Concert SoNoRo Conac la Biserica Evanghelică din Herina: ”Arhitectura, revitalizată prin muzică”

Holistic

”Pornim pentru a treia oară în aventura muzicală SoNoRo Conac și vă invităm să descoperim împreună eleganta arhitectură a clădirilor de patrimoniu din România, revitalizată prin muzică”– Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro.

Al doilea concert marca SoNoRo Conac din acest an are loc vineri 14 august, de la 19.30, la Biserica Evanghelică din Herina.

Interpreți: Alexandra Bobeico – vioară, Răzvan Popovici – violă, Christian Naș – violă.

Afis sonoro conac 2015 HERINAProgramul serii cuprinde piese de Johann Sebastian Bach (Invențiuni pentru vioară, violă și violoncel/violă, BWV787), Wolfgang Amadeus Mozart (Duo în si bemol major, KV424), Antonín Dvořák (Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74), Béla Bartók (Duete pentru două viole, SZ 89) și Johan Halvorsen (Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de Georg Friedrich Händel), în interpretarea muzicienilor Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Christian Naș (violă).

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua cu alte 9 concerte până în octombrie, în clădiri de patrimoniu.

Biserica Evanghelică din Herina este unul dintre cele mai bine păstrate monumente istorice timpurii din Transilvania și una din cele mai valoroase biserici romanice din România. Clădirea este exemplul bazilicii simple, în stil romanic, monahal benedictin, construită între 1250-1260, din cărămidă, cu 3 nave și cu 2 turnuri pe fațada de vest. Absida principală este încadrată de 2 absidiole ascunse în grosimea zidurilor. Deasupra navelor laterale există false tribune. Latura de vest este prevăzută cu o tribună. Edificiul aparține grupului de monumente inspirate de arhitectura romanică din vestul Ungariei (Lébény, Pannonhalma , Ják etc.).

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac – , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care și Sinagoga din Bistrița. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoRo este un proiect cultural aflat sub Înaltul Patronaj al Președinției României.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.