Cultură

Concert monumental la Sinagogă. Unul dintre cei mai talentaţi pianişti români a încântat Bistriţa

Pianistul Daniel Goiţi, prof. univ. dr. la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, a ridicat de mai multe ori publicul în picioare miercuri seara, la Sinagoga Bistriţa, unde a interpretat Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Ceaikovski în acompaniamentul Noii Orchestre Transilvane. În sală s-au aflat preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, şi primarul Oviodiu Creţu împreună cu soţiile.

Aşa cum obişnuieşte, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, le-a spus melomanilor adunaţi la Sinagoga Bistriţa – printre care s-au aflat preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan şi primarul Ovidiu Creţu împreună cu soţiile – că evenimentul cultural la care participă este unul de excepţie.

„Acest concert este unul monumental, aş putea spune, întrucât sunt două piese de referinţă: Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Ceaikovski şi Simfonia a IV-a în fa minor de acelaşi autor. Piotr Ilici Ceaikovski este unul dintre cei mai mari compozitori pe care i-a reţinut istoria muzicii. A trăit relativ puţin, dar a fost un artist imens. Tot ce a scris sună foarte bine şi este foarte plăcut de audiat. A fost foarte iubit de public încă de când piesele au fost în audiţie absolută până în momentul de faţă. A scris zece opere, foarte multe balete, şapte simfonii – două cu supranume “Patetica” şi “Manfred” – a scris foarte multă muzică de cameră, trei concerte pentru pian şi orchestră, un concert pentru vioară şi orchestră. Vreau să vă mai spun că avem ocazia să ascultăm în această seară unul dintre cei mai buni pianişti din România, poate cel mai bun în momentul de faţă, domnul Daniel Goiţi care este profesor universitar doctor la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj şi are un palmares impresionant. Dintre performanţele sale amintim: Premiul I la Concursul Internaţional “George Enescu” – Bucureşti, Premiul I la Concursul Internaţional de la Berlin, Premiul I la Concursul Internaţional de la Tokio. Este un pianist de excepţie, însoţit de domnul Petronius Negrescu, un tânăr dirijor în care avem foarte multă încredere. A absolvit Facultatea de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului Dumitru Goia”, a spus Gavril Ţărmure.

După circa 40 de minute în care a performat în faţa publicului care l-a ascultat cu sufletul la gură, Daniel Goiţi a fost aplaudat în picioare şi rechemat pe scenă de câteva ori. Drept răsplată, el a cântat pentru simpatizanţii săi şi o arie din George Enescu.

Pianistul Daniel Goiţi s-a născut la Reşiţa, în 1968. A studiat pianul la Liceul de Muzică, apoi la Conservatorul “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, cu profesoara Ninuca Oşanu Pop. După 1990 a devenit titular al catedrei de pian la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 1994 s-a perfecţionat la Hochschule der Künste din Berlin, cu profesorul Georg Sava. Daniel Goiţi a câştigat numeroase distincţii naţionale şi internaţionale: Premiul I la Concursul Internaţional Arthur Schnabel-Berlin, Premiul I la Concursul Internaţional George Enescu – Bucureşti (1991), Premiul I şi Premiul special al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Premiul I la Concursul Gheorghe Dima-Cluj-Napoca, finalist la Concursul Felix Mendelssoh -Bartholdy – Berlin (1992). A concertat şi a susţinut recitaluri în SUA, Germania, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Israel, Austria, Moldova, Grecia şi Ungaria.

Daniel Goiţi a predat cursuri de master la University of Alabama Tooscalousa (SUA), fiind distins cu titlul de Visiting Artist-Teacher. Pianistul este invitat adesea în juriul unor concursuri de pian din România şi Moldova. El a realizat numeroase înregistrări (concertele de Ludwig van Beethoven, Serghei Rahmaninov, Felix Mendelssohn-Bartholdy, lucrări de Franz Liszt, Alexander Skriabin, Maurice Ravel şi George Enescu). În anul 2003 a fost nominalizat pentru premiile Prometeus. Regretatul Iosif Sava, în memorabilele Serate muzicale de la Televiziunea Română, atrăgea adesea atenţia asupra acestui muzician de mare perspectivă.

În a doua parte a concertului, orchestra a cântat Simfonia a IV-a în fa minor. Gavril Ţărmure a anunţat că acest sfârşit de săptămână va fi bogat în evenimente culturale. Vineri va fi un recital din Ravel, iar sâmbătă unul de jazz.

concert 1 concert 2 concert 3 concert 4 concert 5 concert 6 concert 7 concert 8

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.