instituţii profesioniste de spectacol în Bistriţa, orchestra funcţionând timp de 25 de ani neîntrerupt sub această marcă. Noua Orchestră Transilvană e formată din peste 50 de muzicieni care concertează în diferite formule, extinse sau restrânse, camerale. De-a lungul timpului a promovat şi înglobat talentele interpretative (instrument sau voce) ale zonei, dar a avut şi colaborări constante cu instrumentişti ai filarmonicilor din Cluj sau Oradea. Pe lângă concerte la Bistriţa, orchestra a realizat şi turnee internaţionale de succes în Japonia (18 spectacole), Elveţia, Republica Moldova, Polonia.

Concertul aniversar celebrează activitatea neîntreruptă a Noii Orchestre Transilvane, dar şi 25 de ani în care publicul meloman bistriţean s-a ataşat iremediabil de acest proiect muzical de amploare. Proiectul aniversar este finanțat de Ministerul Culturii.

”Carmina Burana”, creaţie care i-a adus lui Orff celebritatea absolută, este o cantată scenică profană, unică în felul ei. Sursa de inspiraţie o constituie cântece şi poezii în latina veche, germana Evului Mediu şi în franceza aceleiaşi perioade, dintr-un manuscris din secolul XIII, păstrate în mănăstiri benedictine, editate de către J. A. Schmeller.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.