”Am onoarea să invit cetăţenii municipiului Bistriţa, în zilele de 1-4 martie, la manifestările artistice organizate cu prilejul inaugurării Palatului Culturii, la finalizarea lucrărilor de modernizare a Centrului Cultural Municipal ”George Coşbuc”.
Spectacolele vor începe în fiecare seară de la ora 18.00, iar accesul va fi liber, nu sunt puse în vânzare bilete şi nici nu au fost transmise invitaţii. În zilele de 1 şi 2 martie vor avea loc Concertul simfonic inaugural şi respectiv deschiderea stagiunii teatrale. Accesul în sală se va putea face începând cu ora 17.00, iar după ocuparea tuturor locurilor accesul în sală nu va mai fi permis.
În zilele de 3 şi 4 martie vor avea loc Concertul extraordinar Andra şi un Concert folcloric extraordinar, care se vor desfăşura pe scena amplasată în faţa Palatului Culturii.
Vă aştept să ne bucurăm împreună de aceste patru seri minunate cu spectacole de înaltă ţinută artistică şi să redescoperim împreună frumuseţea fostei Case de Cultură care îşi merită acum pe deplin noul nume – Palatul Culturii”, este invitația lansată de primarul Ovidiu Crețu.
Marți 1 martie, în prima zi din cele patru de evenimente culturale, este programat un concert simfonic cu participarea instrumentiștilor profesioniști de la Filarmonica și Opera din Iași. Mezzosoprana Asineta Raducan și baritonul bistrițean Adrian Mărcan, soliști ai Operei din Brașov, vin pentru prima dată la Bistrița. În prima parte a concertului spectatorii se vor putea bucura de prestația artiștilor dirijați de Alexandru Ilie și de muzica unor filme cunoscute precum ”Dirty Dancing”, ”Titanic”, ”Remembering The Beatles”, ”Gladiatorul” și multe altele. Cea de-a doua parte va fi rezervată dirijorului Aurel Bălae, instrumentiștii urmând să ofere publicului bistrițean arii din opere celebre.
Stagiunea teatrală 2016 se deschide la Bistrița miercuri 2 martie. Publicul bistrițean este invitat să urmărească piesa ”TOC TOC”, în interpretarea unor actori consacrați ai teatrelor din București: Andrei Duban, Monica Ciută, Mihai Gruia Sandu, Andreea Samson, Andrei Mateiu, Doina Antohi, Daniel Burcea.
Cunoscuta interpretă Andra, căsătorită cu Cătălin Măruță, va concerta la Bistrița alături de trupa sa cu ocazia deschiderii Palatului Culturii, în a treia zi de manifestări, joi 3 martie. Ea a cântat ultima oară la Bistrița în august 2013, în Heidenfeld – Viișoara, în cadrul turneului Mix Music Evo.
Vineri 4 martie, în a patra și ultima zi de deschidere a Palatului Culturii, este programat un spectacol folcloric extraordinar. Bistrițenii care vor merge la ”Seara ardelenească” îi vor putea urmări pe artiștii ansamblului ”Cununa de pe Someș” și invitații lor speciali: celebrul taragotist Dumitru Fărcaș și interpreții Sava Negrean Brudașcu și Cristian Pomohaci. Cele trei nume sonore ale folclorului românesc promit un spectacol pe cinste.
ȘTIREA INIȚIALĂ Din cauza faptului că sala de spectacole a Palatului Culturii are doar 340 de locuri și interesul pentru evenimentele organizate de municipalitate prin Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” cu ocazia inaugurării monumentului istoric reabilitat este foarte mare, manifestările din a treia și a patra zi vor avea loc în aer liber.
Mai exact, concertul susținut de Andra și trupa sa în 3 martie și spectacolul folcloric din 4 martie cu Dumitru Fărcaș, Sava Negrean Brudașcu și Cristian Pomohaci se vor desfășura, începând cu ora 18.00, pe scena amplasată în piațeta din fața Palatului Culturii, modernizată și ea prin proiectul axelor turistice.
