Actualitate

Concert de drujbe pe Valea Ghinzii. Victime, stejari de peste 100 de ani

Peste 16 hectare de pădure matură, proprietatea municipiului Bistrița, este pusă la pământ în această perioadă de o firmă din comuna Livezile, care a câștigat licitația organizată de Ocolul Silvic Municipal și are dreptul să facă tăieri progresive, cunoscute sub denumirea de ”punere în lumină”.

Proprietarii caselor din zonă sunt îngrijorați și pun pe seama distrugerii habitatului urșilor prezența lor tot mai frecventă în zonă.

Exasperată de sunetul drujbelor, dar și de ceea ce a văzut în pădure, Daniela Oară, proprietara unei case de pe strada Codrului, a sesizat încă din aprilie Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud și Garda Forestieră Cluj și a cerut să i se spună dacă lucrările sunt legale. În răspunsul primit de la Garda Forestieră Cluj, scrie negru pe alb că exploatarea e legală și că firma Aldro Forest SRL poate tăia liniștită în perioada 11-15.04.2024 și apoi din 15 septembrie până la finalul anului. În total, are autorizație să taie arbori de pe 16,6 hectare.

În urma verificărilor s-ar fi găsit și niște nereguli pentru care s-ar fi dat amenzi, însă nu se precizează cuantumul lor.

Contactat telefonic, inginerul Emil Anca, șeful Ocolului Silvic Municipal Bistrița, a declarat: ”Doamna ne-a reclamat și în primăvară. Acum, din 15 septembrie, s-a ridicat restricția, continuăm și terminăm cât de repede. Tăierile se fac legal. A verificat Garda Forestieră, au găsit cel mult o diferență de o limită, nesemnificativ. Tăierile progresive sunt legale. Sunt de însămânțare, de punere în lumină și racordare. Punerea în lumină înseamnă că există între 40 și 60% puiet, iar tăierile vizează arborii maturi care sunt scoși din zona aceea și rămâne puietul. Sunt tăieri cu regenerare naturală”.

Potrivit sursei citate, arborii au între 110-120 de ani, vârstă la care stejarii intră în exploatare: ”Nu e nicio defrișare. E defrișare când razi tot și cureți tot. E cu totul altceva. Firmele sunt supravegheate, inclusiv cea care lucrează aici și care va tăia în jur la 1000 de metri cubi. Puteți fi sigură că e în regulă”.

În ce privește faptul că ar fi distrus habitatul urșilor din cauza acestor tăieri, Emil Anca a spus: ”Sunt povești. Urși pe Valea Ghinzii sunt demult, sunt și în Cocoș destui. După estimările mele pe raza ocolului ar fi peste o sută”.

Aldro Forest Cușma, înființată în 2010, are 15 angajați, a avut în 2023 o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei și un profit de circa 87.000 de lei. Aceeași firmă este abonată la tăiat și pădurea din comuna Cetate, conform site-ului de licitații publice.

19 comentarii

  • Valea ghinzi,asta vine de ghinda,ghinda de la stejar,stejarii mai trebuie sa cada siasa canta drujbele,doara nu ati crezut ca sunteti la Shonbru si ascultati o opera de Mozart!

    5
    49
  • Ursii vor deveni o amintire, padurile se vor duce dupa ei iar aceasta tara de patrioti va fi in curand un tinut de piatra si praf ca Afganistanul. Va veti duce copiii sa vada ce este aceea o padure in Ungaria, Polonia, Austria ori in tarile nordice. Iar toate acestea se petrec pentru ca ne uitam cu pasivi cum padurile cu ursi cu tot sunt jertfite pe altarul urias al coruptiei, cum locul unde ne vor creste copiii si nepotii devine sub ochii nostri un pustiu napadit de dezastre naturale. In jurul vostru totul va fi cenusiu iar cand va va fi dor sa vedeti o pata de verdeata va trebui sa va puneti ochelari colorati ca vacile pacalite sa manance paie. Asta, bineinteles, cand vi se va da voie sa va dati jos ochelarii rosii cu trei trandafiri daca nu cumv, in locul trandafirilor, se va recurge din nou la secera si ciocan.

