(FOTO) Primăria Bistrița și Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” au organizat în prag de An Nou, în Biserica Evanghelică, un concert extraordinar susținut de renumitul Cor bărbătesc din Finteușu Mare (dirijor Andrei Dragoș), care a cântat pentru prima dată în 1 decembrie 1918, cu ocazia Marii Uniri.
”Corul bărbătesc din Finteușu Mare ne oferă o părticică de Rai. În fiecare an organizam Concert de Crăciun și Concert de Bobotează. Anul acesta nu am mai putut organiza, Biserica Evanghelică este totuși prea rece pentru astfel de concerte iar Casa de Cultură este finalizată, dar mai avem o săptămână-două de pus la punct. Vom organiza acolo niște manifestări frumoase pentru deschidere. Nu am vrut să lăsăm să treacă anul fără să oferim un concert de suflet, care să ne umple inimile de fumos și bcuurie și de care să ne amintim tot timpul. Am ales împreună cu Dorel Cosma Corul din Finteușu Mare pentru că acest cor este chiar unul excepțional. În urmă cu trei ani l-am descoperit pe Youtube, probabil ca și mulți alții, pentru că cea mai frumoasă, mai puternică, mai mobilizatoare interpretare a colindului ”Vin colindătorii” de Radu Gyr este cea a Corului din Finteușu Mare. Le mulțumesc că au acceptat să vină la Bistrița”, a spus în deschidere primarul Ovidiu Crețu.
El le-a urat spectatorilor sărbători fericite, un An Nou cu multe împliniri și i-a invitat să numere alături de el ultimele zece secunde din 2015 la spectacolul de Revelion de pe pietonal.
Corul bărbătesc de la Finteuşu Mare are 50 de membri. Corul care a devenit cunoscut pentru cântecele patriotice, religioase şi colinde a participat și la concursul ”Românii au talent”.
Satul Finteușu Mare este așezat în sudul județului Maramureș. Corul a susținut primul concert la 1 decembrie 1918 în Șomcuta Mare, unde românii erau adunați pentru a afla vești de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. După ce s-a anunțat consfințirea Marii Uniri, din piepturile corului condus de dirijorul Nistor Dragoș au izbucnit acordurile cântecului “Pe-al nostru steag e scris Unire”. Istoria satului va fi de acum înainte strâns legată de evoluția acestei formații valoroase. De-a lungul anilor, corul din Finteușu Mare a așezat în repertoriu cântece care vizau renașterea și menținerea în conștiința poporului a dragostei de neam și țară.
Din 30 noiembrie 2003, conducerea corului este preluată de prof. Andrei Dragoș. În 2010, corul este distins cu Diploma și Trofeul “Zece pentru România” pentru perseverență și promovarea vechiului cântec patriotic.
Cinste lor, cinste acestor iubitori de neam si tara care cu spirit patriotic ne indeamna sa ne iubim tara.
Noi ce facem… macar sa mergem sa ii aplaudam. O merita.
Popa sas a fost la concert ?
Nu a fost colindatorul sef, primarelul.O colindat. mai vreau un Mandat.