Actualitate

Concert Anita Hartig și Ștefan Pop. Creţu le înmânează titlurile de Cetăţean de onoare

ACTUALIZARE Soprana Anita Hartig și tenorul Ștefan Pop vor susține un concert extraordinar la Sinagoga Bistrița miercuri 18 noiembrie, ocazie cu care primarul Ovidiu Crețu le va înmâna titlurile de Cetățean de onoare al municipiului Bistrița. Ei sunt cetățenii de onoare nr. 63 și 64 din istoria municipiului.

Miercuri, 18 noiembrie, de la orele 19.00, la Sinagoga Bistriţa va avea loc un eveniment cultural de excepţie: publicul bistriţean va putea asculta vocile de aur ale sopranei Anita Hartig şi tenorului Ştefan Pop. Ei vor fi acompaniaţi de o orchestră formată din instrumentişti care vor sosi la Bistriţa, special pentru acest eveniment, de la Bucureşti şi Cluj-Napoca. Fiind cunoscuţi şi apreciaţi pe plan internaţional ca artişti de mare valoare, Consiliul Local al municipiului Bistriţa le-a acordat titlul de Cetăţean de onoare, distincţiile urmând a le fi înmânate de către primarul Ovidiu Creţu în cadrul acestui eveniment de excepţie. Concertul este organizat de Primăria municipiului Bistriţa prin Centrul Cultural Municipal”, informează Primăria Bistriţa.

Intrarea se face doar pe bază de invitație!

În această vară, Consiliul Local a aprobat acordarea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Bistrița pentru soprana Anita Hartig, tenorul Ștefan Pop și acum studentul în SUA Rareș Buhai, care îşi va primi distincţia în luna decembrie.

Anita Gertrude Hartig s-a născut la Bistriţa în anul 1983. Încă din copilărie i-a plăcut să cânte, fiind membră a corurilor de la şcoală şi biserică, iar datorită calităţii vocii sale i s-au încredinţat, de multe ori, pasajele solo din partituri. A urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, şi-a continuat pregătirea şi a colaborat, între timp, cu numeroase orchestre simfonice naţionale – Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Timişoara şi Bucureşti. A câştigat numeroase concursuri de canto, printre care „Hariclea Darclee” în 2005, „Ionel Perlea” şi concursul internaţional de canto „Maeştri ai artei lirice – Magda Ianculescu” desfăşurat la Opera Naţională din Bucureşti. În anul 2006, Anita Hartig a debutat în rolul „Mimi” din opera Boema, la Opera Naţională din Cluj-Napoca. Debutul internaţional a venit trei ani mai târziu când, pe scena Operei de Stat din Viena, a interpretat rolul Musettei din opera La Boheme de Giacomo Puccini. Timp de peste trei ani, la Viena a interpretat numeroase roluri: Mimi şi Musetta (Boema), Susanna (Nunta lui Figaro), Micaela (Carmen), Despina (Cosi fan tutte), Pamina (Flautul Fermecat), Zerlina (Don Giovanni), Echo (Ariadne din Naxos) şi Marzelline (Fidelio) – ca să numim doar câteva dintre acestea. Apoi a cântat la Bruxelles unde a interpretat rolul „Mimi” din Boema sub conducerea dirijorului Carlo Rizzi. Articolele extrem de apreciative din presa de specialitate i-au adus numeroase invitaţii, la Welsh National Opera, Teatrul „Scala” din Milano, Opera de Stat din Hamburg, Royal Opera House din Londra, Bayerische Staatsoper, Deutsche Oper din Berlin şi Metropolitan Opera din New York. Anita Hartig a debutat la „Scala” din Milano în anul 2012, interpretând rolul „Mimi” din opera „Boema”. Prestaţia sa artistică a fost foarte bine primită de presa de specialitate, iar jurnaliştii de la CNN au realizat un interviu cu apreciata soprană româncă. La începutul anului 2013, Anita Hartig a debutat la Royal Opera House din Londra, în frumoasa producţie semnată de John Copley a operei Boema, alături de Teodor Ilincai, Sonya Yoncheva şi Gabriele Viviani, sub bagheta dirijorului Alexander Joel. În acelaşi an, Anita Hartig a fost invitată la Bucureşti pentru a participa la Festivalul „George Enescu”. Debutul sopranei Anita Hartig la Metropolitan Opera din New York, dar şi la Opera Bastille din Paris, a avut loc în 2014.