    81
    8
  • Este de mirare ca acest Anca, la fel ca functionarii de la Romsilva, se mai pot numi silvicultori! Ei sunt in realitate simpli taietori!

    74
    4
  • Cu ce se aleg bistrițenii de pe urma faptului că se taie stejarii maturi din pădurea proprietate comună? În afara faptului că ajung urșii în oraș? Cine ne poate răspunde la întrebarea asta? Câți bani încasează municipalitatea și ce face cu ei? Merită?

    Eu personal aș prefera ca stejarii de 120 de ani să fie lăsați să ajungă la 300-400 de ani. La umbra lor să trăiască și să crească în continuare toată bogăția de viață pe care o găzduiește de veacuri pădurea și bistrițenii actuali și viitori să se minuneze de ce au la doi pași de casă.

    Domnul Anca e specialist în vorbe și tehnicalități. Spune că arborii sunt la „vârstă la care stejarii intră în exploatare”. Serios? Cine decide asta? Proprietarul! Adică reprezentanții bistrițenilor: primarul și consilierii. Tăierea arborilor maturi nu e o fatalitate. Nu se întâmplă de a sine. E o decizie pe care o iau cei numiți și ei trebuie să explice și să dea seama pentru asta. De ce faceți acest lucru? Pentru ce?

    Ca să crească în luminiș un alt stejar într-o sută de ani? Voi sunteți serioși? Cui folosește? Câți ani îi ia unei jordițe ivite acum din pământ să dea oxigenul pe care îl generează un arbore matur?

    Dar și asta e o poveste. Dacă intrăm pe site-ul ocolului silvic municipal vedem că licitațiile sunt pentru „masa lemnoasa pe picior”. Deci ocolul silvic face comert cu masă lemnoasă nu face luminișuri în pădure, „însămânțare punere în lumină si racordare” cum ne explică duios șeful de ocol. Ei fac exploatare! Firmelor tocmite pentru asta li se cere atestat pentru „lucrari de expoatare forestiera”. Exploatăm de-a lela ca să ne trezim cu ursul în casă și eventual ca să organizeze apoi șeful de ocol o vânătoare în luminiș la tarifele rămase înghețate din 2014.

    E simplu pentru decidenți să spună că au acte, că e legal pentru că ei și le fac. Pentru ei! Doar pentru ei! Întrebarea pe care o am în calitate de cetățean interesat de modul în care este gestionată proprietatea comună este „cu ce ne alegem din asta noi, cetățenii”? E o chestiune de oportunitate la care trebuie să răspundă convingător aleșii noștri. Care este folosul comun al exploatării stejarilor de 120 de ani și asta nu raportat doar la toți cetățenii actuali ai Bistriței ci și la generațiile viitoare?

    Domnul Anca probabil că va ieși în curând la pensie și după el, va rămâne în locul pădurii un mare luminiș racordat la alte luminișuri. Dumnealui va fi mulțumit că a făcut ce a învățat la școală, să taie copaci și totul a fost legal pentru că bistrițenii au fost niște fraieri și pădurea lor a fost vândută pe nimic de niște „reprezentanți” numiți de partide interesați doar să-și încaseze indemnizațiile de ședință. Trist oraș, trist popor!

    92
    2
    • Asa-i.
      Padurile din jurul Bistritei ar trebui sa devina Paduri-Parc, nu simple depozite de lemn.
      Avem ce nu au multi, natura asta splendida si ar trebui sa o ocrotim si sa ne bucuram de ea si sa o punem in valoare pentru cei ce vin in urma noastra, dar suntem prea prosti sa vedem padurea de copaci, la propriu.