”În 1 martie încep acțiunile de deschidere a Palatului Culturii, care este clădirea în sine, care va găzdui instituția Centrul Cultural Municipal, de aceea nu am venit cu o hotărâre de Consiliu Local, pentru că dăm denumire la o clădire. Sunt patru zile de manifestări, toate de la ora 18.00. Concertul de muzică clasică și spectacolul de teatru sunt în sala mare. Intrarea se face începând cu ora 17.00, deci cu o oră înainte se deschid ușile. Nu există invitații, nu există bilete, intrarea este liberă până la ocuparea sălii, când se închid ușile. La circa 350 de locuri se va limita accesul în sală. Nu se pot cumpăra bilete, nu se fac rezervări, intră cei care doresc, cei care vor fi mai harnici pot intra cu o oră înainte. În 3 și 4 martie vom avea concert Andra și folclor. Pentru că participarea este numeroasă și ni s-a solicitat să vindem bilete, nu este cazul acum, vom muta scena de pe pietonal în fața Palatului Culturii și cele două seri se vor desfășura afară, tot de la ora 18.00, poate participa cine vrea, nu vor fi restricții” – primarul Ovidiu Crețu
”Având în vedere numeroasele solicitări din partea cetăţenilor şi pentru a oferi posibilitatea tuturor de a viziona concertul Andra și concertul folcloric, anunțăm: cele două concerte se vor desfăşura în aer liber, pe platoul din faţa Palatului Culturii, în zilele de 3 şi 4 martie, orele 18.00” – Centrul Cultural Municipal
În sala de spectacole vor avea loc concertul simfonic din prima zi și piesa de teatru din ziua a doua, tot de la ora 18.00. După completarea locurilor din sală, ușile vor fi închise.
Clădirea Centrului Municipal de Cultură a fost reabilitată cu 3 milioane euro bani europeni și redenumită Palatul Culturii.
Pai nu incap personalitatiile in sala dar toti pensionari!!!!
ce va-ti face daca nu ar fi sinangoga?
Prostia se razbuna. Abia acum „autoritatile” constata ca sala festiva a casei de cultura cu cele 340 de locuri, construita la sfarsitul secolului al XIX-lea cand Bistrita avea putin putin peste 10.000 de locuitori a devenit prea mica. In schimb, cu cativa ani in urma cladirea noii Case de Cultura a Sindicatelor, care ajunsese intre timp in proprietatea lui Gelu Dragan, a fost oferita spre vanzare, insa primarul Cretu spune atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Reamintim ca Noua Casa de cultura a sindicatelor trebuia sa fie obiectivul central al unui complex cultural pentru care inainte de 1989 s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectari Bistrita, prevedea: o sala de spectacole cu 825 de locuri si o scena adaptabila teatrului italian sau elisabetan, o sala moderna de balet, o sala de sport, sali pentru diverse activitati de club, pentru pictura si sculptura, biblioteca, cine-club si expozitii, un teatru si un cinematograf in aer liber, o gradina suspendata in suprafata de 7000 mp si parcare inferioara, toate aflate intr-un stadiu inaintat de constructie.
La inceperea reparatiilor la Casa de Cultura se spunea ca operatiunile constau în reabilitarea structurală a clădirii si refacerea decorațiilor eclectice a fațadelor și a interioarelor, și eliminarea intervențiilor din perioada comunistă care nu se încadreaza în stilul arhitectural al clădirii. Chiar dacă scena este destul de mică, aceasta va reveni vechea formă cu fosă pentru orchestră. Si totusi, nici vorba de „eliminarea interventiilor din perioada comunista”, astfel ca dupa reabilitare in holul casei de cultura au fost pastrate vechile mozaicuri comuniste, amintind de „Cantarea Romaniei”. Culmea este ca pe unul din mozaicuri, in stanga intrarii in sala festiva apare stema partidului comunist cu secra si ciocanul. Probabil ca vre-un nostalgic a considerat ca aceste mozaicuri se „încadreaza în stilul arhitectural al clădirii”.
Nici scena nu a revenit la forma initiala, cu fosa pentru orchestra. Dimpotriva,dupa reabilitare scena ramane la fel de mica si nici sala festiva nu a devenit mai incapatoare.
In sfarsit, are si Cretu o idee buna de a muta scena de pe pietonal in piata din fata Casei de Cultura, mai ales ca dupa reabilitarea Parcului Municipal piata a devenit inchisa circulatiei auto, fiind suspendata legatura cu strada Parcului. Ar fi bine insa daca si „Cortul de Cultura” din Piata Centrala ar fi desfiintat pentru ca zona centrala a orasului sa scape de tiganie si sa devina mai aerisita.
D-le TITUS; stati cuminte ca o aduce inapoi. Mintenas vine iar REVELIONUL. Daca dumneavoastra il convingeti pe tatucu, sa duca si iurta (cortul) de incultura undeva prin NEWARLAND, va dau o bere.