Născut în anul 1987 la Bistriţa, Ştefan Pop este cunoscut lumii artistice datorită vocii sale de excepţie. Cu toate că nu a împlinit încă 30 de ani, tenorul bistriţean Ştefan Pop a cucerit deja marile scene ale lumii bucurându-se, pe drept cuvânt, de aprecierea publicului cunoscător şi a numeroase personalităţi de necontestat ale vieţii artistice internaţionale. Ştefan Pop a studiat vioara la Liceul de Muzică din localitate şi, în continuare, canto la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca, pe care a absolvit-o în vara anului 2010 (examen de licenţă cu rolul „Alfredo” / „La Traviata” de G. Verdi). Încă de la început a câştigat numeroase concursuri de canto naţionale şi internaţionale: „Sigismund Toduţă” – 2007, „Hariclea Darclee” – 2007, „Marţian Negrea” – 2008, „Ion Perlea” – 2009, „Sabin Drăgoi” – 2009, premiul întâi la cea de-a şasea ediţie a Concursuluistefan pop arhiva Internaţional de Canto de la Seul – 2010, premiul întâi şi premiul publicului la „Operalia” în 2010. A desfăşurat o bogată activitate concertistică alături de cele mai renumite orchestre simfonice din România. Şi-a făcut debutul naţional în stagiunea 2008 – 2009 cu rolul Paolino din „Il Matrimonio segreto” la Opera Ungară din Cluj-Napoca şi cu rolul Nemorino din „L’elisir d’amore” la Opera Română din Timişoara. În decembrie 2009, Ştefan Pop şi-a facut debutul internaţional cu rolul Alfredo din „La Traviata” la Teatro dell’Opera di Roma, în celebra producţie a lui Franco Zefirelli. A cântat acest rol pe mai multe scene internaţionale: Opera Naţională Greacă din Atena, Opera de Stat din Viena, Teatrul „Verdi” din Trieste, Opera de Stat din Hamburg, Opera din Frankfurt, Teatrul „Carlo Felice” din Genova, Teatrul „Massimo” din Palermo (cu Mariella Devia in rolul Violettei), Opera Naţională Bucureşti, Opera Israeliană din Tel Aviv. A interpretat rolul principal din „L’Elisir d’amore” la Teatrul „Verdi” din Trieste în 2010 şi la Opera de Stat din Hamburg în 2011. În acelaşi an a interpretat pentru prima dată şi rolul Elvino din „La Sonnambula”, la Opera de Stat din Viena. Debutul la Opera din Zurich l-a făcut cu rolul Cassio din „Otello” de Giuseppe Verdi, iar la Seul cu rolul ducelui de Mantova din „Rigoletto”. În februarie 2012, Ştefan Pop a cântat pentru prima dată pe scena Operei din Paris interpretând rolul ducelui de Mantova din „Rigoletto”. Decembrie 2013 i-a adus debutul în rolul principal din „Faust” de Charles Gounod, la Opera Naţională Bucureşti – un spectacol de succes, urmat de altele la Opera din Rijeka (Croaţia, în martie 2014) şi la Opera din Hong Kong (în mai 2014). În iunie 2014 a debutat în rolul lui Rodolfo din versiunea concertantă a operei „La Boheme”, pe scena Sălii Pleyel din Paris, alături de Patrizia Cioffi, iar în august 2014 şi-a făcut debutul la Festivalul de la Salzburg, în rolul tenorului italian din „Der Rosenkavalier” – „Cavalerul Rozelor”.
În februarie 2015, Ştefan Pop a debutat în „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart, în rolul lui Don Ottavio, alături de o distribuţie de excepţie sub bagheta dirijorului Alain Altinoglu. Ştefan Pop a fost invitatul celebrei soprane Angela Gheorghiu la concertele din Orientul îndepărtat (Seul şi Shanghai). A cântat, de altfel, alături de mari nume ale operei, ca Angela Gheorghiu, Patrizia Ciofi, Mariella Devia, Edita Gruberova, Tatiana Lisnic, Sonya Yoncheva, Placido Domingo, Leo Nucci, Jose Cura, Thomas Hampson şi Erwin Schrott, sub conducerea muzicală a unor importanţi dirijori, printre care Evelino Pidò, Andrea Battistoni, Daniele Gatti, Simone Young, Paolo Longo şi Luciano di Martino.

1 comentariu

  • Nu cred ca se poate spune publicul bistritean pt ca 120 de invitatii sau cate au fost nu acopera publicul. Rusine primarului ca nu are o locatie in care poate intra si muritorul de rand sa o asculte pe Anita.
    Muritorul de rand a fost oprit de jandarmi la usa. Rusine, rusine, rusine!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.