      47
      30
    • Este necesar ca Pădurile din jurul Bistriței să fie protejate prin declarate lor ca Parcuri Naționale în care să fie interzis tăierea sub orice fel de motiv oricărui fel de copaci şi protejarea ursului brun.

      40
      3
    • E foame mare de bani la primaria bistrita. ca astia sunt subordonati primariei.Si cand te gandesti ca sacrifica padurea locala strict in scop personal de a acoperi diversele beneficii acordate prin marinimia dlui primar subordonatilor sai.
      consiliul local nu are nici un cuvant de spus, iar regia nu verifica oportunitatea unei astfel de actiuni, doar bani sa iasa?! O padure se intretine prin curataarea de lastarisul invaziv, de arbori uscati sau bolnavi iar nu ca raspuns la intrebarea la moda azi: ce mai putem vinde din proprietatea publica?!

      Unde sunt ecologistii lu peste cand ai nevoie de ei?!

      29
      1
    • Asa este Alexandru, iar protectia mediului doarme somnul de veci, salarii date de pomana la niste bugetari intepeniti si incilciti in legi care pritotjeaza furtul si indolenta….huooo!

    • Asa-i! (Imbeciliii)
      ARBORII mari,maturi trebuiau protejați, era risc de cădere? Putrezi?cu insecte? 😒…..
      Un alt exemplu…dl de mai jos, a plantat puieți ..toate „bune și frumoase” până la SECETĂ și caniculă!
      („Puieți plantați pe rânduri: 🌿🌳🌳stejar, frasin și măceș
      Prima etapă de plantări a cuprins 38 de hectare și alte 24 de hectare vor fi înființate cu pădure în această toamnă. ”
      Citește mai mult la: https://agrointel.ro/307467/fermier-milan-kelo-padure-pnrr
      Un fermier din Arad a înființat de la zero o pădure cu fonduri din PNRR
      https://agrointel.ro/307467/fermier-milan-kelo-padure-pnrr )

      2
      2
  • Drujbele rasuna ca vine iarna si oamenii trebuie sa se incalzeasca cu lemne, neavand gaz.

    Ca in aceasta tara plina de paradoxuri, investim in huburi, digitalizari si alte tiribombe, dar nu suntem in stare sa tragem niste utilitati in cartierele Bistritei, de ajung oamenii sa se incalzeasca cu lemne, ca pe vremea lui Burebista.

    33
    20
    • Decât să taie arbori frumoşi din Pădurile din jurul Bistriței ar mai chibzuit pentru încălzire să-şi pună pompe de căldură şi panouri solare.

      4
      1
  • Care consiliu local? Acesti yes men si women care nu au alta calitate decat aceea de a fi de acord cu orice prostie si furtisag, doar sa mai apara pe vreo lista si sa mai prinda vreo functie…

    27
    • Da, din pacate, noi ca cetatenii a acestui municipiu (si nu numai),atunci cand ar trebui sa luam atitudine, ne ascundem in spatele retelelor de socializare! Padurile municipiului sunt ALE NOASTRE, a tuturor, nu sunt ale Ocolului -proprietata privata. Ei ar trebui sa le administreze in interesul nostru! Am putea „misca” ceva daca fiecare locuitor ar sesiza in scris organele locale abilitate si ne-am apara drepturile!
      Curaj!
      Cand platim impozite nu se supara nimeni!

  • Daca o ia dealul la vale, la fel cum s-a intamplat dupa defrisarea ce a facut loc partiei de la Cocos, cine raspunde? S-au intrebat cei care au aprobat taierile astea, ca poate padurea asta matura tine dealul in loc!?
    Si apropo de padure, ce ramana dupa ce sunt eliminati arborii maturi, numai padure nu se poate numi, mult timp de acum incolo.

    Lasati macar padurile din jurul orasului in pace…

    • Eu sunt victima, astept cu spaima alunecarea terenului si vizita ursilor …am depus o multime de reclamatii…nimeni de la primarie nu are interes sa protejeze natura…banii vorbesc

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.